Procurorul-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) Timiş, Carmen Martinov, este acuzat de comiterea unor falsuri în favoarea unor persoane trimise în judecată pentru infracţiuni de crimă organizată.
Martinov este procurorul despre care s-a descoperit recent că, în urmă cu şapte ani, l-a scos basma curată pe baştanul Ionelaş Cârpaci, considerat naşul mafiei retrocedărilor din Timişoara. De data aceasta, Martinov ar fi emis în mod ilegal adeverinţe din care rezultă că infractorii ar fi colaborat la soluţionarea unor dosare penale astfel încât aceştia să beneficieze de un articol de lege care permite reducerea la jumătate a pedepsei. Surse din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii au declarat că situaţia este total în afara legii şi că se impune un control la Timişoara.
Afacerea „Adeverinţa“ Ce spune legea în legătură cu cei care colaborează în timpul urmăririi penale? „La infracţiunile de trafic de droguri şi crimă organizată, pedepsele sunt foarte mari, de la 10 ani în sus. Legea permite reducerea la jumătate a pedepsei dacă cel anchetat colaborează în timpul urmăririi penale. Legal, colaborarea se menţionează numai în rechizitoriul prin care infractorul e trimis în judecată. Orice alte căi sunt ilegale“, declară un procuror din cadrul DIICOT, care a solicitat să-i fie protejată identitatea.
Procurorul-şef Martinov a emis mai multe adeverinţe de „colaborator“, însă după ce persoanele în cauză fuseseră trimise în judecată prin rechizitoriu de DIICOT Timiş, serviciu pe care aceasta îl conduce. „Din conţinutul informaţiilor primite de la diferite persoane rezultă că eliberarea acelor adrese s-a făcut contra unor sume de bani primite de la avocaţii inculpaţilor“, se consemnează într-o „notă informativă“ întocmită după ce activitatea lui Martinov a intrat în atenţia unor servicii speciale.
În nota informativă se face referire la trei dosare penale de crimă organizată în care, la câteva luni după întocmirea rechizitoriilor, procurorul- şef Martinov trimite la instanţă adeverinţe de bună purtare pentru infractori, acte în baza cărora instanţa dispune reducerea la jumătate a pedepselor. Avantaj Marius Jienariu Cel mai flagrant dintre cazurile în care Martinov a emis adeverinţe este al unui traficant de droguri, Marius Jienariu, pe care acelaşi procuror îl trimisese în judecată. Mai mult chiar, în rechizitoriul prin care cere condamnarea lui Jienariu, Martinov arată: „A preferat să părăsească ţara cu destinaţia Italia, sustrăgându-se în acest mod urmăririi penale. (...) La data de 25 octombrie, când inculpatul a ajuns la Aeroportul Timişoara, a fost reţinut de ofiţerii BCCO şi condus la sediu pentru cercetări“.
La numai trei luni însă, după ce dosarul a ajuns la Tribunalul Timiş, acelaşi procuror a emis o adresă către instanţă în care spune: „Inculpatul Marius Jienariu a colaborat cu organele de urmărire penală“. În baza acestui document, Tribunalul Timiş a dat o pedeapsă redusă la jumătate. „Este categoric o anomalie ciudată care trebuie verificată de Secţia Inspecţie Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii. Dacă faceţi publică această situaţie, CSM trebuie să se autosesizeze şi să trimită un control“, au declarat surse din cadrul CSM. PĂRERE „Dacă e să se ia şpagă, se ia să nu fie arestat“ Procurorul-şef Carmen Martinov neagă faptul că ar fi eliberat adeverinţe contra unor sume de bani. „Inculpaţii au colaborat în alte dosare şi de aceea au primit dreptul de a beneficia de articolul 16“, declară Martinov.
Aceasta susţine că este o cutumă în cadrul DIICOT, chiar şi la Bucureşti, să fie eliberate astfel de adeverinţe, după trimiterea în judecată a inculpaţilor, situaţie în afara legii. „Legea nu permite, dar este un obicei. Dacă era să se ia şpagă, se lua ca să nu fie cei în cauză arestaţi. Cât despre Jienariu, acesta a fost arestat chiar de mine“, s-a apărat Martinov. Procuroarea a mai spus că are convingerea că este victima unor colegi care îi vor răul.