Fostul procuror militar Vasile Doană, executat de Sistem, după ce i-a „paradit” mai mulți generali favoriți

Fostul procuror militar Vasile Doană, executat de Sistem, după ce i-a „paradit” mai mulți generali favoriți

Ex-magistratul militar Vasile Doană, care a lucrat la DNA dosare în care au fost condamnate nume grele ale statului paralel, este șicanat cu acordarea pensiei de către foşti subordonați ai „victimelor” sale.

Pentru cei care nu au făcut parte din Sistem, ba, mai mult, au avut şi curajul şi demnitatea profesională să-i pună la punct pe unii din exponenţii de bază ai acestuia, la ieşirea la pensie prin trecere în rezervă, Sistemul – cu o ultimă zvâcnire de mârşăvie, încearcă să le dea o palmă perversă de adio.

Să fie clar: Sistemul nu uită şi nu iartă! Te va urmări, n-avem nici-o îndoială, chiar şi până la buza mormântului să ţi-l facă mai îngust ori mai puţin adânc.

Patru, şi toţi patru

Ne puteți urmări și pe Google News

Recent, Sistemul s-a mobilizat pentru a-i „răsplăti” cum se cuvine pe patru procurori militari: Vasile Doană, Gheorghe Rusu, Nicolae Nae şi Octavian Opriş.

Să ne oprim, astăzi, la primul, de departe cel mai mediatizat caz din procuratura militară şi coşmarul generalilor şi coloneilor din structurile de forţă ale Sistemului, pilonii de baza din umbra: SRI, MApN şi MAI.

În perioada consistentă când procurorul Vasile Doană, colonel magistrat, lucra la DNA – Structura centrală București în cadrul Secției pentru combaterea infracțiunilor de corupție săvârșite de militari (căreia îi ducea în cârcă aproximativ 90% din volumul de dosare și ca număr de rechizitorii), l-a șocat acum un an pe un demnitar care, trimis sol de către Sistem, venise să-l „cumpere”, propunându-i a fi înaintat la gradul de general. „Nu, mulțumesc, nu am asemenea orgolii!”, a replicat Doană. „Pentru mine, dacă mă lăsaţi să-mi lucrez dosarele, fără influenţe şi presiuni, este cea mai mare satisfacţie!”. Sistemul nu l-a iertat pentru un asemenea afront!

Afrontul și mazilirea

Asta după ce, nu chiar cu mult timp înainte, în biroul Codruţei Kovesi, colonelul magistrat Doană l-a tamponat contondent chiar pe mult înstelatul general locotenent Florian Mihail Coldea (foto), proaspăt numit atunci prim-adjunct al directorului SRI. Acesta, luat de cap, s-a prezentat val-vârtej în cabinetul „duoamnei”, „pretena” sa, pentru a-l reclama pe procurorul Doană că-i decimează generalii şi coloneii din SRI. Magistratul militar i-a replicat: „Domnule general, dacă dv. nu sunteţi în stare să vă faceţi curățenie în propria ogradă, lăsați-mă pe mine, pentru ca și știu, și pot!”.

Momentul prielenic de mazilire a colonelului magistrat a fost într-o noapte din vara anului 2014, atunci când procurorul militar Vasile Doană a fost îndepărtat de Laura Codruța Kovesi de la Secția militară a DNA.

Doană se pregătea de un nou asalt asupra a vreo cinci generali, în frunte cu Coldea, cinci colonei, un maior şi doi căpitani, toţi din SRI, printre care: generalul George Voinescu – adjunct al directorului SRI pe probleme financiar-logistice; generalul Sorin Gabriel Cozma – şeful Inspectoratului pentru Prevenirea şi Combaterea Terorismului; generalul Elena Istode (cunoscută sub pseudonimul „Anaconda”), fosta şefă a Departamentului Securităţii Economice, ulterior pe la „acoperiți”; generalul Emilia Cristina Posastiuc - şefa Centrului pentru Surse Deschise (Centrul de Monitorizare Media); colonelul Ştefan Vatră – şeful Diviziunii D Filaj-Investigaţii; colonelul Vasile Cămărăscu - şef al Direcției SRI Bucureşti şi, apoi, director adjunct la OSS; colonelul Eugen Tudor – locţiitor la UM 0982 Bucureşti; generalul Valentin Dan Căpşună – fost șef la Contraspionaj și „acoperiți” şi col. Marin Constantin, şeful DJI Prahova.

Să nu vă mirați, pentru că asta-i practica cucuvelei, sens în care vă trimitem la cazurile şi mai proaspete ale celor trei procurori daţi afară din DNA: Doru Ţuluş, Mihaiela Iorga Moraru şi Nicolae Marin.

