Procurorul general Augustin Lazăr a declarat luni seara că DNA se află într-un "proces pozitiv de reorganizare" iar unii procurori au părăsit această unitate de parchet deoarece "au obosit" şi recomandă ca cei "vulnerabili" să fie revocaţi.
"Nu putem nega faptul că activitatea DNA se desfăşoară în nişte condiţii mai puţin prietenoase decât anterior, într-un context în care activitatea Ministerului Public este asaltată de provocări din exterior. Sunt prezentate şi vulnerabilităţi ale noastre, cum sunt acele înregistrări. S-au înregistrat unii pe alţii, urmează a se verifica în ce condiţii şi cum. Aceste vulnerabilităţi sunt exploatate public în nişte show-uri, în nişte emisiuni, în care sunt prezentate ca fiind general valabile pentru Ministerul Public, ceea ce este un neadevăr fundamental. Aceste lucruri sunt prezentate ca argumente tocmai pentru punerea sub control a instituţiilor judiciare. Vă asigur că DNA trece printr-un proces pozitiv de reorganizare. Unii procurori au părăsit DNA, din diverse considerente. Unii au obosit, survine o uzură, nu este uşor să stai în linia întâi 5-10 ani, acolo unde ai de a face cu nişte cauze foarte sensibile şi presa este cu ochii pe ele şi ai o apărare mai agresivă. Este foarte dificil să lucrezi în astfel de cauze", a spus Lazăr.
Procurorul general consideră că, în cazul procurorilor care i-au înregistrat pe alţi procurori, a fost "un fel de a reacţiona din partea cuiva care nu este în apele lui".
"Unii colegi au ajuns la o stare de oboseală şi ar trebui să se retragă de acolo. Ce credeţi că i-a determinat să înregistreze pe cutare sau cutare, decât dorinţa de a se apăra oarecum în cazul în care ar surveni ceva? Soluţia lui nu ar fi împărtăşită şi să arate că el a făcut tot posibilul să instrumenteze acel dosar şi să afle un adevăr, pe care el l-a văzut acolo. Dar cineva care este magistrat al Ministerului Public ar trebui să aibă încredere în ceilalţi care îi examinează dosarul. (...) Unii colegi nu acceptă o asemenea situaţie şi cred că nu este o poliţă de asigurare. Este un fel de a reacţiona din partea cuiva care nu este în apele lui tocmai cum trebuie", a apreciat Lazăr.
El a explicat că a propus, în trecut, ca procurorii de la DNA şi DIICOT să aibă un mandat de 3-5 ani, după care să se retragă la alte parchete.
"Unii procurori s-au retras. Au simţit că este momentul să se retragă. Eu am propus să existe nişte mandate pentru procurorii din structurile specializate. Nu numai pentru DNA, dar şi pentru DIICOT. Îţi exerciţi un mandat, 3-4 ani sau 5 ani, şi pe urmă îţi mai reorientezi activitatea. Nu este recomandabil pentru cineva să lucreze numai într-un loc, cu atât mai mult într-un loc care este expus şi care poate genera o stare de oboseală, de confuzie poate, care nu este favorabilă nici pentru el, nici pentru instituţie", a spus Lazăr.
Procurorul general recomandă ca procurorii "vulnerabili" să părăsească DNA.
"Unii procurori au fost revocaţi din DNA pentru anumite conduite, care nu sunt în regulă, iar în perioada următoare este posibil ca şi alte persoane să părăsească DNA. Dar nu numai DNA. Să ştiţi că într-o manieră similară se produc lucrurile şi la DIICOT. Unele persoane care au obosit revin la unităţile de parchet de unde au plecat. Nu înseamnă că îi dăm afară din Ministerul Public. Alţii care s-au dovedit a fi vulnerabili pot fi revocaţi şi chiar se recomandă ca actuala conducere a DNA să facă demersurile necesare pentru a părăsi DNA colegii care au vulnerabilităţi. Nu au nevoie DNA şi DIICOT de sute de procurori. Au nevoie de un număr mai redus de procurori, oameni care din când în când să fie schimbaţi, după ce şi-au terminat mandatele, să nu rămână blocaţi într-un loc, pentru că nu se recomandă nici în alte profesii să te blochezi, să te specializezi, până ajungi să ştii totul despre nimic", a susţinut Augustin Lazăr.