„Procurorul” cu patru clase s-a îmbogățit în spatele gratiilor cu ajutorul autorităților

Vorbește agramat și abia reușește să scrie, dar asta nu l-a împiedicat pe suceveanul Ovidiu Rusu să escrocheze zeci de oameni, promițându-le că-i scapă de pușcărie.

„Magistratul” Ovidiu Rusu, din Rădăuţi Suceava, care la finele lui 2012 a fost condamnat la nouă ani de pușcărie după ce, din „biroul” său din celulă, a păcălit zeci de persoane dându-se procuror ori judecător, a fost trimis în judecată într-un alt dosar, tot pentru înșelăciune.

În primul dosar, el promitea victimelor că le poate rezolva favorabil procese aflate pe rolul instanțelor de judecată sau că le scoate rudele din pușcărie. Evident, în schimbul a mii de euro. Toate acestea, cu ajutorul unor ștampile şi documente falsificate cu antetul instanţelor, cu complicitatea unui frate deal său, Silvestru Rusu, aflat atunci în libertate, şi a mai multe cartele telefonice.

De data aceasta, însă, şi-a îmbunătățit modul de operare şi, pentru a fi şi mai convingător, a apelat la ajutorul autorităților. Cum acționa Adevărații procurori descriu cum proceda Rusu: aflat tot după gratii, suna la Poliţie, la Jandarmerie ori chiar pe la primării, se recomanda a fi ori procuror pe la Bucureşti, ori chiar şeful Poliţiei Române, chestorul Petre Tobă, şi sub pretextul că trebuia să ia legătura cu rudele unor persoane arestate, le solicita autorităților să caute familiile respective și să le transmită două numere de telefon la care poate fi contactat. Asta în condițiile în care are patru clase, vorbește agramat și abia nimerește literele.

O femeie i-a trimis 13.500 de euro

De exemplu, în toamna lui 2012, când au fost comise faptele din acest nou dosar, Rusu a contactat prin intermediul poliţiştilor şi al jandarmilor familiile a trei bărbaţi din zona Vicov-Straja, judeţul Suceava, care au fost arestaţi preventiv pentru contrabandă. S-a dat drept procurorul Edi Oprea de la „Parchetul General” şi le-a cerut 4.000 de euro de fiecare, pentru a putea interveni să le elibereze rudele din spatele gratiilor. Una dintre familii, cea a lui Ioan Constantin Cenușă, a apucat să-i trimită falsului procuror suma de 2.000 de euro, o primă tranșă din „șpaga pentru judecători”. Banii erau trimişi de victime prin Western Union, pe numele unor persoane diferite. La un moment dat, şi-a convins un coleg de celulă că este procuror sub acoperire şi l-a determinat pe respectivul să-şi convingă soţia să ridice sumele de bani trimise de victime prin Western Union. La îndemnul soțului ei, cu banii ridicați,femeia cumpăra materiale de construcții de la o firmă din Rădăuți pentru casa deținutului Ovidiu Rusu.

O altă victimă, o femeie din comuna suceveană Horodnicu de Sus, a fost păcălită de falsul procuror să-i trimită 13.500 de euro, pentru ca fiul acesteia, închis pentru un viol comis în Italia, să poată fi eliberat din penitenciar.

„Am puși deoparte în jur de 800.000 de euro”

În 2013, din Penitenciarul Botoșani, „procurorul” cu patru clase a acceptat să vorbească cu corespondentul „Evenimentul zilei” despre toate escrocheriile sale. „Am puși deoparte în jur de 700-800.000 de euro, investiți în imobiliare, terenuri. Sunt pe alt nume. Niciodată Justiția din România nu o să-i vadă, nu o să aibă șansa să pună sechestru pe ceva. Când ies în libertate, s-a încheiat cariera mea de magistrat! De ce? Am suficienți bani. Am chiar și o societate sub un alt nume, cu 12 angajați. Totodată, mai am o sumă importantă de vreo 220.000 de euro dați prin cămătărie, bani care sunt justificați prin acte notoriale, dați cu garanții imobiliare, de unde eu, lunar, primesc dobândă”, susținea deținutul care s-a îmbogățit într-o celulă de penitenciar.

A ordonat percheziții în arestul IPJ Neamț

Acelaşi Ovidiu Rusu, ale cărui escrocherii pot fi scenariul unui film autentic românesc, a reuşit în urmă cu mai mulţi ani să comande o percheziţie în arestul IPJ Neamț. La vremea respectivă, el încerca să păcălească o femeie al cărei soț era arestat pentru tentativă de omor. După ce a făcut rost de numărul de telefon al femeii, Rusu i-a promis victimei că, în schimbul sumei de 2.000 de euro, îi poate scăpa soțul de pușcărie. Pentru că aceasta nu părea convinsă, i-a spus că va dispune efectuarea unei percheziţii în celula în care era închis bărbatul. A sunat la IPJ Neamţ, prezentânduse „procurorul Doru Ţuluş” şi a solicitat să vobească cu şeful unităţii, comisarul şef Dorel Manole (la acea vreme).

Cum inspectorul şef nu se afla la serviciu, „procurorul” cu patru clase a primit numărul de mobil al acestuia şi l-a contactat. „Procurorul Țuluș” i-a cerut telefonic șefului IPJ Neamț să facă o percheziție în celula bărbatului arestat pentru tentativă de omor, susţinând că deţine date că respectivul are un telefon mobil, prin intermediul căruia ia legătura cu persoane din exterior. De asemenea, i-a mai cerut să-l mute în altă celulă, ordine pe care şeful Poliţiei le-a și executat,potrivit rechizitoriul procurorilor.