Procurorii de la DIICOT Cluj au ”uitat” să solicite prelungirea mandatului de arestare în cazul lui ”Miki” de la Webcar. Regele mașinilor de importa acuzat de un prejudiciu de milioane de euro

Procurorii DIICOT Cluj au uitat să solicite prelungirea mandatului de arestare emis în cazul lui Miklos Nagy, de la Webcar Auto SRL, considerat ca fiind regele mașinilor second hand.

Nagy Miklos (foto) a fost arestat, în urmă cu o luna de zile, la propunerea DIICOT Cluj, pentru comiterea infracțiunii de evaziujne fiscală. Ulterior, când cele 30 de zile au expirat, procurorii au depus, prea târziu, la Tribunalul Cluj, cererea de prelungire a mandatului de arestare cu încă 30 de zile. Codul de Procedură Penală prevede că cererea de prelungire a mandatului de arestare se depune la registratura instanței competente, înainte cu minim cinci zile calendaristice. Specialiștii în Codul Penal susțin că între depunerea cererii de prelungire și data judecării cererii trebuie să existe minim cinci zile ”pline”. ”Nu se socotește prima și ziua judecății. Între cele doua zile trebuie să fie cinci zile. Tocmai asta nu au făcut procurorii DIICOT Cluj”, a explicat un magistrat clujean.

În ziua fixată pentru judecarea dosarului, unul dintre avocații lui Nagy Miklos a invocat faptul că cererea de prelungire a fost introdusă de procurorii DIICOT Cluj, în afara termenului limită, drept pentru care judecătorul a dispus punerea de îndată în libertate a patronului de la Webcar SRL, fără ca împotriva lui să fie impusă măsura controlui judiciar. Curtea de Apel Cluj a confirmat decizia Tribunalului Cluj, la apelul făcut de procurorii DIICOT Cluj.

Aducea mașini la comandă pentru vedete

Procurorii DIICOT Cluj l-au reținut pe Nagy Miklos, care aducea autoturisme de lux unor vedete din România, în cursul lunii noiembrie. Anchetatorii au susținut că Nagy Miklos a pus la cale o adevărată rețea în care erau implicate 80 de societăți comerciale pentru ascunde urma unor sume de ordinului zecilor de milioane de lei. În același dosar a fost arestat și Berki Zoltan, unul dintre locotenenții lui ”Micki de la Webcar”, cum era cunoscut Nagy Miklos.

Afaceristul clujean și-a lansat site-ul webcar.ro, prin care vindea autoturisme de lux. ”Oricând, invitaţii au putut admira cele mai reprezentative autoturisme ale segmentelor premium şi de lux. N-au lipsit noul Mercedes-Benz S-Klasse, probabil cea mai bună limuzină din lume, noul Range Rover (singurul SUV capabil să ofere o alternativă reală la sedanurile de lux) şi Bentley Continental GT V8 – unul dintre cele mai cunoscute şi mai apreciate modele grand tourer high-end, acum disponibil şi cu un motor V8 mult mai eficient decât unitatea W12”, s-a scris pe site-ul cu pricina, la momentul lansării.

Ancheta DIICOT sprijinită de Antifraudă

Inspectorii Antifraudă au fost cei care au demarat acțiunea de control la mai multe firme care se ocupau importul de autoturisme și care, ulterior, erau vândute fără TVA-ul aferent. Pentru a masca în contabilitate aceste nereguli, Miklos Nagy și Berki Zoltan au facturat achiziția unor bunuri și servicii, fictive, pentru a nu mai plăti la stat TVA și impozit pe profit.

Ancheta celor de la Antifraudă a scos la iveală faptul că firmele controlate de Nagy și Berki au achiziționat peste 450 autoturisme rulate de lux (Audi, BMW, Mercedes, Porsche, Volvo etc), în valoare totală de 91.632.797 lei, din ţări membre ale UE. ”Autoturismele intrau în circuite scriptice de tranzacţionare succesivă în rețeaua evazionistă, iar la vânzarea pe lanţ se omitea declararea şi virarea TVA de colectat şi de plată, și se înregistrau în contabilitate achiziții fictive de produse și servicii. În acest mod, ultimele firme din lanț solicitau deducerea TVA aferentă. Ulterior, autoturismele erau comercializate în sistem de leasing financiar pe teritoriul României cu adaosuri de 2-3% – de exemplu un autoturism Volvo cu o valoare de achiziție de 141.826,67 lei fără TVA, a fost livrat unei societăți specializate în leasing auto la prețul de 144.712,43 lei fără TVA”, susține Direcția Generală Antifraudă.