Fostul comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat s-a dat în spectacol în instanță. Vișinescu s-a uitat la un interviu cu Ion Diaconescu, una din victimile sale, care a povestit torturile îndurate.
Două mari regrete a avut, ieri, torționarul comunist Alexandru Vișinescu în fața magistratului: că închisoarea de la Râmnicu Sărat nu mai are gloria de altădată și că nimeni de la Penitenciare nu a venit la proces deoarece el nu ar fi făcut nimic de capul lui.
Mai bine de opt ore a durat procesul, timp în care au fost aduse acuze lui Vișinescu. După ce a ascultat declarațiile a trei martori, torționarul s-a apărat agresiv. A precizat că se mai gândește dacă va face declarații în proces și atras atenția judecătorului: „S-au spus numai neadevăruri aici”. Cel mai tare s-a înfuriat când a aflat că martorul său cheie, Nicu Dimitriu, un fost gardian de la Râmnicu Sărat, a trimis o scrisoare prin care spune că nu are nimic de declarat.„ La mine la spital au venit polițiștii cu mandat de aducere, pe el de ce nu-l aduc tot așa?”, s-a întrebat torționarul.
„Călăul” închisorii
Un alt martor care i-a cunoscut pe Ion Diaconescu și pe Corneliu Coposu, Marius Bostan, a arătat în fața instanței că foștii lideri țărăniști, de câte ori vorbeau de Vișinescu se întunecau la față. „Toți cei cu care am vorbit asociau numele lui Vișinescu cu termeni precum <> și <>,” a povestit Bostan. Vișinescu s-a uitat indiferent la martor și a ridicat din umeri.
Declarația realizatoarei de televiziune Lucia Hossu Longin l-a înspăimântat pe bătrânul torționar. „Corneliu Coposu a fost legat și băgat într- un sac, dus pe malul Siretului și scufundat pentru a da declarații. În 1992, a fumat țigară după țigară când ne-am întors să filmăm în închisoarea sigilată. Sistemul de atunci se baza pe primitivismului conducătorilor de penitenciare. Aveau câteva clase primare și apoi erau specializați câteva luni de Securitate”, a arătat Hossu Longin. Realizatoarea care a făcut 150 de filme despre deținuții politici a mai arătat că nimeni nu-i obliga pe torționari să fie atât de duri. „Regimul de exterminare de la Râmnicu Sărat a fost planificat de PCR. De Securitate și de Direcția Penitenciarelor. Daca ordinele sunt criminale nu trebuie să le execuți. Vișinescu a fost promovat pentru morții de la Râmnicu Sărat”.
Deținutul care i-a prezis procesul
Singurul deținut care l-a contrazis pe Vișinescu a fost țărănistul Victor Rădulescu Pogoneanu, fost director în Ministerul de Externe.
În urmă cu 50 de ani, grav bolnav, Pogoneanu i-a prezis lui Vișinescu că va ajunge cândva în fața Justiției. Torționarul a avut un scurt dialog cu judecătorul.
-Am intrat de mai multe ori în celule. Pe Pogoneanu eu l-am trimis la spitalul din Văcăresti. Mi-a zis de mai multe ori că o să răspund pentru faptele de aici.
-Dumneavoastră ce i-ați răspuns?
-Nimic, asta era parerea lui!
-Nu l-ați pedepsit?
-Deloc. Asta era părerea lui. A fost singurul care mi-a spus asta în față.
Coșmarul lui Vișinescu a continuat cu prezentarea unor fotografii ale penitenciarului pe care l-a condus atâția ani. Nu a privit pozele și a evitat orice comentariu.
-De ce nu vă uitați la poze?
-De ce să mă mai uit? Știu despre ce-i vorba. Îmi arătați o paragină, nu era așa pe vremea mea.
-Dar cum era pe vremea dumneavoastră?
-Era curat când eram eu. Coposu nu a făcut nicio zi de izolare. Nici Mihalache. Numai Diaconescu. Izolarea înseamnă că era dus în altă cameră.
- Care era diferența? De ce evitați să răspundeți?
- De ce să improvizez? De ce să răspund?
Procesul a continuat cu vizionarea unui interviu cu fostul deputat țărănist Ion Diaconescu (1917-2011), din filmul „Memorialul Durerii”. Vișinescu a fost invitat în față, să vadă și să audă mai bine. Fostul director de penitenciar s-a lăsat cu greu convins și a refuzat să se așeze. A stat în picioare, în timp ce își strivea căciula în mâini. Un ghiul de aur strălucește pe degetul torționarului. În film, Diaconescu a povestit cum a fost transferat la Râmnicu Sărat. „Nu aveai voie să scoți un sunet. Și nici să atingi pereții. Scopul era să nu vezi pe nimeni. La un moment dat, Diaconescu a povestit cum s-a întâlnit cu Vișinescu, după eliberare. „Așteptam să dau un telefon într-o sală aglomerată. Era multă lume și un individ mi-a făcut cu mâna. Nu l-am recunoscut, deși mi se părea familiar. Nu mă mai recunoști? Ți-am fost comandant șase ani! Așa au fost vremurile”, spunea fostul lider țărănist de pe ecranul videoproiectorului, în timp ce Vișinescu stătea cu spatele la el, într-o rână. În timpul vizionării, el a căscat de mai multe ori și s-a uitat plictisit la ceas.
Pe 25 februarie va continua procesul cu vizionarea unor noi probe depuse la dosar. Potrivit ptrocurorilor, în perioada 1956-1963, Vişinescu, în calitate de comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, „a săvârșit acțiuni și inacțiuni sistematice care au avut ca rezultat persecutarea colectivității reprezentată de deținuții politici încarcerați în acest penitenciar”.