Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a afirmat astăzi că auditul extern care urmează să fie efectuat la DNA, Ministerul Public și DIICOT va fi făcut de o firmă specializată, fiind ''o evaluare a stării justiției''. ”Auditul se va face în urma unei licitații la care se pot înscrie firme din țară sau din străinătate”, a prcizat ministrul Tudorel Toader.
"Nu este practic un audit, este mai mult decât un audit, este o evaluare a stării justiției din momentul prezent pentru a vedea exact unde ne aflăm, pentru a vedea exact ce trebuie să facem, ce trebuie să îmbunătățim, ce trebuie să eliminăm pentru ca să consolidăm ceea ce se numește statul de drept", a declarat Tudorel Toader, citat de Agerpres.
Potrivit acestuia, auditul va fi efectuat de o firmă specializată, care poate fi din țară sau din străinătate, printr-o licitație deschisă.
"Serviciul de auditare tot timpul am spus va fi extern, dar nu am spus cât de extern. Adică dacă va fi extern Ministerului Justiției sau dacă va fi o entitate specializată în audit. (...) La Ministerul Justiției au mai fost două astfel de auditări. Vom stabili acum, definitivăm obiectivele și fundamentarea acestui demers și îl scoatem ca un serviciu pe care îl scoatem la licitație publică cu o firmă specializată care poate fi din țară sau din străinătate. Nu uitați că celelalte două au fost din străinătate. (...) Dacă faci o radiografie corectă a stării justiției din România pe palierul legislație, pe palierul modalității de interpretare, aplicare, pe palier instituțional, adică a existenței unor instanțe, parchete, ocupării posturilor, sectorial, secvențial, poți trage concluzii de natură să îmbunătățească sistemul de justiție în general", a spus ministrul Justiției.
Pe 3 aprilie, Tudorel Toader anunța, în urma dezvăluirilor lui Sebastian Ghiță, din EVZ, că va dispune efectuarea unui audit extern la Direcția Națională Anticorupție, Ministerul Public și Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism.
"Nu am uitat și nu uit faptul că Legea 303 permite evaluarea procurorilor, pe fond de data aceasta, și voi dispune un audit, un audit extern care să verifice, dar nu DNA și Ministerul Public și DIICOT, pentru că procurorii din România, cei 2.650 de procurori funcționează, își desfășoară, își îndeplinesc competențele în structurile de bază ale Ministerului Public, Parchete de pe lângă Judecătorii, Tribunal, Curte, la DIICOT sau la DNA. Și atunci ai fi nedrept dacă te duci la fond să te oprești la unii și să îi ocolești pe alții. Vă declar (...) că într-un timp pe care nu l-am stabilit, după o procedură legală, voi dispune în calitate de ministru un audit extern la cele trei structuri ale Ministerului Public — DNA, DIICOT și Înalta Curte", spunea Tudorel Toader.
Întrebat ce ar trebui să urmărească acel audit, Toader a răspuns că poate cuprinde verificarea numărului de dosare, al achitărilor sau al cetățenilor care au stat în închisoare pe nedrept.
"Multe, le voi stabili eu, dar pot spune: număr de dosare, CEDO și noi vorbim de termen rezonabil în soluționarea unei cauze, să vezi de la sesizare până la soluționare, rechizitoriu, clasare, ce o fi, cât timp a trecut. Nu cumva unele să fie luate peste rând și altele să stea în așteptare spre o dulce prescripție. Poți vedea, de exemplu, număr de inculpați, poți vedea număr de arestați, poți vedea număr de cetățeni de-ai noștri care au stat în pușcărie pe nedrept și, ulterior, achitați, poți vedea condamnările la CEDO ca urmare a acestora, poți vedea sumele de bani cu care CEDO ne-a obligat și pe care noi, din bugetul statului, pledăm cu titlu de despăgubire, deși, oricât ar fi despăgubirea, CEDO nu dă despăgubiri mari, CEDO dă soluții de principiu și despăgubiri mai mult la limita acoperirii unui prejudiciu moral, dar nici atât, pentru că orice sumă de bani nu este de natură să acopere o perioadă de detenție nelegală, netemeinică, nejustificată", arăta ministrul Justiției, pentru presă.