Va raspunde Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.
Mihai, 35 de ani: Ce ar trebui sa mancam seara? De multe ori, daca am mancat seara gras sau prajit, ma scol cu o senzatie de oboseala, cap greu. De ce se intampla lucrul asta? Acest lucru se intampla pentru ca, seara, nu mai avem activitate fizica si pentru ca metabolismul lucreaza diferit datorita bioritmului. Majoritatea oamenilor au un bioritm diurn, dar exista si persoane cu un bioritm nocturn, care lucreaza si sunt mai activi in timpul noptii. Hormonii si organele functioneaza dupa un anumit bioritm, astfel ca anumite functii sunt activate ziua, iar altele, noaptea.
De exemplu, ficatul lucreaza intre 1.00 si 3.00 dimineata. Hormonul de crestere incepe sa fie secretat intre 22.00 si 3.00-4.00 dimineata. Daca mancam seara si ne culcam, nu mai facem exercitiu fizic care sa favorizeze o digestie corecta si care sa arda grasimile sau sa depoziteze elementele de care are nevoie organismul (glucide, lipide).
Astfel, ficatul si creierul sunt suprasolicitate, ceea ce duce la aparitia oboselii. Seara ar trebui sa mancam mai multe legume, fructe proaspete, salate sau iaurturi. Nu sunt indicate grasimile si alimentele cu densitate calorica mare si greu digerabile, precum branzeturile fermentate, mancarurile grase, carnea grasa sau prajituri foarte concentrate. Ultima masa se ia cu doua ore inainte de culcare.
Greta, 24 de ani: Care pot fi urmarile unei alimentatii bazate majoritar pe carbohidrati (foitaje, croasanti, covrigi, chipsuri, dulciuri)?Supraponderabilitate, obezitate, hipertensiune, diabet sau cancer. Cand ai o dieta dezechilibrata, mai intai devii supraponderal, apoi obez si ulterior apare diabetul de tip II. Problemele pot aparea in cinci, chiar 15 ani, nu imediat. Cu cat incepi mai timpuriu un regim dezechilibrat, cu atat problemele de sanatate apar mai devreme.