În ziua de 11 iunie 2014, Ștefan Miron, tatăl, și trei fii ai săi, Ion, Vasile și Dănuț, o parte a Clanului Miron, erau prezenți la Curtea de Apel Constanța, pentru unul dintre termenele de judecată ale unui proces, în care erau judecați pentru tentativă de omor. Apărătorul care îi reprezenta pe cei din Clanul Miron era Sorin Calaigii, un reputat avocat penalist constănțean. Acesta nu avea de unde să știe faptul că cei pe care îi apăra îl denunțaseră deja la DNA-Constanța, de aproape o lună, în mod mincinos, și că destinul avea să-i fie grav deturnat.
În acea zi, avocatului Sorin Calaigii nenorocirea avea să-i vină de la un fost prieten de familie, procurorul Andrei Bodean, de la DNA-Constanța. Ajutat de comisarul de poliție Ionuț Filip, de la IPJ Constanța, și de ofițerul SRI „Bogdan”, procurorul Bodean avea să se răzbune crunt pe avocatul Sorin Calaigii, pentru că soția acestuia din urmă refuzase să se culce cu procurorul. Complice în actul său de răzbunare a fost șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, care a știut totul, pe cale oficială, în scris.
Denunțat de Clanul Miron
Imediat după încheirea ședinței de judecată, avocatul Calaigii a fost convocat la sediul DNA, de procurorul Bodean. Acesta l-a acuzat pe avocat pentru trei fapte de „trafic de influență”, două în baza denunțurilor celor din Clanul Miron, una în baza sesizării din oficiu. În privința ultimei acuzații, avocatul a fost achitat la ÎCCJ. La această poveste vom reveni, însă, într-un alt articol. Avocatul Calaigii era acuzat, potrivit denunțurilor formulate împotriva sa, că le-ar fi promis membrilor Clanului Miron soluții favorabile în instanță, în două dintre dosarele în care aceștia erau implicați, în schimbul unor sume de bani. Asta, în ciuda faptului că avocatul era apărător angajat doar într-unul dintre dosare și fusese plătit legal, iar în celălalt, denunțătorii aveau angajat un cu totul alt avocat.
Să torni în schimbul libertății
Imediat după ce i-a adus la cunoștiință acuzațiile, procurorul Bodean a dispus reținerea fostului său prieten. Înainte de a-l reține, însă, i-a propus avocatului să formuleze două denunțuri în schimbul libertății. Dacă avocatul Sorin Calaigii ar fi acceptat propunerile „Dă-mi-i pe Niță (Teodor Niță, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța) și pe Frangu (Joița Frangu, președintele Secției Penale a Curții de Apel Constanța)”, ar fi fost liber să plece acasă. N-a făcut asta, ci i-a spus fostului său prieten: „Da, clar, la noapte dorm pe banii statului! Dă drumul la hârtii și nu-mi mai cere aiureli, nu am ce să spun despre oamenii ăia doi!”. Avocatul a înțeles pe loc toată amploarea mizei: răzbunare, plus dorința de afirmare profesională a procurorului.
Șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, a știut totul!
Cu doar câțiva ani în urmă, familiile Calaigii și Bodeanu erau prietene. Detaliile relevante ale aceastei relații de prietenie și cum a degenerat ea apar chiar într-un memoriu pe care avocatul Calaigii i l-a adresat șefei DNA, Laura Codruța Kovesi. În memoriu, avocatul îi solicita șefei DNA preluarea dosarului său de la DNA-Constanța, în vederea continuării urmăririi de către DNA-Central. Argumentul adus de avocat era „suspiciunea evidentă de lipsă de imparțialitate a procurorului desemnat în soluționarea cauzei (Andrei Bodean) cât și a întregului colectiv din cadrul DNA-Constanța”.
