Evenimentul Zilei > Social > Profesor de la Oxford: A treia doză AstraZeneca, inutilă pentru majoritatea populației
Profesor de la Oxford: A treia doză AstraZeneca, inutilă pentru majoritatea populației

Profesor de la Oxford: A treia doză AstraZeneca, inutilă pentru majoritatea populației

O a treia doză de vaccin AstraZeneca, menită să extindă imunitatea împotriva coronavirusului, ar putea să fie inutilă pentru mulți dintre oameni, a transmis un profesor de la Universitatea Oxford. Rapelul poate înregistra îmbunătățiri în cazul persoanelor imuno-compromise și a vârstnicilor, însă, în general, două doze de ser imunizator oferă protecție durabilă, a mai spus specialista, potrivit apnews.

O a treia doză de vaccin AstraZeneca împotriva COVID-19 poate fi inutilă în cazul majorității populației, a transmis Sarah Gilbert, profesor la Universitatea Oxford. Poziția specialistei vine în contextul în care Comitetul pentru Vaccinare și Imunizare, un grup de experți care sfătuiește Guvernul britanic pe teme de sănătate, trebuie să emită o serie recomandări în zilele următoare cu privire la extinderea fiecărui program de rapel.

A treia doză AstraZeneca, inutilă pentru majoritatea populației

Autoritatea medicală britanică a declarat, joi, că vaccinurile Pfizer și AstraZeneca sunt sigure pentru a fi utilizate ca stimulatoare a imunității populației, însă Sarah Gilbert este de părere că al treilea ser este necesar doar pentru persoanele imuno-compromise și vârstnici.

Profesorul Universității Oxford, Sarah Gilbert, a declarat pentru ziarul The Telegraph că imunitatea stimulată de vaccin este rezistentă chiar și în fața variantei Delta, iar două doze de ser imunizator sunt suficiente în acest sens.

„Regimul standard oferă protecție durabilă pentru majoritatea oamenilor, în timp ce, într-adevăr, persoanele în vârstă și cei care sunt imuno-compromise se poate să aibă nevoie de rapel”, a precizat specialista. „Vom analiza fiecare situație; imuno-compromişii și vârstnicii vor primi rapeluri, dar nu cred că trebuie să stimulăm imunitatea tuturor. Este durabilă la majoritatea oamenilor”, a declarat Sarah Gilbert.

„Pfizer și AstraZeneca sunt sigure pentru a fi stimula imunitatea”

Profesorul universitar a mai transmis că prioritatea autorităților este ca țările cu provizii limitate să primească mai multe doze de vaccin astfel încât toate persoanele care necesită imunizarea să aibă la dispoziție mijloacele necesare pentru a efectua acest demers.

„Trebuie să transportăm vaccinurile în țările în care puțini oameni au fost vaccinați până acum. Trebuie să găsim modalități să ne descurcăm mai bine în această privință. Prima doză are cel mai mare impact”, a menționat Sarah Gilbert.

Pe de altă parte, secretarul pentru Sănătate din Marea Britanie, Sajid Javid, a transmis că are așteptări în privința programului de rapel. Oficialul și-a exprimat speranța ca vaccinarea cu a treia doză de ser imunizator să înceapă la sfârșitul lunii septembrie.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: