Profesorii din umbra olimpicilor internaţionali

Stau ore întregi după program pentru a-şi pregăti elevii pentru medalia de aur.

Îi selectează încă de mici, după criterii numai de ei ştiute. La final, se întorc în cancelarii, la clase sau ies la pensie cu aceleaşi costume achiziţionate pe timpul lui Ceauşescu, aşteptând ziua în care olimpicii României le vor da un telefon.

Profesorii tinerilor care au făcut performanţă în diverse domenii şi care s-au remarcat la competiţiile internaţionale au fost răsplătiţi, la sfârşitul anului trecut, de către reprezentanţii Ministerului Educaţiei. Într-o gală dedicată olimpicilor, ministrul educaţiei, Cristian Adomniţei, nu a mai găsit timp pentru a înmâna personal diplomele şi dascălilor prezenţi. Cei care furnizează „creiere“ pentru Europa şi Statele Unite au fost lăsaţi la urmă, aşa cum sunt uitaţi la catedre după ce „prepară“ performanţa.

Ioan Drobotă este profesor de matematică la Colegiul Naţional „Ferdinand I“ din Bacău. L-a pregă- tit pe Adrian Zahariuc, care este acum student la Universitatea Princeton din Statele Unite, încă din clasa a VIII-a.

„De la început mi-am dat seama că este o valoare. Nu a luat toate premiile pe care le merita pentru că a avut şi emoţii, ca la orice competiţie, şi a mai dat greş“, spune profesorul despre tânărul care a fost unul dintre cei mai mici elevi din lotul internaţional de matematică al României. A început să ia medalii la internaţională încă din clasa a IX-a şi a ţinut-o tot aşa până în clasa a XII-a. „Nu este altceva decât puterea unor profesori de a-i determina pe elevi să-şi depă- şească performanţele, să-i facă să treacă peste anumite trepte de gândire“, adaugă Ioan Drobotă. Din pasiune pentru matematică Despre salariul de profesor nu spune nimic, pentru că singurul lucru care îl determină să caute în continuare viitor olimpici, printre elevii care îi ajung în fiecare an la clasă, este pasiunea pentru matematică. A mai avut câţiva olimpici în anii ’90, dar de Adrian este cel mai mândru.

„Dacă elevul are pasiunea necesară, face performanţă fără un program anume“, completează dascălul, portretul fostului elev. Şi profesorii se implică la fel de mult, ajungând să nu mai simtă oboseala şi nici trecerea timpului, după cum spune Drobotă. Profesorul a terminat liceul militar şi a ajuns la olimpiada na- ţională de matematică, dar nu a obţinut punctaj maxim. „

Am fost mereu în umbra olimpicilor“, spune încet dascălul de matematică, fără urme de regret. Singura lui supărare este că Adrian, ca şi alţi foşti liceeni care au luat premii la diverse competiţii, a ales să facă facultatea peste hotare. „Pleacă după mai bine, dar unii nu mai vor să vină înapoi. Ar trebui să existe clase speciale pentru olimpici, pentru că altfel ne ducem în jos.“ PREMIERE Elevii şi dascălii au fost recompensaţi Ministrul educaţiei, Cristian Adomniţei, a premiat la sfârşitul lui 2007 elevii români laureaţi la concursurile internaţionale. În cadrul unei gale au fost recompensaţi cei 77 de olimpici care au obţinut medalii de aur, argint şi bronz sau menţiuni la olimpiadele internaţionale ori regionale de matematică, biologie, filosofie, chimie, fizică, informatică, astronomie, limba latină şi limba română. De asemenea, au fost premiaţi cei 93 de profesori care i-au pregătit. Elevii şi dascălii au primit diplome şi premii în bani, în cuantumuri între 2.000 şi 9.750 de lei.