Procesul lui Sebi Ghiță, la Instanţa supremă: Procurorul „Portocală” şi-a făcut praf în faţa judecătorilor dosarul lucrat chiar de el

Procesul lui Sebi Ghiță, la Instanţa supremă: Procurorul „Portocală” şi-a făcut praf în faţa judecătorilor dosarul lucrat chiar de el

Procurorul Mircea Negulescu, zis „Portocală”, a fost chemat a doua oară în faţa magistraţilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru a fi audiat în dosarul în care Sebastian Ghiţă este acuzat de intervenţii la vârful Poliţiei şi Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Prahova

Procurorul „Portocală” a întins la maximum nervii preşedintelui completului de judecată, magistratul Maricela Cobzariu, după ce a eludat întrebările puse de instanţă şi de procurorul de şedinţă al DNA.

Mircea Negulescu - cel care le-a întocmit dosare familiei Cosma, precum şi lui Sebastian Ghiţă, judecat în speţa de faţă - a fost chemat în faţa instanţei pentru a doua oară ca urmare a declaraţiei fostului şef al Poliţiei Ploieşti, Gheorghe Cristian Manea, care la un termen anterior a declarat că Negulescu l-ar fi chemat şi l-ar fi pus să se întâlnească cu omul de afaceri Nicolae Onea şi să îl înregistreze ambiental, ştiind că cei doi sunt prieteni.

„Am mers la Gelu Manea însoţit de un ofiţer judiciar, comisarul şef Mihai Iordache, ca să îi atrag atenţia că trebuie să aleagă tabăra de partea căreia este. L-am rugat să încerce să înregistreze discuţia cu Onea. Am senzaţia că Gelu Manea nu mi-a spus tot, în virtutea relaţiei sale de prietenie cu Onea. Aveam mandat (n.r. - de interceptare) pentru mediu ambiental şi pe telefon. Cert este că discuţia nu s-a înregistrat. Chiat după întâlnirea cu Onea am discutat cu Gelu Manea de faţă cu Iordache (n.r. - ofiţerul de poliţie judiciară).

Ne puteți urmări și pe Google News

El (n.r. - Gristian Gheorghe Manea, zis Gelu) mi-a spus că Onea ştia despre faptul că este cercetat şi avea informaţii că la nivelul unui parchet exista o lucrare referitoare la societatea sa pentru fapte de evaziune fiscală”, a declarat Negulescu.

Şefa completului de judecată, Maricela Cobzariu, i-a reproşat procurorului Negulescu faptul că l-a „trimis la înaintare” pe şeful Poliţiei, Gelu Manea. „N-aţi îndeplinit niciun act procedural”, l-a mustrat judecătoarea.

„Nu-mi aduc aminte”, a întors- o Portocală ca la Ploieşti. „Când i-am sugerat domnului Manea să meargă la Onea acesta a fost de acord, nu-mi aduc aminte dacă a fost o ordonanţă sau un astfel de act procedural”, a răspuns Portocală.

Judecătoarea l-a ironizat:„Cum era să meargă cu tehnică dacă nu era de acord? O aruncaţi după cireş?!”.

„Nu îmi aduc aminte dacă i-am dat tehnică sau avea dânsul”, s-a apărat Negulescu.

„E deranjant că nu vă aduceţi aminte aspecte esenţiale!”, l-a certat în continuare judecătoarea.

„Cu tot respectul pentru dvs., dar erau în dosar 120 de firme!”, a adăugat Negulescu.

Mărirea şi decăderea lui Portocală

Mircea Negulescu a lucrat în ultimii ani în cadrul DNA Ploieşti, după ce anterior a activat ca procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti. Pe vremea când cântărea 120 de kilograme s-a ales cu porecla de „Portocală”. Negulescu este suspendat în prezent din magistratură, după ce în 23 octombrie 2017 Instanţa supremă a hotărât, definitiv, să menţină această sancţiune a CSM.

