Va raspunde PROF. DR. GHEORGHE MENCINICOPSCHI, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
Ion Jianu, Bucureşti: Nu reuşesc să-mi clarific anumite aspecte legate de sursele de omega 3. Când vorbesc de omega 3 eu mă gândesc în primul rând la somon. Aproape în toate cazurile el provine din acvariu. Calitatea lui nutritivă este egală cu cea a peştilor proveniţi din mediu natural? O a doua întrebare ar fi legată de cerealele integrale. Care este cel mai bun mod de a fi pregătite? Obişnuiesc să le consum dimineaţa şi seara, combinate cu aproximativ 300-400 ml lapte cu 1,5% grăsime şi 1/2 lingură miere de albine. Mai am o întrebare legată de consumul de fructe. Am înţeles că nu trebuie consumate după ora 16.00. Este adevărat? Peştele crescut în acvariu nu are aceeaşi cantitate de omega 3 precum cel sălbatic, dar este mai sigur din punct de vedere al poluării cu diferite substanţe. În al doilea rând, somonul nu este cea mai bună sursă de omega 3. Campion este macroul, după care heringul, codul şi tonul. Cei care se găsesc la noi în comerţ sunt sălbatici. Nu trebuie să mănânci numai somon, ci şi sardele de calitate superioară. Mai ales că acestea sunt bogate şi în vitamina D şi calciu. Dacă decizi totuşi să mănânci peşte crescut în acvariu, atunci trebuie să mănânci o cantitate mai mare.
Cât priveşte întrebarea ta legată de cerealele integrale, combinaţia nu este greşită. Trebuie să fii atent, însă, la tipul de cereale cumpărate. Cerealele integrale sunt cât mai puţin prelucrate, nu sunt acoperite cu ciocolată, miere, zahăr. Dacă obişnuieşti să cumperi cereale integrale, ia fulgi de ovăz, simpli. În ceea ce priveşte consumul de fructe, nu este adevărat că nu le mai poţi consuma după o anumită oră. Le poţi mânca liniştit. Ideale sunt cele care provin din grădina proprie şi nu au fost stropite cu tot felul de chimicale.