În conținutul memoriului, avocatul Calaigii îi arăta șefei DNA, cu lux de amănunte și cu probe, cum a debutat relația de prietenie dintre familiile lor, care a fost contextul apropierii și a enumerat zecile de momente petrecute împreună la plajă, la meciuri de fotbal, sărbători, nunți și cu alte ocazii, laolaltă cu cercul comun de prieteni, precum și numele acestora. Unul dintre aceste momente, cel în care s-a petrecut ceea ce ar fi trebui să-l facă pe procurorul Bodean incompatibil cu cercetarea penală a avocatului Calaigii, a fost Revelionul 2012-2013. La acel eveniment, procurorul Bodean s-a „dat” la soția avocatului Calaigii, i-a făcut avansuri și propuneri lipsite de orice echivoc, iar avocatul l-a admonestat verbal. Deși șefei DNA i-a fost adusă la cunoștiință toată această situație, a refuzat să accepte transferarea dosarului de la Constanța la București.
„Ce bună ești!”
Între avocatul Calaigii și procurorul Bodean a apărut în acea noapte o ruptură insurmontabilă, resursa reală a dorinței de răzbunare a procurorului. Cu privire la acest episod, doamna Costina Ceară, la acea vreme Costina Calaigii, ne-a declarat următoarele:
„V-am povestit cum au debutat relațiile de prietenie dintre familiile noastre. Ele s-au rupt iremediabil în noaptea dintre anii 2012-2013, când am sărbătorit Revelionul, într-un local din Mamaia. Eu eram împreună cu soțul meu, iar domnul procuror Andrei Bodean era cu soția sa, judecătoarea Claudia Bodean. Toți eram înconjurați de mai multe familii de prieteni. În ciuda acestei împrejurări și a relațiilor de prietenie dintre noi, procurorul Andrei Bodean a început să-mi facă avansuri, ba chiar a trecut la propuneri sexuale și mi-a cerut numărul de telefon pentru a stabili cum să facem pentru a ne vedea în privat. La început, am crezut că sunt doar niște vorbe, așa cum unii oameni dintr-o anumită categorie le spun femeilor la un pahar. Mi-am dat seama, însă, că nu este așa, în momentul în care a început să insiste și să-mi spună «Ce bună ești!»,
La fabricarea Dosarului a participat și SRI
Procurorul Andrei Bodean nu mai avea nevoie, pentru a se răzbuna, decât de interceptările private realizate de denunțătorul Ștefan Miron, în timpul discuțiilor pe care le purta cu avocatul Sorin Calaigii.
Comisarul Ionuț Filip, piesă în Dosar
Trunchiate și montate cum trebuie - expertiza a demonstrat nu mai puțin de 17 trunchieri și montaje - ele au devenit piese de bază împotriva avocatului. Imediat, procurorul Bodean a dispus cooptarea în echipa de anchetă a unui investigator sub acoperire, comisarul de poliție Ionuț Filip, de la IPJ Constanța. Ca și procurorul Bodean, nici comisarul de poliție Ionuț Filip nu ar fi avut ce să caute în acest dosar, pentru că avusese un conflict cu avocatul constănțean, care se soldase cu un dosar penal pentru lovire, pe numele polițistului.
Avocatul Sorin Calaigii a fost condamnat în baza denunțurilor și a unei interceptări realizată de denunțători, din care, însă, nu rezultă nimic în sensul prevăzut de lege în materie de probă în procesul penal. În plus, în timpul procesului, martorii audiați nu au confirmat nici măcar un minim din acuzațiile aduse în rechizitoriu. Mai mult decât atât, un membru al Clanului Miron, unul dintre fii, a răsturnat total susținerile din denunțurile celorlați.
