Producţia industrială a crescut în primele zece luni ale anului faţă de aceeaşi perioadă din 2010 cu 7%, însă a rămas la acelaşi nivel în octombrie 2011 faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, conform datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).
În perioada ianuarie-octombrie 2011 faţă de primele zece luni din 2010, producţia industrială serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut cu 7%. Industria prelucrătoare a avansat cu 7,4%, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, precum şi industria extractivă au crescut fiecare cu 5,3%.
Pe marile grupe industriale au fost înregistrate următoarele creşteri: industria bunurilor intermediare (+12,1%), industria bunurilor de capital (+7,8%), industria energetică (+4,3%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+3,1%) şi industria bunurilor de uz curent (+0,8%).
Sectoarele vedetă
Cea mai mare creştere a fost marcată de fabricarea produselor din tutun, 39%, în primele zece luni ale anului, comparativ cu perioda ianuarie-octombrie 2010, ca serie ajustată.
Pe locul al doilea în clasamentul sectoarelor care au mers excelent în acest an se situează extracţia minereurilor metalifere, cu o creştere de 33,4%, în perioada de referinţă.
A treia poziţie este deţinută de repararea, întreţinerea şi instalarea maşinilor şi echipamentelor, cu o creştere de 21,7%.
Mai menţionăm fabricarea echipamentelor electrice (+17%), extracţia cărbunelui (+12,8%) şi fabricarea substanţelor şi a produselor chimice (+12,7%).
La polul opus, scăderi s-au înregistrat în fabricarea mobilei, industria construcţiilor metalice, fabricarea îmbrăcămintei, extracţia petrolului şi a gazelor naturale. Minusuri mari au fost la fabricarea altor mijloace de transport (-11,6%) şi fabricarea băuturilor (-6,1%).
CITIŢI ŞI:
- Veşti bune pentru România: Rezultatele PIB pe trimestrul al treilea arată o creştere economică de 4,4%
- Cele 30 de veşti bune din economia românească