Până în primăvara acestui an, Parchetul General a fost condus de procurorul Gabriela Scutea. În cursul zilei de azi, președintele Iohannis a semnat decretul de pensionare.
Președintele României, Klaus Iohannis a semnat decretul de pensionare în cazul procurorului Gabriela Scutea, de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Braşov.
Potrivit legii, un magistrat se poate pensiona doar după aprobarea cererii de către Consiliul Superior al Magistraturii și după publicarea în Monitorul Oficial al decretului de eliberare din funcție, prin pensionare, care trebuie semnat de președintele României.
O altă condiție este ca magistratul să aibă o vechime minimă în profesie de 25 de ani.
„Decret privind eliberarea din funcția de procuror a doamnei Scutea Gabriela la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Brașov, având gradul profesional corespunzător Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – pensionare, la data de 18 august 2023”, se arată în comunicatul Palatului Cotroceni.
A condus Parchetul General
Timp de trei ani, în perioada 2020-2023, Gabriela Scutea a ocupat funcția de procuror general al României.
În primăvara anului 2023, Scutea a vrut să continue pentru un al doilea mandat în fruntea Ministerului Public, dar în locul său, fostul ministru al Justiției, Cătălin Predoiu l-a preferat la proba interviului pe procurorul Alex Florența.
Gabriela Scutea, în vârstă de 50 de ani, a fost numită procuror general al României pe 20 februarie 2020.
Venituri de sute de mii de lei
În ultima declarație de avere, depusă în ianuarie 2023, pentru anul 2022, Gabriela Scutea a declarat venituri foarte mari.
Un simplu calcul arată că în anul 2022, fostul procuror general al României a adunat venituri în sumă de 543.793 de lei.
În calitatea de procuror general al României, Scutea a încasat un salariu lunar egal cu 21.673, aproximativ 4.400 de euro. Pensia lunară pe care Scutea o va încasa va fi de aproximativ 22.000 de lei.
”Judecătorii, procurorii, ..., beneficiază de pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de indemnizaţia de încadrare brută lunară sau de salariul de bază brut lunar, după caz, şi sporurile avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionării”, prevede legea.