Procurorul Ştefan Crişu de la Parchetul Capitalei a fost trimis în judecată de DNA. Acuzația: trafic de influență!

Procurorii DNA l-au trimis în judecată, în stare de arest la domiciliu, pe Ştefan Crişu - procuror suspendat în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, pentru trafic de influenţă.

În dosar, a fost deferit justiţiei şi Remus Nedelcu, pentru complicitate la trafic de influenţă, iar în cazul lui Zenu Butaru procurorii au sesizat Tribunalul Bucureşti cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei pentru cumpărare de influenţă.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis joi Agerpres, în 2013, începând cu luna martie, Ştefan Crişu a pretins iniţial, în mod direct, de la o persoană (denunţătoare) şi de la Zenu Butaru un telefon mobil marca Samsung Galaxy. Ulterior, procurorul a pretins 3.000 de euro şi a primit în mod indirect de la Butaru un telefon mobil marca Samsung Galaxy model S3 în valoare de 600 de euro, în schimbul promisiunii de a interveni pe lângă procurorii competenţi din cadrul DIICOT ce aveau în instrumentare un dosar penal în care fuseseră dispuse măsuri de ridicare, în cursul derulării unei percheziţii domiciliare, asupra unui bun (autoturism marca Mercedes Tip CLS 350), în vederea restituirii acestuia.

"În contextul în care, în 2013, nu i-au fost remişi cei 3.000 de euro, procurorul Crişu, în mod repetat, direct şi indirect, prin intermediul lui Nedelcu, a solicitat persoanei denunţătoare să îi remită suma respectivă. Banii urmau să fie încredinţaţi inculpatului Nedelcu, în baza unei înţelegeri prealabile avute cu procurorul Crişu, pentru ca ulterior să fie remişi acestuia din urmă de către acelaşi inculpat. Remiterea sumei pretinse, în această modalitate, nu a mai avut loc", se arată în comunicat.

DNA precizează că, ulterior, în mai 2015 (în contextul în care, în cursul anului 2013, autoturismul respectiv fusese restituit), magistratul a solicitat persoanei denunţătoare, în contul "datoriei" de 3.000 de euro pretinse anterior, un telefon mobil marca Samsung Galaxy Model S6 - Edge în valoare de aproximativ 1.000 de euro şi a acceptat să primească diferenţa valorică în echivalent bănesc în cuantum de 2.000 de euro.

Flagrantul

În 24 mai 2015, procurorii anticorupţie au procedat la constatarea infracţiunii flagrante în timp ce Ştefan Crişu a primit banii şi telefonul.

În prezenţa apărătorului ales, Zanu Butaru a declarat că recunoaşte comiterea faptei reţinute în sarcina sa şi că este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei stabilite, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani şi interzicerea drepturilor (de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat).

De asemenea, procurorii au propus, printre altele, şi prestarea unei munci neremunerate în folosul comunităţii pe o perioadă de 120 de zile lucrătoare, în cadrul Primăriei Chiajna, judeţul Ilfov.

În cauză au fost luate măsuri asigurătorii.

Procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curţii de Apel Bucureşti, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.