 

Lotul Păltânea

Doană este procurorul care i-a trimis in judecată pe col. SRI Corneliu Păltânea, Daniel Bucur şi Gheorghe Dumitrache şi pe „civilul” director general al Rafinăriei „Astra” Ploieşti, Octavian Nan, pentru multiple fapte de corupție, condamnaţi la câte trei ani de închisoare şi doi ani interzicerea drepturilor.

La col. SRI Păltânea a fost cu repetiţie, acesta mai fiind condamnat în 14 iulie 2010 şi în alt dosar la Tribunalul Militar Bucureşti, tot pentru infracţiuni de corupţie.

Atunci, în premiera pe ţară, „cea mai nocivă filială a SRI, cea de la Prahova, a fost decapitată, procurorii militari bucureşteni, în frunte cu magistratul Vasile Doană, reuşind, după ani de muncă, să pună cap la cap un lanţ infracţional demn de filmele cu mafioţi sicilieni.

A urmat imediat răsunatorul caz al generalului maior SRI Ovidiu Soare, instrumentat tot de Doană, trimis în judecată pentru fapte de corup- ţie şi condamnat definitiv de către ICCJ la trei ani de închisoare.

 

Beleaua cea mare abia acum vine!

Fostul ministru al Apărării, Corneliu Dobriţoiu (foto), a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la un an de închisoare cu suspendare şi cu un termen de încercare de trei ani în dosarul „Case pentru generali”, în legătură cu achiziţionarea în condiţii ilegale a unei locuinţe de serviciu la preţ subvenţionat. mpletul de cinci judecători condus atunci de Livia Stanciu a respins apelul declarat de DNA şi de inculpaţii din acest dosar, fiind menţinută în mare parte sentinţa dată de un alt complet de magistraţi în martie 2015. Singura modificare a sentinţei a fost faptul că Francisc Radici şi Constantin Năstase, condamnaţi la câte 2 ani, 2 luni și 20 de zilei închisoare cu suspendare, nu mai trebuia să presteze 60 de zile în folosul comunității. Generalul locotenent în rezervă Gheorghe Rotaru a luat un an şi 6 luni cu suspendare.

În acelaşi dosar, general de brigadă în rezervă Traian Pigui, şef al Direcţiei Domenii şi Infrastructuri din MApN la data faptelor şi gen. mr. (r) Floarea Şerban, şef al Direcţiei Legislație şi Asistenţă Juridică din MApN la data faptelor, au fost achitaţi. De asemenea, inculpaţii au fost obligaţi la plata de despăgubiri civile către MApN.

 

Chelaru, pe minus cu 850.000 de lei

Colonelul magistrat Vasile Doană a decis să continue cercetările, într-un dosar separat, pentru Mircea Chelaru, general corp de armată în rezervă, şi Cornel Julea, colonel în rezervă. Aşa că, generalul în rezervă Mircea Chelaru (foto) a fost ulterior condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti la trei ani de închisoare cu suspendare pentru participaţie improprie la abuz în serviciu, în dosarul disjuns din cel al fostului ministru al Apărării Corneliu Dobriţoiu şi al celorlalţi altor zece generali şi colonei, confiscându-i –se și peste 850.000 de lei - foloase materiale realizate în urma obţinerii locuinţei.

În plus, Mircea Chelaru a fost obligat să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 100 de zile lucrătoare.

 

Sistemul nu a uitat şi nu iartă!

Sătul de mânării, procurorul militar colonel magistrat Vasile Doană – după ce fusese exilat pe la Ministerul Afacerilor Interne într-o funcţie obscură şi, apoi, mutat la Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel Bucureşti – a luat decizia să se pensioneze! Să treacă în rezervă, că-i ajung peste 30 de ani de muncă!

Acum începe dansul!

Sistemul s-a mobilizat exemplar pentru a-i aplica duşmanului o ultimă lovitură: nu i-au plătit pensia începând cu data legală a Ordinului MApN, adică de la 29.12.2017, astfel că l-au lăsat fără bani pe procuror timp de patru luni.

Scenariu, regia și actorii sunt: directoarea Casei Sectoriale de Pensii a MApN, Mihaela C. Andriţoiu, venită de curând de la Direcţia Generală de Informaţii a Apărării, unde i-a avut mult timp ca şefi pe cine credeţi? Pe inculpaţii condamnaţi anchetaţi de procurorul militar Doană, adică: Sergiu Medar, Francisc Radici, Gheorghe Rotaru!

