Va raspunde Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopshi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.
Magda, 30 de ani: Am auzit ca zaharul brun este mai bun decat zaharul alb. Il pot consuma in cantitati mai mari?Din punct de vedere nutritiv, orice tip de zahar este aproximativ la fel. Exista diferente minime. Intr-adevar, zaharul brun are urme de micro si macroelemente, dar nu atat de multe incat sa fie exceptional de bun, comparativ cu celelalte tipuri de zahar. Daca nu este consumat in exces, zaharul este bun, ne da energie.
Daca nu ai diabet, este chiar indicat sa consumi zahar si nu indulcitori artificiali (aspartam, ciclamat etc.). Acestia sunt facuti pentru oameni care au probleme de sanatate, nu pentru cei care sunt relativ sanatosi.
Indiferent de tipul de zahar, un adult sanatos poate consuma pe zi aproximativ 20 de grame pe zi de zahar, ceea ce inseamna cam doua linguri. Un copil poate consuma cinci grame pe zi. Atentie insa la zaharul din produsele pe care le consumam zilnic. De exemplu, daca bei 100 de grame de bautura racoritoare, deja ai consumat cam 10 grame de zahar.
Inseamna ca cel mic si-a depasit deja ratia zilnica. Este daunator zaharul in combinatie cu grasimi, cum se intampla in produsele de patiserie, cele rafinate. Acestea sunt hipercalorigene si ne consuma rezervele de vitamine si minerale. Ca organismul sa poata metaboliza zaharoza are nevoie de vitamina B1. Cum zaharul nu aduce aceasta vitamina, corpul o ia din rezervele proprii.
De aceea este indicat ca zaharul sa fie combinat cu produse care contin vitamine, in special complexul B (de regula, fructele). De exemplu, intr-o prajitura este bine sa pui faina integrala in loc de faina obisnuita deoarece primul tip are vitaminele de tip B, in special B1. Pe de alta parte, zaharul adaugat in ceai asigura transportul substantelor active in tubul digestiv.