Procuratura bulgară nu are cu să se laude în lupta anticorupţie

Procuratura Bulgariei nu prea are cu ce se lăuda când vine vorba de progrese în lupta anticorupţie, spune procurorul general Boris Velcev, potrivit portalului Novinite.

Boris Velcev a participat, azi, la o întâlnire cu conducerea Curţii Supreme de Casaţie (VKS), în care s-a discutat despre activitatea de până acum în legătură cu recomandările incluse în ultimul raport al Comisiei Europene, referitoare la afacerile interne şi sistemul judiciar din Bulgaria, în Mecanismul de Cooperare şi Verificare.

Procurorul general bulgar a afirmat că există, totuşi, progrese remarcabile în cazuri legate de crima organizată şi a atras atenţia că procuratura ştie cine sunt indivizii şi grupările implicate în crima organizată, le controlează împreună cu Ministerul de Interne şi trece la acţiune atunci când se adună suficiente dovezi.

"Este mai uşor de planificat, spre deosebire de cazurile de corupţie", a explicat Velcev, subliniind că succesul acestora din urmă depinde în primul rând de refuzul cetăţenilor de a da mită şi de înştiinţarea autorităţilor. Crima organizată Potrivit lui Boris Velcev, sentinţele de nevinovăţie în cazurile de crimă organizată reprezintă 5%-6% din total, comparativ cu 93%-94% în cazurile de corupţie. Raportul CE a cuprins recomandări concrete către procurorul general: să analizeze motivele achitărilor în cazurile cele mai cunoscute, să facă recomandări privind viitoarele activităţi şi să conteste aceste verdicte în situaţia în care, în aprecierea sa, Curtea a acţionat incorect. Preşedintele Curţii Supreme, Lazar Gruev, a remarcat că atunci când cazurile sunt monitorizate de Bruxelles, numărul sentinţelor de vinovăţie este mai mare. El a menţionat, însă, că analizarea tuturor verdictelor de nevinovăţie pronunţate de Curte ar fi alarmantă, pentru că astfel de verdicte există în orice societate democratică, iar această analiză o fac chiar magistraţii, în motivaţiile lor.

Lazar Gruev a mai spus că toate tribunalele şi procuraturile din ţară se ocupă în acest moment de recomandările CE şi i-a însărcinat pe judecătorii VKS să pregătească analize referitoare la cazurile majore de crimă organizată, contrabandă, trafic de persoane şi corupţie.