Judecătoarea Gabriela Baltaj reclamă un "un șantaj al procurorilor" în alegerea noului președinte al CSM
Tensiuni la CSM. Blocajul produs marți în numirea președintelui CSM a stârnit reacții din partea a trei membri ai Consiliului Superior al Magistraturii. Aceștia sunt nemulțumiți de impasul apărut în alegerea ca preşedinte al CSM a judecătoarei Nicoleta Margareta Ţînţ, după ce, în urma votului membrilor plenului, a ieşit de două ori egalitate – 9 voturi „pentru”, 9 „împotrivă” şi un vot nul.
„Un prim motiv este acela că nu s-au respectat dispoziţiile art. 19 alin. (2) din Regulamentul de organizare şi funcţionare al CSM care spune că, dacă după reluarea votului într-o şedinţă de plen se merge în continuare pe paritate, la următoarea şedinţă a plenului, punctul pe ordinea de zi se resupune votului şi s-a refuzat includerea pe ordinea de zi a celui de-al doilea plen, cel convocat pentru 14,30, deşi regulamentul dispune în mod clar şi imperativ”, a declarat , după şedinţa CSM, Victor Alistar, citat de Agerpres.
Şi judecătoarea Evelina Oprina și-a arătat nemulțumirea, aceasta afirmând că nerespectarea regulamentului CSM determina înfrângerea voinţei Secţiei pentru judecători, care marţi dimineaţă a ales ca unic candidat la şefia Consiliului pe Nicoleta Ţînţ.
„Această atitudine şi perpetuarea blocajului în care ne aflăm astăzi nu are drept consecinţă decât asigurarea conducerii pe viitor a Consiliului de către procurorul desemnat ca viitor vicepreşedinte al CSM. Condiţia de a nu se include pe ordinea de zi de la 14,30 reluarea votului a fost condiţionat de colegii procurori care nu mai doreau să revină în sală şi să participe la această de-a două şedinţă”, a spus Evelina Oprina.
Judecătoarea Gabriela Baltag a avut și ea o reacție virulentă .
„Imaginaţi-vă că nu putem să acceptăm un astfel de şantaj, care ne este cunoscut, pentru că de altfel s-a mai întâmplat, luni de zile am păţit acelaşi lucru când a trebuit să validăm candidatura doamnei procuror Florea la SIIJ, din nou retrăiam aceeaşi situaţie. Cum aţi putea crede dumneavoastră că noi, CSM, cei care trebuie să asigurăm şi să garantăm independenţa sistemului judiciar, am putea acceptă vreodată că independenţa sistemului judiciar şi protecţia drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor (…) să fie garantate de un procuror. Nu este posibil, un procuror, care ştim foarte bine că nu are independenţă deplină, independenţa unui judecător. Nu vom putea acceptă şi din acest considerent”, a adăugat Gabriela Baltag. Gabriela Baltag s-a referit la anul 2013 la conducerea CSM a fost un procuror, ea avertizând că, în cazul în care nu se va rezolva acest blocaj, Consiliul va fi condus, din 6 ianuarie 2020, de vicepreşedintele ales – procurorul Tatiana Toader.
„Dezbaterile din CSM rămân în CSM”, a spus şi procurorul general interimar Bogdan Licu.
Nicoleta Margareta Ţînţ a fost desemnată, marţi, prin vot, de Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii pentru a candida la funcţia de preşedinte al CSM, procurorul Tatiana Toader fiind aleasă vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii.