Evenimentul Zilei > International > Începe procesul TERORISTULUI de la Stade de France și Bataclan, din 2015. Salah Abdeslam e judecat în BELGIA. Care sunt acuzațiile
Începe procesul TERORISTULUI de la Stade de France și Bataclan, din 2015. Salah Abdeslam e judecat în BELGIA. Care sunt acuzațiile

Începe procesul TERORISTULUI de la Stade de France și Bataclan, din 2015. Salah Abdeslam e judecat în BELGIA. Care sunt acuzațiile

Singurul suspect supraviețuitor al atacurilor teroriste din Paris, în 2015, este judecat începând de azi la un tribunal din Bruxelles, pentru schimbul de focuri care a dus la arestarea sa.

Salah Abdeslam a fost escortat la tribunal de doi ofițeri mascați de poliție, cu cagule și a refuzat să se ridice în picioare când i s-a cerut asta. „Nu vreau să răspund la nicio întrebare”, a spus el, când i s-a cerut să-și confirme identitatea.

Abdeslam a refuzat să discute cu anchetatorii, de la arestarea sa, în martie 2016.

Judecătoarea Marie-France Keutgen a spus Curții că suspectul a refuzat să i se facă fotografii sau înregistrări video în timpul procesului.

Abdeslam, 28 de ani, a devenit cel mai căutat suspect, după atacaurile din Paris, unde bărbați înarmați și atacatori sinucigași au aruncat în aer o sală de concerte (Bataclan), restaurante, baruri și un stadion, ucigând 130 de oameni și rănind alte câteva sute,

A fost prins la Bruxelles, după patru luni de la atentate.

Procurorii belgieni cred că Abdeslam a jucat un rol-cheie în atacuri, dar nu este de așteptat să fie judecat în Franța mai devreme de anul 2020. Fratele acuzatului, Brahim, a fost și el printre atacatori și a murit într-un atac sinucigaș în fața unei cafele.

Acuzațiile din acest proces nu se referă la evenimentele din Paris, ci la un schimb de focuri cu polițiștii, după ce a fugit în Belgia.

Abdeslam și complicele lui, Sofian Ayari,de 4 de ani, sunt acuzați de posesie ilegală de arme și tentativă de crimă asupra ofițerilor, într-un context terorist. Bărbatul a tras în polițiștii care au făcut un raid la apartamentul unde se ascundea în capitala belgiană.

Dacă va fi declarat vinovat, este pasibil de 40 de ani de închisoare.

Abdeslam este cetățean francez cu părinți marocani, născut la Bruxelles, și a fost închis până acum la o închisoare lângă Paris. A părăsit centrul de detenție cu pază armată, azi, la primele ore ale dimineții, fiind însoșit de mașini ale poliției.

Se va întoarce în Franța în fiecare seară, în timpul procesului, dar va fi ținut într-o altă închisoare, lângă graniță. Circa 200 de polițiști vor păzi tribunalul în timpul procesului, care este de așteptat să dureze patru zile.

În atacul din Paris, trei explozii au avut loc la stadionul Stade de France, în nordul Parisului, în 13 noiembrie 2015, atacatorii sinucigași fiind împiedicați să intre. Câteva minute mai târziu, mai mulți oameni au fost uciși, când împușcăturile și  atacurile cu bombă s-au produs în baruri și restaurante, printre care cafeneaua Le Carillon, în centrul orașului. Cel mai grav atac a avut loc la sala de concerte Bataclan, unde au murit 89 de oameni, când atacatori cu centuri cu explozibili au tras cu puști de atac în mulțime. Salah Abdeslam a fost singurul atacator care a scăpat, dar a fost prins la Bruxelles, în luna martie a anului următor.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: