Acuzațiile aduse de procurorii DIICOT le poate aduce celor care s-au jucat de-a traficanții de arme 20 de ani de închisoare
După mai multe zile de audieri, procurorii DIICOT au dispus reținerea pentru 24 de ore a fraților Levente și Csaba Pantics, cei care au jucat rolul traficanților de arme în cadrul reportajului realizat de jurnaliștii de la Sky News. În plus, intermediarul dintre jurnaliști și cei doi frați Pantics, Aurelian Szanto a fost și el reținut. Cei trei sunt cercetați penal pentru comiterea infracțiunilor de pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi comunicarea de informaţii false.
De asemenea, procurorii DIICOT au cerut procurorilor englezi, pe calea unei comisii rogatorii citarea la audieri a jurnaliștilor britanici, pentru a afla de la aceștia, pe cale oficială, versiunea acestora.
Într-un amplu comunicat de presă, DIICOT București a dezvăluit întreg mecanismul pus la cale de jurnaliștii englezi de la Sky News, intermediarul Szanto și cei doi frați Pantics. ”S-a reţinut că faptele prezentate în cadrul investigației jurnalistice realizate de către postul de televiziune britanic, dar și răspunsurile pe care presupușii traficanți de arme le-au dat la întrebările jurnaliștilor au fost de natură a crea o puternică stare de temere în rândul populației civile, dar și un sentiment de insecuritate. În urma investigațiilor si cercetările efectuate în cauză au fost identificate persoanele prezentate în materialul jurnalistic ca fiind ”traficanți de arme”, persoane care, pentru a nu le fi dezvăluită identitatea, purtau cagule și ochelari de soare. De asemenea, au fost identificate și ridicate armele arătate în filmul prezentat de jurnaliștii britanici”.
Intermediarul Szanto a primit 2.000 de euro.
Procurorii DIICOT au stabilit că Aurelian Szanto a fost persoana care s-a ocupat de găsirea a doi bărbați care să joace rolul intermediarilor, a unui loc izolat, obligatoriu cu dealuri și păduri, precum și a unei mașini și a unei pături, în care să fie învelite armele, prezentate ca fiind obiectul traficului de arme. ”În aceste condiții, inculpatul Szanto Aurelian-Mihai a luat legătura cu prietenul său, inculpatul Pántics Attila-Csaba, care a fost de acord cu solicitarea, urmând ca prezentarea armelor să o facă împreună cu vărul său, Pantics Levente. Jurnaliștii britanici i-au oferit inculpatului Szanto Aurelian-Mihai suma de 2000 de euro, pentru realizarea „investigației jurnalistice”, din care acesta a oprit 1000 euro, iar suma de 1000 euro urma să fie împărțită între inculpaţii Pántics Attila-Csaba și Pantics Levente”.
Ancheta a demonstrat că jurnaliștii englezi au vrut, obligatoriu, ca între armele prezentate să fie și un pistol mitralier de tip AK 47. Cum Csaba Pantics nu avea asemenea armă, a împrumutat una de la un prieten de-al său, marca UM SADU, cal.7,62X39, armă cu destinația ”colecție” pe care acesta o deținea legal. ”Deși arma era deținută în mod legal, acesta nu era abilitat, potrivit dispozițiilor legale (Legea 295/2004 privind regimul armelor și munițiilor) să părăsească domiciliul său ori să o împrumute altor persoane. Odată îndeplinite cerințele jurnaliștilor britanici, în dimineaţa zilei de 31.07.2016, inculpatul Szanto Aurelian-Mihai s-a deplasat cu autovehiculul închiriat, la hotelul în care se aflau cazate patru persoane din echipa postului britanic de televiziune. Împreună cu aceștia, inculpatul s-a deplasat din direcția mun. Târgu Mureș către localitatea Jeica, jud. Mureș, unde s-au întâlnit cu inculpaţii Pantics Atilla Csaba și Pantic Levente. Cei doi s-au deplasat cu autoturismul de teren marca Suzuki Samurai fiind urmaţi de către inculpatul Szanto Aurelian-Mihai care conducea autoturismul în care se aflau jurnaliștii britanici. La o distanță de aproximativ 2 km față de punctul de întâlnire, inculpatul Pantics Atilla Csaba a oprit autoturismul marca Suzuki Samurai și împreună cu inculpatul Pantics Levente au coborât, amândoi si-au pus cagulele pe cap (cagule găsite cu ocazia perchezițiilor domiciliare), însă unul din jurnalistii britanici i-au solicitat și inculpatului Szanto Aurelian-Mihai, în calitate de „intermediar al traficanților de arme”, să poarte cagulă. Neavând cagulă, cei din echipa de filmare i-au înmânat una, o șapcă și o geacă. Ulterior s-a procedat la realizarea materialului video propriu-zis, ocazie cu care au fost puse și întrebările la care erau pregătite și răspunsurile, cerându-li-se în mod expres să vorbească în limba română, chiar dacă limba maternă a inculpaţilor este limba maghiară”, se mai arată în comunicatul DIICOT.