Lucia Hossu-Longin, producătorul serialului "Memorialul durerii", a declarat miercuri, în cadrul procesului în care este judecat Alexandru Vişinescu, că acesta aplica pedepse umilitoare deţinuţilor şi că Râmnicu Sărat, pe care acesta din urmă l-a condus, a fost cel mai exterminator penitenciar.
Lucia Hossu-Longin a fost audiată de judecători în calitate de martor în dosarul în care Alexandru Vişinescu, fost comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, este judecat pentru infracţiuni contra umanităţii, în legătură cu abuzurile exercitate asupra deţinuţilor politici, potrivit Agerpres.
"Am fost primii care în 1992 am deschis închisoarea de la Râmnicu Sărat. Era sigilată. Era foarte frig şi Corneliu Coposu s-a plimbat prin închisoare fumând ţigară după ţigară. Râmnicu Sărat a fost cel mai exterminator penitenciar, prin barbaria atinsă de administraţie. Vişinescu aplica pedepse umilitoare. Bătea cu biciul împletit cu metal. Deţinuţii aveau 500 de calorii pe zi. Felul principal de mâncare era celebra turtiţă preparată din nuiele de mătură tocate. Din penitenciarul de la Râmnicu Sărat au ieşit doar cei foarte tineri şi cei puternici. Deţinuţii erau trimişi acolo pentru a fi exterminaţi. Bătăile erau date de un grup de cerberi din penitenciar", a declarat Lucia Hossu-Longin.
Ea a susţinut că Vişinescu a fost ales comandant de penitenciar deoarece era ofiţer de Securitate.
"A făcut parte din plutonul de execuţie al lui Antonescu. La Râmnicu Sărat, asistenţa medicală nu exista. Carcera se dicta cu foarte mare uşurinţă. Corneliu Coposu a fost băgat într-un sac, dus pe malul Siretului şi scufundat în apă pentru a vorbi. A fost înjosit. El nu şi-a manifestat ura faţă de Vişinescu niciodată. Relevant este cazul unui învăţător care după 2 săptămâni de anchetă a murit în urma torturilor. Sistemul se baza pe primitivismul conducătorilor de penitenciare. Aveau câteva clase primare şi apoi câteva luni de specializare la Securitate", a adăugat Hossu-Longin.
- Realizatoarea a mai spus că regimul de exterminare de la Râmnicu Sărat a fost planificat de PCR, Securitate şi de Direcţia Generală a Penitenciarelor.
Alexandru Vişinescu, fost comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, a fost trimis pe 18 iunie 2014 în judecată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, fiind acuzat de săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în legătură cu abuzurile exercitate asupra deţinuţilor politici.
- Procurorii susţin că, în perioada 1956-1963, Alexandru Vişinescu, în calitate de comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, a săvârşit acţiuni şi inacţiuni sistematice care au avut ca rezultat persecutarea colectivităţii reprezentate de deţinuţii politici încarceraţi în acest penitenciar, prin privare de drepturi fundamentale ale omului sau prin restrângerea gravă a exercitării acestora, pe motive de ordin politic.
Astfel, deţinuţii erau supuşi unor condiţii de existenţă sau tratament de natură să ducă la distrugerea lor fizică, fără să li se asigure medicamente şi fără să li se acorde îngrijiri sau asistenţă medicală adecvate.
- Totodată, netratarea bolnavilor, refuzul de transfer către spitalele penitenciar, degradarea stării de sănătate a condamnaţilor prin lipsa hranei, lipsa încălzirii, pedepsele aplicate discreţionar şi abuziv, condiţiile de detenţie inumane, relele tratamente, bătaia şi alte violenţe, ignorarea adreselor şi sesizărilor formulate de deţinuţi erau tot atâtea acţiuni menite a duce la exterminarea fizică a persoanelor încarcerate.