Avocatul Adrian Toni Neacșu încearcă să facă lumină cu privire la procedura de revocare a magistraților de rang înalt, fiind de părere că discuțiile dintre personaje importante din Justiție ratează esența prevederilor. Dezbaterea care privește modul de revocare a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, a captat atenția opiniei publice, dar și a specialiștilor în drept. Ultimul act al acestei confruntări s-a desfășurat sâmbătă, când procurorul general al României l-a acuzat pe ministrul Justiției, Tudorel Toader, că nu a respectat regulamentul CSM, acesta fiind textul de referință în revocarea procurorilor de rang înalt. Ca răspuns, Toader a adus în vedere că revocarea se face după lege, nu după regulamentul CSM. Fostul judecător și membru CSM Adrian Toni Neacșu merge și mai departe, explicând negru pe alb cine și unde greșește.
În primul rând, Adrian Toni Neacșu subliniază, într-un mesaj pe pagina personală de Facebook, greșeala de citare a primului procuror al României.
„Când citesc astfel de grozăvii aproape că-mi vine să cred că nu e numai rea-credință și dezinformare crasă. Și bineînțeles nimeni din presă nu a pus mână să citească acest fatidic art. 24 ind 1 din regulamentul CSM, invocat nefericit de primul procuror al țarii.
În realitate nu e art. 24 ind 1 ci art. 21 ind 1 (hai să înțelegem această eroare de citare), iar în al doilea rând această procedură se referă exclusiv la revocarea judecătorilor și procurorilor din funcțiile de conducere care sunt de competența CSM, adică cele dispuse de CSM”, a afrimat avocatul.
Adrian Toni Neacșu nu l-a menajat nici pe ministrul Justiției, pe care ar fi vrut să-l vadă explicând textul.
„Văd că nici ministrul Tudorel Toader nu a citit regulamentul, pentru că altfel răspunsul pentru procurorul general trebuia să constea în a-l trimite școlărește la texte nu în a invoca direct legea (ceea ce nu e neapărat greșit)”, a spus fostul judecător.
Fostul membru CSM a explicat ce spune, în fapt, regulamentul CSM și pentru ce fel de proceduri este util. În cazul Kovesi, nu poae fi vorba de aplicarea acestui regulament.
„Deci, potrivit art. 21 pct. 2/1 din Regulamentul CSM, Secțiile CSM au competența de a revoca judecătorii și procurorii din funcțiiile de conducere pentru motivul exercitării necorespunzătoare a atribuțiilor de conducere. Este vorba de toate funcțiile de conducere din sistem (președinti de judecătorii, tribunale, curți de apel, prim-procurori ale parchetelor similare), cu excepția celor la vârf, unde revocarea nu se face de CSM.
Ei bine, acest atât de invocat art. 21/1 din regulament detaliază exclusiv procedura de revocare din aceste funcții care sunt în competența exclusivă a CSM. Ambele articole sunt în capitolul intitulat Atribuțiile Consiliului, fiind vorba aici de atribuțiile de revocare pe care le are potrivit legii.
E și la mintea cocoșului că atât timp cât revocarea procurorului-șef DNA se face de către Președintele României organul care dă doar un aviz nu poate reglementa în Regulamentul propriu, care nu e lege ci o hotărâre internă, care e procedura pe care Președintele sau ministrul justiției ar fi obligați s-o respecte”, a accentuat Adrian Toni Neacșu.
Avocatul nu reușește să găsească motivul exact pentru care Lazăr ar fi invocat o prevedere fără legătură.
„Repet, nici nu știu dacă într-adevăr e vorba doar de rea-credință sau e ceva mai mult, iar procurorul general chiar crede sincer în interpretarea pe care a dat-o, de tot râsul pentru orice jurist cât de cât scuturat”, a încheiat Adrian Toni Neacșu
Procurorul general Augustin Lazăr a afirmat, într-un interviu acordat Agerpres, că ministrul Tudorel Toader nu a respectat regulamentul CSM la procedura de revocare a procurorului-şef al DNA, întrebându-se dacă Executivul poate să se erijeze în acelaşi timp „în denunţător şi apoi în evaluator”. Lazăr invocase art. 24, indice 1, din Regulamentul de organizare și funcționare a CSM.
Răspunsul ministrului Justiției a venit pe Facebook, unde a spus că procedura se face prin procedura specificată în lege.
„O regulă elementară! Procedura de evaluare a procurorilor de rang înalt se realizează în baza legii şi nu a regulamentului CSM, în măsura în care acesta cuprinde norme contrare legii!”, a scris ministrul Toader.