Vă răspunde PROF. DR. GHEORGHE MENCINICOPSCHI, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
Gabriela, Bucureşti: Tocmai am aflat că sunt însărcinată în 5 săptămâni şi vreau să ştiu care ar fi alimentaţia cea mai bună în perioada sarcinii. În primul rând, este bine să îţi faci în primele săptămâni o analiză care arată dacă organismul tău reţine iod. Iodul este important, mai ales în primul trimestru de sarcină, pentru dezvoltarea creierului copilului. În al doilea rând, evită produsele de tip fast-food sau junk-food: produse de patiserie, chipsuri, snacksuri, mezeluri, cărnuri afumate sau pră- jite. Să nu fumezi sau să bei alcool.
Doar din când în când, cu moderaţie, un pahar de vin roşu. Să nu consumi alimente condimentate, pentru că unele condimente, în funcţie de sensibilitatea viitoarei mămici, pot induce spasme ale uterului. În perioada sarcinii, nu mânca brânzeturi fermentate (caşcavaluri, parmezan, ementaler, brânzeturi cu mucegai). Consumă legume şi fructe cât mai multe, carne de peşte, ouă fierte (şi cinci pe săptămână, dacă eşti sănătoasă şi le suporţi). Şi cerealele integrale sunt bune, dar nu din acelea cu cuverturi, zahăr sau cacao. Să nu exagerezi cu produsele stimulente, cum sunt cafeaua sau ceaiul verde.
Nici produsele care conţin conservanţi nu sunt indicate. Să nu consumi, în special, alimente care conţin coloranţi chimici de sinteză din grupa 100 sau sulfiţi, benzoaţi şi nitriţi. Toţi aceştia sunt toxici pentru rinichi, ficat şi creier. Nu-ţi recomand nici îndulcitorii de tipul acid-sulfamului, zaharinei sau sucralozei. În plus, nu mânca margarină sau grăsimi hidrogenate de orice fel. Alege mai bine untul, grăsimea de pasăre sau chiar puţină untură. Să nu bei sucuri conservate, pentru că au zahăr mult. Consumă doar apă plată şi sucuri preparate în casă, însă diluate cu apă, ca să nu- ţi crească brusc glicemia.