Procuroarea care a mers cu Kovesi în Indonezia, ca să-l aducă pe omul lui Vântu de la FNI, face dezvăluiri

Procuroarea care a mers cu Kovesi în Indonezia, ca să-l aducă pe omul lui Vântu de la FNI, face dezvăluiri

Fosta procuroare Angela Nicolae, șefa Direcției Relații internaționale din Parchetul General, s-a decis să vorbească cu presa după mult timp de la ieșirea sa din penitenciar. Ea fusese un om de bază în instituție și o însoțise în Indonezia pe Laura Codruța Kovesi atunci când aceasta, procuror general fiind, a mers acolo ca să-l aducă în țară pe Nicolae Popa, fostul director de la Gelsor-FNI, firma lui S.O. Vântu. Angela Nicolae a dezvăluit într-un interviu pentru luju.ro ce a fost cu aducerea lui Nicolae Popa în România, fără procedură legală de extrădare.

Femeia povestește ”cum Kovesi a fost curierul care a dus o scrisoare semnată de Traian Băsescu, scrisoare care îl viza chiar pe fostul director general al Gelsor Nicolae Popa. Așa cum a avut ghinionul de a intra într-o cameră în care, susține Angela Nicolae, fosta șefa a DNA se afla în brațele SPP-istului "Mihai"”. Un alt ghinion pe care insistă fosta procuroare se referă la perioada anchetei și condamnării sale:

”Am avut ghinionul ca la aceste complete care judecau contestatiile la arestul preventiv sa fie completul prezidat fie de catre Ionut Matei, fie de catre Livia Stanciu, motiv pentru care solutia era cunoscuta dinainte. Se respingea de fiecare data.

Completul de 3 care m-a condamnat a fost prezidat de Mariana Ghena, care era mana dreapta a Liviei Stanciu, ea era de origine din Galati si o cunostea foarte bine pe Livia Stanciu. Aceasta din urma, cand a ajuns presedinta Inaltei Curti de Casatie si Justitie a adus-o in Bucuresti si pe Mariana Ghena. Asa a ajuns Mariana Ghena judecatoare la Inalta Curte de Casatie si Justitie.”

Ne puteți urmări și pe Google News

Din relatarea despre episodul aducerii în țară a lui Popa am selecționat cele mai interesante pasaje:

” "In anul 2010 se intampla, dupa ce Marius Iacob fusese si realizase o comisie rogatorie in Indonezia. In acelasi an, din dispozitia lui Kovesi, invita aceasta delegatie sa vina la Bucuresti. Eu fiind directoarea acestui departament de Relatii Internationale, ma ocupam de organizarea acestor vizite care se realizau, printre multe alte atributii, dar de aceasta data, in exclusivitate, cel care s-a ocupat de aceasta organizare a vizitei delegatiei din Indonezia in 2010 a fost Marius Iacob, din dispozitia lui Kovesi. Practic, vreau sa subliniez ca nu a fost o vizita de lucru”.

”Cand a venit delegatia indoneziana, a avut loc o intalnire in cabinetul doamnei Kovesi, iar cea care s-a autoinvitat in Indonezia a fost Kovesi. Ea a avea planul foarte bine stabilit, sa ajunga in Indonezia, ca sa se intalneasca cu Procurorul General al Indoneziei si cu presedintele Indoneziei. Si a avut un noroc fantastic. Pentru ca daca ar fi fost o vizita oficiala, la invitatia procurorului general, aceasta ar fi durat foarte mult. Or, ea dorea, pentru ca avea ordin din partea lui Basescu, ca aceasta deplasare sa se realizeze cu rapiditate. Astfel incat, colegii indonezieni au gasit o portita, repet, a avut un noroc fantastic, pentru ca in acea perioada s-a desfasurat la Jakarta, in perioada 16-19 martie 2011, o conferinta privind cooperare in materie penala, dar retineti, a procurorilor din zona Asia-Pacific si Orientul Mijlociu”, susține Angela Nicolae. În mod normal de problema extrădării se ocupa, ca sructură centrală, Ministerul Justiției.

”Suntem in perioada in care la sefia Ministerului Justitiei era Catalin Predoiu, care facuse o cerere de extradare, dar nu izbutise sa se solutioneze favorabil. Si nici a doua. De aceea, Basescu ii da ordin lui Kovesi sa preia aceasta problema”.

”Am insotit-o in Jakarta eu, Marius Iacob si un lucrator SRI, care de obicei avea calitatea de translator, pe hartie, pentru ca in realitate traducerile nu se faceau de catre el, ci uneori de catre mine, desi nu aveam acesta obligatie, sau de catre ambasadorul sau consulul de la Jakarta. Kovesi nu cunostea limbi straine”.

@Scrisoarea care a dus la extrădarea lui Popa

”Se obisnuieste de catre gazda, respectiv Presedintele Indoneziei, sa treaca in revista toate delegatiile straine care au participat la conferinta. Si ea, in urma acestei discutii pe care a avut-o si cu consulul Romaniei, si cu ambasadorul Romaniei, si cu procurorul general, au hotarat probabil ca scrisoarea sa fie predata de catre ea presedintelui Indoneziei.

In momentul in care s-a facut trecerea in revista, am observat ca s-a dat o scrisoare. Nu am avut cunostinta niciun moment, decat ulterior, ce continea aceasta scrisoare si ca avea misiunea sa o predea presedintelui Indoneziei.

S-a facut trecerea in revista, a dat aceasta scrisoare, iar la un moment dat am stat in discutii cu presedintele Indoneziei circa 8 minute, ceea ce era enorm, pentru ca am fost intrebata daca am mai fost Indonezia.

Era foarte intrigata ce am discutat cu presedintele Indoneziei. Ii era teama ca nu cumva sa pun vreun obstacol in extradarea lui Nicolae Popa, pentru ca eu nu faceam parte din cercul ei. (...) M-a certat foarte tare de aceasta discutie prelungita cu presedintele Indoneziei.

Cu aceasta ocazie, langa mine se afla omologul meu, directoarea de Relatii Internationale de la Parchetul Suprem din Indonezia, care i-a cerut o copie dupa scrisoare, pentru ca asa prevedea protocolul. In momentul in care i-a dat aceasta scrisoare, era o foaie A4, care nu era in plic, iar aceasta a citit-o. Fiind langa ea, mi-am aruncat si eu privirea, si am vazut semnatura. Era semnata de Traian Basescu, presedintele Romaniei, si era adresata presedintelui Indoneziei. In aceasta scrisoare Traian Basescu isi manifesta disponibilitatea de a colabora cu presedintele Indoneziei in toate domeniile, inclusiv in cel juridic, iar in final, dupa mai multe formule de protocol, il ruga sa il extradeze mai repede pe Nicolae Popa.

Radia de bucurie, pentru Kovesi misiunea era indeplinita, dar eu devenisem un obstacol pentru ea, dupa ce vazusem scrisoarea. Intalnirea de la Jakarta a fost cireasa de pe tort.”, a declarat în interviu Angela Nicolae.