Crin Bologa: De când DNA a pierdut competenţa de a investiga magistraţi, niciunul nu a mai fost acuzat de corupţie

Sursa foto: arhiva EVZ

Șeful DNA Crin Bologa a declarat, joi, că niciun magistrat nu a mai fost acuzat de corupție, din clipa când Direcția Națională Anticorupţie (DNA) a pierdut competența anchetării acestora.

Procurorul-şef al DNA, Crin Bologa, a afirmat, joi seară, că până în momentul în care Direcţia Naţională Anticorupţie a pierdut competenţa de a cerceta magistraţi peste 160 de procurori sau judecători au fost trimişi în judecată pentru fapte de corupţie, iar, ulterior, niciunul nu a mai fost pus sub acuzare pentru astfel de fapte.

Niciun magistrat nu a mai fost acuzat de corupţie, de când DNA a pierdut competența

Procurorul-şef al DNA, Crin Bologa, întrebat la TVR Info, despre remarca unui expert anticorupţie referitoare la dispariţia corupţiei din rândul magistraţilor de la momentul înfiinţării Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, acesta a răspuns:

„Noi, până în anul 2018, am trimis în judecată aproximativ 160 de procurori şi judecători pentru fapte de corupţie, majoritatea dintre aceştia au fost condamnaţi. Ei bine, din 2018 până astăzi, niciun procuror sau judecător n-a mai fost pus sub acuzare pentru fapte de corupţie, darămite să mai fie şi trimis în judecată.

Lupta împotriva corupției înseamnă şi lupta împotriva corupţiei din sistemul judiciar

Crin Bologa a declarat că încă mai speră  ca procurorii care acum sunt desemnați să efectueze urmărirea penală să aibă rezultate în acest domeniu, deoarece, mai spune el, e greu de crezut că a dispărut corupţia din sistemul judiciar prin pierderea competenţei de către DNA.

„Lupta împotriva marii corupţii înseamnă şi lupta împotriva corupţiei din sistemul judiciar. Procurorii care acum sunt desemnaţi să efectueze urmărirea penală să aibă rezultate în acest domeniu, pentru că (...) este greu să cred că a dispărut corupţia din sistemul judiciar prin pierderea competenţei de către DNA”, a mai spus procurorul Crin Bologa.

Procutorul șef s-a referit la remarca unui expert anticorupţie care semnala dispariţia corupţiei din rândul magistraţilor de la momentul înfiinţării Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie.

Marţi, Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat că, în cei 20 de ani de activitate, a trimis în judecată peste 15.000 de inculpați, iar statul român a suferit prejudicii de 5,4 miliarde de euro, informează Agerpres.