Revenind la topic, să spunem că punerea în executare a Deciziei de pensionare nr.154192/1LS din 01.02.2018, prin care i s-a acordat magistratului Doană dreptul la pensie de serviciu în calitate de magistrat este nelegală, în sensul că stabilirea calculului și plata drepturilor bănești ce i se cuvin s-au efectuat de la data decretului prezidențial de eliberare din funcție și nu de la data pensionării sale efective, respectiv data de 29.12.2017 (dată de la care PICCJ-SPM a sistat plata salariului). Prin decretul din 13.03.2018, președintele a dispus: „Eliberarea din funcție” a procurorului militar Doană Vasile ca urmare a pensionării. Nici decretul respectiv nu conține mențiuni din care să se poată concluziona că în acest act normativ s-a stabilit o altă dată a pensionării decât cea stabilită de ministrul Apărării.

După emiterea decretului prezidențial, colonelul Doană a fost anunțat telefonic de subordonații tovarășei directoare că au pus în plată efectivă decizia de pensionare de la data decretului de eliberare din funcție și nu de la data pensionării lui efective, adică 29.12.2017; evident că o astfel de punere în aplicare a deciziei respective este de natură să îl priveze (pentru aproape trei - patru luni de zile),în mod nelegal și abuziv, de dreptul său la pensie.

Dar, în însăși decizia de pensionare s-a statuat că pensionarea a avut loc în luna decembrie 2017, conform ordinului ministrului, iar de la data de 29.12.2017 s-a născut dreptul magistratului militar la pensie de serviciu, pensie care trebuie plătită de la aceeași dată.

În loc să procedeze în acest mod, doamna preasupusă inculpaţilor le-a executat ordinul dat pe şest şi îi comunică procurorului că nu vor să-i plătească aceste drepturi decât din data de 13.03.2018, dată la care a fost semnat decretul de eliberare din funcție, susținând că, pentru dânșii, aceea ar fi data pensionării (deși în actul normativ nu se menționează acest lucru).

85% din zero lei

Acest „raționament” este pe cât de nelegal pe atât de ilogic deoarece, dacă ar fi așa cum afirma Casa, este evident că ar fi fost obligată, conform prevederilor art. 82 din Legea 303/2004, să-i aplice procentul de 85% asupra veniturilor sale din luna anterioară „pensionării”, mai precis asupra veniturilor din luna februarie 2018, venituri care nu există deoarece Secţia Parchetelor Militare – ordonatorul de credite nu l-a mai salarizat pe procurorul militar Doană începând cu data de 29.12.2017.

Pentru intrarea în „legalitate”, dacă și-ar menține opinia conform căreia data pensionarii militarului este data decretului preşedintelui, n-ar avea decât o singură soluție, aceea de a-i aplica procentul de 85% la 0 lei („veniturile” sale din luna februarie 2018) și așa vom vedea o pensie „inedită” pentru un magistrat militar, adică cu 15% mai mică decât 0.

 

Fără nicio activitate după trecerea în rezervă

Vasile Doană nu a mai putut desfășura, dupa data trecerii în rezervă, niciuna din atribuțiile unui procuror militar (efectuarea urmăririi penale, participarea în ședințe de judecată la instanțele militare etc).

Dacă ar fi desfășurat după această dată astfel de activități, ele ar fi fost lovite de nulitate și ar fi avut un caracter abuziv, conform prevederilor Codului de Procedură Penală.

Cadrul legal

La art. 16 alin. 2 din H.G.1275/2005 se stabilește, clar și fără echivoc, data de la care se acordă și se plătesc pensiile magistraților, redau textual: „Drepturile de pensie de serviciu stabilite potrivit art. 82, alin. 2 din lege se acordă și se plătesc dupa cum urmează:

● de la data intrării in vigoare a Legii nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietății și justiției, precum și unele mă- suri adiacente sau de la data solicitării, dacă cererea a fost depusă în termen de 90 zile de la această dată;

● de la data depunerii cererii, dacă cererea a fost depusă cu depășirea termenului prevăzut la lit. a)”.(Varianta aplicabilă în cazul Doană). Așadar, în cazul Doană, este clar că pensia de serviciu trebuie să-i fie plătită începând din data de 29.12.2017, când a fost trecut în rezervă și până la care a fost salarizat.

 

Caz similar

La data de 01.12.2014, col. mag. Pânzariu Liviu Gabriel Mihai, procuror militar, a fost trecut în rezervă cu drept la pensie de serviciu (conform Legii nr. 303/2004). Ordinul de trecere în rezervă are nr. MP 622/2014. La data de 23.01.2015 a fost eliberat din funcție prin decret prezidențial. Casa Sectorială de Pensii a MApN i-a plătit pensia din 01.12.2014, plata făcându-se numai după apariția decretului.