Doi profesori renumiți ai Academiei Navale Mircea cel Bătrân din Constanța, doctori în matematică, au fost trimiși, astăzi, în judecată, sub control judiciar, procurorii DNA de la Secția Militară dovedind că dascălii au luta în repetate rânduri șpagă de la studenți pentru a-i trece examenele. Alte persoane, cadre universitare și studenți, sunt cercetate în stare de libertate pentru că și-au recunoscut faptele.
Urmărire penală a cadrelor didactice de la Academia Navală Mircea cel Bătrân Constanța a început în luna noiembrie 2016 în uirma unor descinderi la sediul unității de învățământ superior și după zeci de audieri ale tuturor cadrelor de la Matematică și ale studenților de la Secția Militară a universității. Astăzi, procurorii militari din cadrul DNA au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a profesorului dr.Iulian Antonescu, pentru nouă fapte de luare de mită și trafic de influență precum și a profesorului dr. Camelia Ciobanu, pentru patru infracțiuni de luare de mită. Daniel Gheorghiță Alexa și Tudor Andrei Cantoriu, sunt cercetați în satre de libertate pentru dare de mită și complicitate la dare și luare de mită, respectiv dare de de mită.
În rechizitoriul întocmit, procurorii militari ai DNA au reținut următoarea stare de fapt:“În perioada august - septembrie 2016, inculpații Antonescu Iulian și Ciobanu Camelia, în calitate de cadre didactice ale Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” Constanța, au primit de la mai mulți studenți (printre care și inculpații Alexa Daniel Gheorghiță și Cantoriu Andrei Tudor), direct sau prin intermediari, sume de bani cuprinse între 200 lei și 200 euro sau alte foloase necuvenite, în total 1.546 lei și 600 euro - Antonescu Iulian, respectiv 200 lei, 300 euro și 50 de dolari - Ciobanu Camelia. Banii au fost primiti pentru a le acorda studenților respectivi note de promovare la examenele restante ce urmau a fi susținute în perioada respectivă.
În același context, inculpatul Antonescu Iulian a pretins și primit de la un alt student (martor în cauză) suma de 600 de lei pentru a interveni pe lângă un coleg - cadru didactic în cadrul Academiei Navale , astfel încât studentul să primească o notă de promovare la un examen restant. Anterior, procurorii militari au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu inculpații: Acsinciuc Radu Emanuel, Stanciu Lucian Stoica, pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită,- Irimia Vasile, Ion Ana și Ghirase Alexandru Georgian, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la dare și luare de mită.
În prezența apărătorilor aleși, cei cinci inculpați au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv: Acsinciuc Radu Emanuel- 1 an și 6 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe o perioadă de 2 ani și interzicerea pe o perioadă de 1 an și 6 luni de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat.
Stanciu Lucian Stoica - 1 an și 8 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe o perioadă de 2 ani și interzicerea pe o perioadă de 1 an și 8 luni de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, Irimia Vasile, Ion Ana și Ghirase Alexandru Georgian- 3 ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe o perioadă de 3 ani și interzicerea pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat.
Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpații vor presta o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile.În cauză s-a mai dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor sume de bani ce aparțin inculpaților Antonescu Iulian și Ciobanu Camelia, respectivele sume fiind consemnate la unități bancare, pe numele acestora. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză. În cauză, procurorii militari au beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție din cadrul IGPR - Direcția de Operațiuni Speciale”.