Evenimentul Zilei > Social > Procurorul militar s-a dus în Piața Victoriei ca să vadă cum au acționat jandarmii. Și a deschis dosar penal
Procurorul militar s-a dus în Piața Victoriei ca să vadă cum au acționat jandarmii. Și a deschis dosar penal

Procurorul militar s-a dus în Piața Victoriei ca să vadă cum au acționat jandarmii. Și a deschis dosar penal

Mitingul Diasporei, pentru care nimeni nu și-a mai asumat organizarea, s-a transformat în cea mai cumplită confruntare a românilor din țară, soldată cu sute de răniți.

Vineri, prima zi a manifestațiilor, s-a încheiat cu violențe. 452 de persoane au fost rănite, dintre care 70 au fost spitalizate. 24 de jandarmi au fost răniți, 9 au fost spitalizați. O femeie jandarm a fost bătută cu bestialitate.

În cursul zilei, atmosfera tensionată era alimentată doar de provocatorii care circulau printre participanți și vorbeau despre asaltul asupra Guvernului, despre incendieri și bătut forțele de ordine, indivizi care păreau borfași ce-și fac veacul prin alte țări. Acestora li s-au alăturat și câțiva protestatari, dar majoritatea s-au delimitat de ei. În rest, agitatorii obișnuiți ai protestelor își făceau numărul. Cristian Dide, un bine-cunoscut protestatar #rezist, a circulat toată ziua prin piață și a instigat, împotriva Guvernului, a jandarmilor și a jurnaliștilor. Numărul forțelor de ordine nu era mare, dar suficient cât să țină situația sub control. Jandarmeria Capitalei a transmis un mesaj încurajator: „Avem obligaţia să ne aşteptăm la ce e mai bun, dar şi să ne pregătim pentru ce e mai rău”.

Ora 16.00. Odată cu sosirea puhoi a unui grup numeros dinspre Universitate a început și neliniștea. Purtau haine de oșeni și erau tatuați.

Au început să arunce înspre clădirea Guvernului și în jandarmi cu diverse obiecte. Jandarmii au ripostat cu spray-uri și jeturi anemice de apă. După aceste șicane, un jandarm, care a scăpat, din greșeală, fitilul de la o butelie cu gaze, a dezlănțuit mulțimea.

În jurul orei 18.00 au apărut câteva persoane având cutii din care împărțeau măști medicinale. Asta doar pentru că în mulțime se dădeau mesaje alarmante, se vehicula un scenariu care ulterior s-a adeverit: că se va da cu gaze, cu tunuri de apă, că se va folosi forța.

După lăsarea serii, violențele au escaladat. Și de o parte, și de alta. După ora 23.00 a fost război în toată regula.

Huliganii au folosit protesatarii pașnici ca scut în fața jandarmilor

Oficiali ai Ministerului de Interne au dezvăluit, pentru „Evenimentul zilei”, că au primit, încă de săptămâna trecută, informații de la serviciile secrete referitoare la pregătirea unor acte de violență în fața Guvernului. În ciuda măsurilor luate de Jandarmerie, grupurile de huligani au acționat altfel decât la protestele violente din anul 2017, ceea ce arată o acțiune premeditată, au precizat aceleași surse. Mai exact, anul trecut, grupul de agitatori s-a postat doar în zona dinspre Bulevardul Iancu de Hunedoara, oamenii pașnici s-au putut delimita de ei, iar jandarmii i-au izolat. Vineri însă, au fost trei grupuri postate în zonele: Bulevardul Iancu de Hunedoara, strada Paris și în centrul manifestației. Mai mult, huliganii s-au folosit de protestatarii pașnici ca scut în fața jandarmilor.

Agresori după gratii

Pe baza imaginilor transmise de televiziuni și alte organisme mass-media sau cele postate pe rețele de socializare, anchetatorii au reușit să îi identifice pe o parte dintre cei care au lovit forțele de ordine. Doi dintre ei, Ionuţ Liviu Cojoacă, de 30 de ani, şi Claudiu Dobre, de 24 de ani, ambii din Bucureşti, au fost reținuți de procurorii Parchetului București. Cei care i-au recunoscut pe rețelele de socializare susțin că sunt ultrași ai echipei de fotbal FCSB, fapt neconfirmat oficial de Poliția Capitalei. Cei doi au fost conduși în fața unui magistrat de la Judecătoria Sectorului 1 cu propunerea de arestare preventivă pentru ultraj, nerespectarea regimului armelor și munițiilor (furtul pistolului jandarmeriței agresate) și tulburarea ordinii şi liniştii publice. În acest caz au fost audiate 19 persoane. La Parchetul Sectorului 1 se efectuează cercetări și pentru infracțiunea de distrugere.