Mircea Negulescu este procurorul care a deschis dosare unor „grei” din judeţul Prahova, pornind de la fostul şef al Consiliului Judeţean, Mircea Cosma, a fiului său Vlad Cosma, a fiicei acestuia, Andreea, precum şi apropiaţilor acestuia, Răzvan Alexe şi Sebastian Ghiţă.

Numai că, în timp, au apărut informaţii care arată maniera „neortodoxă” prin care lucra Mircea Negulescu în aceste dosare: Andreea Cosma a prezentat dovezi că procurorul îi făcea avansuri, deşi în acelaşi timp o urmărea penal, iar Sebastian Ghiţă a dat publicităţii o înregistrare în care Poprtocală îi comanda unui martor să îl denunţe, pe care o prezentăm alăturat.

Mircea Negulescu a fost înregistrat în timp ce îi cerea unui martor cu identitate protejată să semneze un denunţ împotriva omului de afaceri Sebastian Ghiţă, iar acesta din urmă îi spune că „anul trecut scriam de Cosma şi se duce nevinovat la puşcarie”.

Conform înregistrărilor făcute publice în septembrie 2017 de postul RTV, fostul magistrat îi spunea martorului protejat că „Sebastian Ghiţă e un infractor de drept comun. Vreau să îi mai găsesc un furt de buzunare şi un viol şi m-am liniştit”.

La rândul lui, martorul susţine că îi este frică să scrie denunţuri false.

„Martor: Domnu’ Negulescu, nu seamănă adevărul cu ce scriu eu aici.

Mircea Negulescu: Păi nu am vorbit aşa?

Martor: Am vorbit şefu, dar îmi era frică.

Mircea Negulescu: Lasă vrăjeală. Dă-l în primire pe ăsta! Hai!

Martor: Eu am scris ce mi-aţi spus. Credeţi că rezolvăm cu denunţul asta.

Mircea Negulescu: Nu mai auzi? Asta e bine!

Martor: Am scris! Am rezolvat!

Mircea Negulescu: Pentru asta sunt născut şi pentru asta trăiesc. Nu am nicio altă bucurie a vieţii. Mie îmi e foarte simplu. Păi ce să fac. E o matematică simplă. Eu am trecut la matematică până în clasă a 12-a cu două sticle de spumant. Sebastian Ghiţă e un infractor de drept comun. Vreau să îi mai găsesc un furt de buzunare şi un viol şi m-am liniştit. Scrie de Sebi Ghiţă, ce discuţii au fost!

Martor: Anul trecut scriam de Cosma şi se duce nevinovat la puşcarie. Băgăm oameni nevinovaţi la puşcărie. Se duce şi ăsta la puşcărie.

Mircea Negulescu: Scrie de Sebi Ghiţă. Semnează în p... mea denunţul! Martor: Bine măi șefu, hai că îl semnez!”

Motivul pentru care Ponta va da explicaţii pe 26 februarie

Fostul premier Victor Ponta a fost citat, ieri, de către magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru a fi audiat în data de 26 februarie în dosarul în care fostul deputat Sebastian Ghiţă este acuzat că a intervenit pe lângă şefi din Inspectoratul Judeţean de Poliţie Prahova, precum şi pe lângă şefi din Parchetul Curţii de Apel Ploieşti.

Motivul pentru care Victor Ponta ar putea fi chemat în faţa Instanţei supreme îl reprezintă declaraţia unui inculpat din dosar, Liviu Tudose, fostul şef al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, care a făcut referire la numele fostului premier într-o declaraţie dată în martie 2016, în şedinţă secretă.

„L-am cunoscut pe Victor Ponta în august 2013, când a venit fără să ştiu că este invitat la nunta la care am fost naş. La acel moment conform uzanţelor l-am întâmpinat în calitate de naş şi am avut nişte discuţii comune”, a explicat atunci Tudose, precizând că ulterior Sebastian Ghiţă i-ar fi transmis, „Victor vrea să te vadă”.

