Procurorul care a deschis Dosarul 10 august poate candida la șefia secției de anchetare a magistraților

Procurorul Bogdan Pîrlog, cel care a deschis "dosarul 10 august" poate candida la șefia secției de anchetare a magistraților. Consiliul Superior al Magistraturii i-a admis, marți, contestația împotriva deciziei de respingere a candidaturii sale pe motiv că nu avea vechimea necesară. El a spus că "sunt presiuni mari în sistem, sper să nu se ajungă la un nou caz Cristian Panait"

Procurorul militar a declarat, pentru HotNews.ro, că ar vrea acest post pentru a se asigura că, până la desființarea pe cale legală a acestei controversate secții, nu vor mai fi situații nelegale, iresponsabile și ireversibile, care să îi afecteze pe magistrații de bună-credință. El a vorbit și despre presiunile extraordinare din sistem, spunând că speră să nu se ajungă la un nou caz Cristian Panait, procurorul de 29 de ani a cărui sinucidere a fost mediatizată intens, din cauza suspiciunilor referitoare la presiunile la care ar fi fost supus.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a admis contestaţia formulată de procurorul militar Bogdan Pîrlog împotriva deciziei prin care îi fusese respinsă candidatura la șefia secției speciale. Contestația sa a fost admisă cu 11 voturi "pentru" și 4 voturi "împotrivă". Lui Bogdan Pîrlog îi fusese respinsă candidatura pe motiv că nu ar avea vechimea efectivă de 18 ani în funcția de procuror, iar acesta a contestat decizia, arătând că are o vechime de 18 ani și 8 luni. În cursa pentru funcția de procuror-șef al secției speciale se află și procurorii Adina Florea și Sorin-Eugen Iasinovschi de la Parchetul instanței supreme. Adina Florea a fost propusă de mai multe ori de Tudorel Toader la șefia DNA, în locul Laurei Codruța Kovesi, dar a fost respinsă de Klaus Iohannis, iar în prezent ea este procuror-șef adjunct al secției speciale de anchetare a magistraților. Bogdan Pîrlog a fost respins deoarece nu deține vechimea efectivă de 18 ani în funcția de procuror, potrivit anunțului. Bogdan Pîrlog: Această secție, o aberație în organizarea judiciară, trebuie să dispară

"Membrii comisiei care mi-au respins candidatura pare că au fost preocupați de cu totul altceva decât de aplicarea legii", a declarat, marți, procurorul militar. El spune că ar vrea acest post pentru a se asigura că, până la desființarea pe cale legală a acestei controversate secții, nu vor mai fi situații nelegale, iresponsabile și ireversibile, care să îi afecteze pe magistrații de bună-credință. "Consider că până la desființarea pe cale legală a secției speciale, lucrurile nu pot fi lăsate să se desfășoare în continuare iresponsabil și străin normelor de drept. Această situație care este acum la secția specială riscă să ne pună într-o situație, atât pe plan național, cât și național, extrem de periculoasă. Numai niște persoane care care habar nu au ce înseamna Uniunea Europeană nu au idee ce a însemnat ieșirea publică a conducerii secției speciale (n.r.- Adina Florea și Gheorghe Stan) când au spus că trebuie să dea curs cererii după plângerea penală împotriva lui Frans Timmermans și a Verei Jourova. De la acel moment s-a pus în discuție excluderea din Uniunea Europeană a unor țări care acționeaza impredictibil și periculos pentru ceilalți membri", a declarat Bogdan Pîrlog.

El a spus că, dacă până la desființare, această secție nu este condusă de o persoană de bună-credință care să cunoască Dreptul și care să nu execute ordine, se pot produce deviații ce pot afecta nu doar statul de drept, ci statul în ansambulul său. "Această secție, o aberație în organizarea judiciară, trebuie să dispară. Nu există nicio justificare pentru existenta unei astfel de structuri de anchetare a magistratilor în modul în care a fost concepută", a mai afirmat Bogdan Pîrlog, prim-procuror militar adjunct al Parchetului Militar de pe lână Înalta Curte de Casație și Justiție.