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a declarat că 64 de echipe operative formate din poliţişti şi procurori lucrează pentru identificarea autorilor violenţelor și că este o activitate complexă ce se derulează cu sprijinul Institutului Naţional de Criminalistică. În urma violenţelor din Piaţa Victoriei, 452 de oameni au fost asistaţi medical, iar 70 au fost transportaţi la spital, printre aceștia fiind şi 11 jandarmi.

Până acum au fost depuse peste 20 de plângeri împotriva forțelor de ordine

Un procuror miliar s-a autosesizat din oficiu cu privire la intervenţia Jandarmeriei pe parcursul zilei de 10 august, la protestul Diasporei din Piaţa Victoriei. Iniţial, magistratul militar, care era de serviciu vineri, s-a autosesizat în urma imaginilor pe care le vedea la televizor, apoi s-a deplasat la faţa locului, pentru „a vedea cu ochii lui” cum se derulează protestul şi cum este gestionat de către Jandarmerie, au declarat surse apropiate anchetei. Potrivit informaţiilor obţinute în exclusivitate de EVZ, în urma celor constatate, procurorul militar a întocmit un proces-verbal. În urma acestui act a fost demarată urmărirea penală in rem cu privire la purtare abuzivă şi neglijenţă în serviciu.

Aceleaşi surse au declarat pentru EVZ că oamenii care au reclamat în mass-media că au fost agresaţi pe nedrept de către jandarmi ar trebui să facă acelaşi lucru şi în cadrul anchetei procurorilor militari. „Numai cu ajutorul oamenilor – nu doar pe baza imaginilor – pot fi identificaţi cei (n.r. – jandarmii) care au sărit calul”, au declarat sursele citate. Totodată, sursele EVZ precizează că elementele de muniţie culese de protestatari în urma intervenţiei jandarmilor din Piaţa Victoriei (capace de grenede lacrimogene, cartuşe) ar trebui prezentate procurorilor militari pentru a stabili dacă acestea de află sau nu în dotarea Jandarmeriei. Până acum, numărul plângerilor depuse a ajuns la 20.

Ultrașii și speculațiile despre participarea lor la mitingurile politice

Cine are posibilitatea de a mobiliza Ultrași din galeriile de fotbal? Primarii, finanțatorii cluburilor, alte interese? Se va ajunge la liderii politici? Există suspiciuni că, la mitingul de vineri, provocatorii au fost Ultrașii echipelor bucureștene de fotbal. Aceștia au participat activ și la protestul din 2012. Atunci, suporterii s-au bătut cu jandarmii între Piața Universității și Piața Unirii, iar restul manifestanților au încercat să scape din încleștarea violentă. La începutul anului 2017, Ultrașii și-au făcut din nou prezența la protestul din Piața Victoriei și au incendiat o stație de autobuz din apropierea Guvernului. Liderii galeriilor sunt cunoscuți în mediul fotbalistic, dar și în cel al forțelor de ordine. Academia Rapid este finanțată de Primăria Sectorului 1, iar Liviu Dragnea este un suporter declarat al giuleștenilor. În interiorul fanilor există disensiuni, legate de legitimitatea actualului club, pentru că unii suporteri se opun finanțării din bani publici. Unii dintre liderii galeriei dinamoviste, Elias Bucurică, era un apropiat al lui Gabriel Oprea.

Despre Bucurică s-a vorbit că ar fi organizat coregrafia PSD, în 2014, cu ocazia lansării candidaturii la președinție a lui Victor Ponta. La FCSB nu mai există un lider proeminent, așa cum erau în trecut Jan Pavel sau Gică Mustață, ultimul fiind membru în „Clanul Sportivilor”. Finanțatorul Gigi Becali este apropiat de Gabriela Firea, dar latifundiarul n-a avut niciodată relații prea bune cu suporterii, fiind mulți ani în război cu Peluza Sud, care acum a trecut de partea echipei finanțate de Armata Română.