Potrivit declarației, obţinută de Mediafax, la data de 20 ianuarie 2014, Liviu Tudose a mers la sediul Guvernului unde ar fi avut o scurtă discuţie cu premierul.

„Am fost surprins de dorinţa dumnealui de a mă vedea şi la acel moment nu am ştiut pentru ce. Menţionez faptul că după ce Ghiţă Sebastian mi-a spus că fostul prim-ministru, Victor Ponta, dorea să mă vadă, m-am dus într-o zi de luni la Palatul Victoria şi m-am gândit inclusiv la discuţia de la nuntă cu privire la invitaţia pe care i-o făcusem la un concert de pian.

În cursul discuţiei de 1-2 minute pe care am avut-o cu primul-ministru, acesta m-a întrebat cum ar fi dacă mi-ar propune un post la DLAF sau la ONPCSP. I-am spus că în principiu aş fi de acord, dar condiţionat de cunoaşterea unor minime date (…). Eu am perceput această întrevedere cu fostul primministru ca o chestiune neserioasă, mai mult decât atât pentru că eram surprins şi am şi verificat pe internet situaţia posturilor pentru Oficiul de Spălare a Banilor şi am constatat că toate posturile au fost complete. Nu am verificat şi la DLAF”, a mai spus Liviu Tudose.

Unul dintre denunţători nu îşi mai susţine declaraţiile

La termenul de ieri din dosarul lui Sebastian Ghiţă a fost audiat şi Ştefan Mareş, apropiat al denunţătorului fostului deputat, Theodor Berna. Ştefan Mareş, administrator special al firmei Tehnologica Radion, al cărei patron era Berna, a mers „de mână” la Parchet cu omul de afaceri pentru a-l da pe mâna procurorilor pe Sebastian Ghiţă.

Ajuns în faţa judecătoarei Maricela Cobzariu, Ştefan Mareş a spus că nu îşi mai susţine declaraţia dată la DNA.

„Apreciez că declaraţia dată la urmărire penală am dat-o sub influenţa a ceea ce Theodor Berna îmi spunea de circa un an de zile. Dacă vreţi, aş putea să sintetizez într-o formulă scurtă: am fost speculat sentimental”, a spus Ştefan Mareş.

El a relatat că era prieten cu Theodor Berna şi a acceptat în anul 2015 să fie numit în funcţia de administrator special la Tehnologica Radion, după ce Berna a fost arestat preventiv.

Ştefan Mareş a declarat că relaţia cu Theodor Berna s-a deteriorat după ce au făcut denunţurile la DNA împotriva lui Ghiţă: „Am fost întrebat de către doamna procuror dacă vreau să dau declaraţia sub acoperire sau public, ca martor. Abia atunci am aflat că aş fi putut beneficia de instituţia martorului protejat.

M-a deranjat că domnul Berna nu mi-a spus că pot fi audiat în calitate de martor sub acoperire, având în vedere că îmi spunea că Sebastian Ghiţă e un om răzbunător. Eu am intrat cu domnul Berna pe uşa din faţă la Parchet, nu mai puteam beneficia de instituţia martorului protejat. Din ce am văzut pe internet, ceea ce spunea Berna despre Ghiţă era coroborat”.

Judecătoarea: Cum adică era coroborat?

Ştefan Mareş: Adică se confirma.Acum stau şi mă întreb: dacă Berna spunea despre Ghiţă că îl şantaja, că era răzbunător, de ce s-a mai dus să facă afaceri în Prahova?!

Judecătoarea: Şi când aţi avut această revelaţie?

Ştefan Mareş: Pe parcursul declaraţiilor, după ce relaţiile cu Berna s-au răcit şi am ajuns să fiu revocat din funcţia de administrator special.(...) În opinia mea, tot ce s-a întâmplat la Tehnologica, cu 400 de firme la masa credală, se datorează managementului defectuos, nu lui Sebastian Ghiţă.