Fostul ministru de Interne a reclamat schimbarea membrilor comisiei care îi dăduse verdictul de neplagiat
Parchetul General a început ieri urmărirea penală in rem pentru abuz în serviciu în dosarul deschis ca urmare a plângerii depuse de Petre Tobă împotriva membrilor Consiliului General al CNADCTU, fostul ministru fiind audiat în acest caz şi urmând să fie chemaţi cei vizaţi de sesizare. La începutul lunii octombrie, a patra comisie tehnică a CNADTCU a constatat că doctoratul lui Petre Tobă conţine „un plagiat masiv” şi au propus retragerea titlului de doctor ce fusese acordat pentru teza „Poliţia Română- forţa de stabilitate şi securitate. Optimizarea managementului cooperării internaţionale în vederea combaterii ameninţărilor neconvenţionale.”
Neplagiat devine plagiat
Verdictul inițial a fost de neplagiat, atât în acest caz cât și în cel al lucrării de doctorat a lui Florentin Pandele, primarul din Voluntari. Recomandarea de neplagiat a fost respinsă în septembrie de Consiliul general al CNATDCU. Membrii au considerat că rapoartele comisiilor sunt „incomplete, pe alocuri superficiale”, iar argumentele prezentate nu sunt concludente, mai mult decât atât, prezintă „contradicții care generează confuzii periculoase pentru etica cercetării științifice”.
La acel moment, conducerea CNADTCU a decis și că președintele Consiliului să numească noi comisii de experți, din exterior, care să facă o nouă evaluare.
Parchetul General confirmă
Petre Tobă a depus plângere penală la Parchetul General împotriva membrilor Consiliului General al Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), care au votat constituirea ultimei comisii tehnice în cazul analizei doctoratului său, dar şi a membrilor acesteia din urmă. Procurorii Parchetului General au început deja urmărirea penală în dosarul constituit, pentru presupuse fapte de abuz în serviciu potrivit Mediafax. „În dosarul penal la care faceţi referire, procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică au dispus, potrivit art. 305 alin. 1 şi 2 din Codul de procedură penală, începerea urmăririi penale, in rem, cu privire la infracţiunea de abuz în serviciu, prevăzută de art. 297 alin. 1 din Codul penal. În cauză se efectuează acte de urmărire penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii menţionate”, potrivit Parchetului General.
Surse judiciare au declarat că Petre Tobă notează în sesizarea depusă, printre altele, că în actuala legislaţie nu ar fi stipulat cadrul legal pentru constituirea unei noi comisii dacă oficialii Consiliului General al CNATDCU nu sunt de acord cu verdictul dat de comisia anterioară.
„Țintele” lui Tobă
Din ultima comisie tehnică în cazul Petre Tobă au făcut parte profesorul universitar doctor Adrian Miroiu (SNSPA), Zulean Marian, profesor universitar doctor la Universitatea din Bucureşti şi cercetătorul ştiinţific doctor Şerban Filip Cioculescu, de la Institutul pentru Studii Politice de Apărare şi Istorie Militară din București, potrivit unor surse apropiate comisiei.