„I-am spus tatălui meu să spună adevărul”
Dănuț Miron, deși aflat în aceeași situație cu denunțătorii din Clan, a infirmat total acuzațiile și a arătat că la baza denunțurilor rudelor sale n-au stat decât promisiunile făcute de procurorul Andrei Bodean și de un ofițer SRI, numit „Bogdan”: „Tatăl meu nu i-a dat inculpatului nicio sumă de bani. Am discutat cu membrii familiei mele după declanșarea procesului penal împotriva lui Caligii Sorin și aceștia mi-au spus că au făcut denunțuri și au dat declarații împotriva acestuia «ca să li se ia jumătate din pedeapsă ». Acest lucru mi l-a spus chiar tatăl meu. Tatăl meu mi-a spus, în perioada cât eram în carantină, după încarcerare, să stau liniștit că el a vorbit cu procurorul Bodean de la DNA și acesta i-a promis că „ne scapă de pușcărie”. Atât acel individ „Bogdan” (n.m. ofițerul SRI), cât și procurorul Bodean i-au spus tatălui meu că el și copiii lui vor beneficia de art. 19, dacă declară împotriva inculpatului Calaigii Sorin. Timp de un an de zile cât am stat la pușcărie tatăl meu mi-a spus că într-un final vom fi scăpați de procurorul Bodean de la DNA-Constanța. Vazând că nu s-a întâmplat acest lucru, eu i-am spus tatălui meu să vină să spună adevărul la instanță. Individul „Bogdan” de la SRI l-a învățat pe tatăl meu ce întrebări să-i pună inculpatului Calaigii Sorin. Știu acest lucru pentru că eu am asistat la discuțiile dintre cei doi.”
Dom' procuror, eu m-am ținut de cuvînt!
O altă grenadă cu cuiul scos, una în măsură să arunce în aer tot Dosarul Sorin Calaigii, este un document aflat la dosar, neînlăturat de instanță dar nici analizat cum s-ar fi cuvenit. Deși instanța ar fi avut posibilitatea legală de a-l înlătura, nu a făcut-o, fapt pentru care îl considerăm semnificativ și ca atare îl invocăm. În documentul adresat de Ștefan Miron, șeful Clanului Miron, procurorului DNA, Andrei Bodean, primul îi bate obrazul celui deal doilea, îi atrage atenția să se țină de promisiune pentru că și ei, denunțătorii, s-au ținut de cuvânt și au declarat ceea ce au fost învățați. Cum spuneam, documentul se află la dosarul cauzei și în el, Ștefan Miron dă pe față dedesubturile înțelegerii sale cu procurorul DNA:
„În atentia domle procuror Bodean. Eu cu copii mei Vasilica și Ionut mam tinut de cuvînt si am declarat asa cum ai zis mata dar ai grija ca avocați stiau ca ai vorbit mata cu doamna judecatoare sa ne intrebe nu mai ce neai invatat mata. Judecatoarea Gaina(n.m. judecătoarea Carmen Veronica Găină, de la Curtea de Apel Bucureşti) înafara de întrebarile care tilea dat mata nea pus si altele dar ne am descurcat am spus ca nu ne aducem aminte. A zis judecatoarea co cheama si pe normea Lucica so intrebe ceva sai ceri mata judecatoarei intrebarile ca sa stie si Lucica sa raspunda ca sa fie bine. Asa cum m-am tinut eu de cuvînt eu si copi mei Vasilica si Ionut sa te ti si mata acuma sa ne duci inapoi la Slobozia si sa ne dai reviziurea cu procurorul Dragomir sa ne reduce pedepsele la jumatate.”
Epilog la ÎCCJ cu opinie separată
Dacă soția avocatului constănțean ar fi cedat avansurilor sexuale ale procurorului DNA Andrei Bodean și ar fi acceptat să se culce cu el, cel mai probabil astăzi avocatul ar fi fost acasă, și-ar fi văzut de familie, de profesie, de viață, și-ar fi crescut liniștit și încrezător în viitor copila. Pentru că tânara și frumoasa sa soție nu a acceptat asta, astăzi, avocatul este în pușcărie.
În primă instanță, avocatul Sorin Calaigii a fost condamnat de Curtea de Apel București la o pedeapsă de 5 ani cu executare, pentru toate cele trei fapte din rechizitoriu. Ulterior, în apel, Înalta Curte de Casație și Justiție a menținut doar două dintre acuzațiile aduse, pentru una a pronunțat achitarea, pentru celelalte două a dispus condamnarea la o pedeapsă de 4 ani cu executare, precum și măsura confiscării extinse pentru o sumă de aproximativ 40.000 de euro.
Fapt deosebit de important! Decizia completului format din trei judecători a fost luată fără unanimitate. Unul dintre cei trei judecători, spre cinstea lui, a făcut opinie separată declarând, astfel, nevinovăția avocatului Sorin Calaigii pentru toate cele trei fapte imputate.