Decizia a fost adoptată luni, de Secţia de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

„Secţia pentru procurori a hotărât suspendarea din funcţia de procuror şi din funcţia de conducere a doamnei Stăncescu Raluca, prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani, în temeiul art. 62 alin. 1 lit. a1) din Legea nr. 303/2004, începând cu data de 21.07.2017, ca urmare a luării faţă de aceasta, prin încheierea nr. 1/21.07.2017 dispusă de Curtea de Apel Suceva – Secţia penală şi pentru cauze cu minori, a măsurii arestării preventive”, se precizează pe site-ul CSM.


CITEŞTE ŞI: Şefa PROCURORILOR dintr-un judeţ a fost RIDICATĂ de DNA


Raluca Stăncescu a fost arestată preventiv pentru 30 de zile în baza unei sentinţe emise pe 21 iulie de magistraţii Curţii de Apel Suceava.

Judecătorii au admis propunerea de arestare preventivă înaintată de procurorii Serviciului Teritorial Suceava al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), care o acuză pe Stăncescu de şantaj, instigare la favorizarea făptuitorului, instigare la compromiterea intereselor justiţiei şi divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublicate.

Stăncescu a contestat decizia Curţii de Apel Suceava la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care urmează să se pronunţe pe 3 august în acest caz.

În acelaşi dosar a fost arestat preventiv şi un bărbat din Botoşani, Cătălin Stavără, acuzat de şantaj.

Potrivit anchetatorilor, în cursul lunii octombrie 2015, Raluca Stăncescu, împreună cu Cătălin Stavără, folosindu-se de autoritatea conferită de funcţia sa – prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani – a exercitat acte de constrângere psihică asupra unei persoane.

Concret, cei doi au încercat să determine persoana respectivă să efectueze demersurile necesare în vederea cedării în mod injust a dreptului de proprietate asupra a două imobile (apartament şi garsonieră), situate în municipiul Botoşani, în favoarea unei rude a lui Cătălin Stavără.

„Prin constrângerea psihică exercitată, inculpaţii Stăncescu Raluca şi Stavără Cătălin au urmărit să-i inducă persoanei respective o stare de temere prin aceea că în situaţia exprimării unui refuz, va suferi repercusiuni specifice răspunderii penale prin demararea unor cercetări faţă de persoana sa şi a membrilor familiei sale, vizând săvârşirea unor pretinse infracţiuni de evaziune fiscală şi trafic de persoane”, se precizează în comunicatul de presă, confrom agerpres.ro.