Procurorii clujeni au dispus clasarea unei plângeri penale, depuse de deputatul USR, Emanuel Ungureanu, împotriva unor preoți ortodocși de la Catedrala Ortodoxă din Cluj Napoca.
La slujba religioasă care a avut loc în data de 23 martie 2020, mai multe zeci de credincioși prezenți în fața Catedralei Ortodoxe din Cluj Napoca au fost împărtășiți cu aceeași linguriță, dintr-un singur potir. La momentul respectiv, deputatul Emanuel Ungureanu a depus un denunț penal, alături de alte patru persoane, pentru zădărnicirea combaterii bolilor.
După două luni de anchetă, procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj Napoca au ajuns la concluzia că fapta nu există. ”Martorii denunțători Ungureanu Emanuel și ..., audiați în data de 22 aprilie și 23 aprilie, au reiterat conținutul denunțului, arătând în esență, că în aprecierea lor, gestul reprezentanților Bisericii Ortodoxe aduce grave atingeri sănătății populației, punând practic în pericol viețile a sute de oameni. De asemenea aceștia subliniază că și reprezentanții Bisericii Ortodoxe au obligația de a respecta normele în vigoare, au obligația de a luat toate măsurile necesare pentru a preveni răspândirea acestei boli cu efecte devastatoare pentru populație, cu atât mai mult cu cât începând cu ziua următoare evenimentului reclamat, procedura descrisă ar fi fost interzisă de lege”, se arată în soluția de clasare.
Procurorul de caz a ajuns, pe bună dreptate, la soluția de clasare, pe motiv că la momentul respectiv nici o lege, ordonanță de guvern sau ulterior, o ordonanță militară, nu a interzis și nu interzice împărtășirea credincioșilor cu o singură linguriță. ”Liturghia săvârșită la Catedrala Mitropolitană Ortodoxă din Cluj Napoca, în data de 22.03.2020, s-a desfășurat cu respectarea măsurilor dispuse de autorități în scopul prevenirii și combaterii răspândirii coronavirusului SARS CoV2, respectiv slujba s-a oficiat în aer liber, pe platoul din fața Catedralei, astfel încât participanții au avut posibilitatea de a păstra între ei o distanță de cel puțin un metru, atât cu ocazia așteptării la rând pentru a se împărtăși cât și în celelalte momente ale liturghiei”, mai susține procurorul de caz, citat de Clujust.ro.
În plus, mai spun anchetatorii: ”trebuie reținut faptul că, nefiind interzisă, nici expres, nici implicit, participarea credincioșilor la Sfânta Taină a Euharistiei, gestul preoților de a oferi Sfintele Taine, respectiv al credincioșilor de a le primi, nu poate fi calificat drept ilicit și nici ca nerespectare a vreunei măsuri legale”.