Procurorul general al Republicii Moldova, greu de ales. Analiza dosarelor, amânată

Sursa foto: procuratura.md

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) din Republica Moldovatrebuia să examineze, pe 30 ianuarie, dosarele celor șase candidați care s-au înscris la concursul pentru postul de procuror general. Procedura a fost amânată, pe motivul lipsei mai multor avize consultative ale instituțiilor de control.

Update. „În urma dezbaterilor, s-a decis de a amâna o singură dată ședința de examinare a admisibilității dosarelor și a îndemna autoritățile de control ale statului să remită în termenul solicitat avizele”, a declarat președintele CSP, Dumitru Obadă, citat de IPN.

Procurorul general al Republicii Moldova ar putea fi ales dintre cei șase candidați care s-au înscris la concurs. Aceștia sunt:

-avocatul Ilie Rotaru; -procurorul Igor Demciucin; -avocatul Serghei Perju; -procurorul Octavian Iachimovschi; -actualul procuror general interimar, Ion Munteanu; -juristul Andrei Coca.

Postul de procuror general a rămas vacant după ce fostul procuror general Alexandr Stoianoglo a fost reținut, iar activitatea acestuia – evaluată de o comisie specială. Raportul comisiei a permis suspendarea lui Stoianoglo din funcție. Ulterior, acesta a fost demis prin decret prezidențial. În locul lui, procuror general interimar a fost numit Ion Munteanu.

În luna octombrie, CSP a anunțat concurs pentru selectarea candidatului la funcția de procuror general. Inițial, termenul limită pentru depunerea dosarelor a fost stabilită data de 22 noiembrie 2023. Ulterior, CSP a decis prelungirea termenului de depunere a dosarelor până pe data de 29 decembrie2023.

Sursa foto: csp.md

Cu o zi înainte , deputații au votat, în prima lectură, un proiect de lege care, dacă va fi votat, va modifica modul de alegere a procurorului general.

Cum va fi ales procurorul general al Republicii Moldova

Astfel, procurorul general al Republicii Moldova nu va mai fi ales în baza punctajului acordat de fiecare membru CSP. Potrivit proiectului, acesta va fi ales în baza votului majorității membrilor CSP.

Proiectul de lege a fost elaborat de Igor Chiriac, deputat al Fracțiunii „Partidul Acțiune și Solidaritate”. Autorul propune modificarea Legii cu privire la Procuratură.

Candidații vor fi evaluați de către fiecare membru al CSP, în funcție de pregătirea și abilitățile profesionale, de integritatea și alte calități personale ale candidaților.

Consiliul Superior al Procurorilor / sursa foto: csp.md

Candidatul care va acumula cel mai mare număr de voturi, dar nu mai puțin de jumătate din numărul membrilor prezenți în cadrul unei ședințe cu cvorum, va fi propus președintelui Republicii Moldova pentru a fi numit în funcția de procuror general. În cazul în care niciun candidat nu va acumula numărul necesar de voturi, va fi organizat un concurs repetat.