Un procuror, șef al Parchetului de pe lângă Judecătoria Moldova Nouă, a fost sancționat de CSM cu avertisment după ce Inspecția Judiciară a stabilit că nu a soluționat 74 de dosare penale, în termenul legal. Adrian Ilarion Tarnovieţchi a fost cercetat disciplinar după ce a raportat că nu nu există dosare mai vechi de 6 luni de la data înregistrării.
Consiliului Superior al Magistraturii a admis în parte acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară împotriva lui Adrian Ilarion Tarnovieţchi, prim-procuror delegat al Parchetului de pe lângă Judecătoria Moldova Nouă. Prin decizia luată, joi, plenul CSM a decis
Să îi aplice procurorului șef de la Moldov Nouă un avertisment, ca și sancţiune pentru săvârşirea abaterii disciplinare.
„Consiliului Superior al Magistraturii a admis în parte acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară împotriva domnului Tarnovieţchi Adrian Ilarion, prim-procuror delegat al Parchetului de pe lângă Judecătoria Moldova Nouă. În temeiul prevederilor art.100 lit.a) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, s-a aplicat domnului Tarnovieţchi Adrian Ilarion sancţiunea disciplinară constând în „avertisment” pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzute de art. 99 lit. m) din acelaşi act normativ - „nerespectarea în mod nejustificat a dispoziţiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse în conformitate cu legea de conducătorul instanţei sau al parchetului ori a altor obligaţii cu caracter administrativ prevăzute de lege sau regulamente”. Hotărârea poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare, la Completul de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”, a anunțat CSM.
Inspecția Judiciară a anunțat că, „prin rezoluţia din 31 ianuarie a.c., s-a dispus exercitarea acţiunii disciplinare faţă de procurorul Tarnivieţchi Adrian Ilarion de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Moldova Nouă pentru săvârşirea abaterilor disciplinare prevăzute de art. 99 lit. h)[1] şi lit. m)[2] teza a II-a din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată.
Acțiunea Inspecției Judiciare a vizat:
(1) nerespectarea în mod repetat şi din motive imputabile a dispoziţiilor legale privitoare la soluţionarea cu celeritate a cauzelor ori întârzierea repetată în efectuarea lucrărilor, din motive imputabile
(2)nerespectarea în mod nejustificat a dispoziţiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse în conformitate cu legea de conducătorul instanţei sau al parchetului ori a altor obligaţii cu caracter administrativ prevăzute de lege sau regulamente
În ceea ce priveşte abaterea disciplinară prevăzută de art. 99 lit. h), s-a reţinut că procurorul, în perioada 2016 – semestrul I 2017, a lăsat în nelucrare, din motive imputabile, 74 de dosare.
Cu referire la abaterea disciplinară prevăzută de art. 99 lit. m), s-a reţinut că procurorul a nesocotit un ordin al procurorului general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timişoara comunicând în mod repetat, o perioadă de peste un an, faptul nereal că la Parchetul de pe lângă Judecătoria Reşiţa nu există dosare din categoria celor ce făceau obiectul ordinului.
Prin ordinul respectiv s-a dispus ca fiecare unitate de parchet din subordine să raporteze trimestrial situaţia dosarelor nesoluţionate mai vechi de 6 luni de la data înregistrării