PROFESORUL DE NUTRIŢIE: E mai bun laptele din piaţă faţă de cel UHT?

Vă răspunde Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

Sorina, 35 de ani, Cluj-Napoca: Este mai bun şi mai sănătos laptele de vacă cumpărat de la piaţă faţă de cel luat din magazine, eventual UHT. Pe care dintre cele două variante le recomandaţi şi de ce? Unui copil de un an i se poate da iaurt de bivoliţă cumpărat din supermarket, care are foarte multă grăsime (peste 50 la sută)? Laptele de vacă din piaţă poate fi periculos din punct de vedere microbiologic, iar condiţiile igienice în care se recoltează pot lăsa de dorit. Pericolul să se strice este foarte mare, mai ales dacă afară nu este foarte frig. La fiecare 20 de minute, dacă laptele este ţinut la temperaturi ridicate, se dubleză cantitatea de micorbi conţinuţi, aşa că se poate ajunge la miliarde de germeni pe mililitru de lapte. În ceea ce priveşte iaurtul de bivoliţă, pentru copii grăsimea pe care acesta îl conţine nu reprezintă o problemă. Cei care au peste 3 ani îl pot consuma fără probleme pentru că au nevoie de grăsime (ajută la buna dezvoltare a creierului), dar şi de calorii. La micuţii care au sub 3 ani iaurtul de bivoliţă trebuie dat cu atenţie, fiind necesară urmărirea reacţiilor micuţului: există riscul să facă diaree din cauza cantităţii mari de grăsime din iaurt. Adulţii, dar şi copiii care au probleme cardiovasculare sau hepatorenale trebuie, de asemenea, să consume iaurt de bivolită în cantităţi reduse, fără a-l elimina însă în totalitate.

Cristian: Cât de sănătos este uleiul de porumb. Poate fi folosit la pregătirea mâncării sau la prăjit? Nu recomand uleiul de porumb pentru prăjit fiindcă nu rezistă şi duce la dezvoltarea de compuşi toxici pentru sănătate. Puteţi să-l folosiţi însă fără reţineri la orice fel de salate pe care le preparaţi.

NOTĂ. Aşteptăm întrebările dumneavoastră la adresa viata@evz.ro sau pe adresa „Evenimentul zilei“, bd. Dimitrie Pompeiu, nr. 6, sector 2, Bucureşti, secţiunea Viaţă.