Afaceristul Marian Iancu va fi audiat astăzi în dosarul “Rafo-Ovidiu Tender” la Curtea de Apel Bucureşti. Procesul s-a amânat aseară după audierea lui ovidiu tender şi a altor patru acuzaţi. Noii magistrați, Mihai Mihalcea și Georgiana Tudor, au fost și ei recuzați de apărătorii lui Tender, pe diverse motive, dar solicitările au fost respinse.
Următorul termen a fost stabilit astăzi la ora 13.00. Milionarul Ovidiu Tender şi alte patru persoane au fost audiate aseară la Curtea de Apel Bucureşti. Procesul a fost amânat pentru astăzi, când a fost citat Marian Iancu- care execută 12 ani de închisoare în dosarul „Rafo-VGB”. Un al şaptelea acuzat din dosar, turcul turcul Basaran Cadri Mazhar- este judecat în lipsă.
Insolvență de urgență
Două lucruri importante s-au întâmplat la termenul de ieri: unul dintre avocați a anunțat în sală că principala firmă a holdingului ,TENDER SA, a intrat în insolvență. Într-adevăr, pe 15 mai, Tribunalul Timiș a decis deschiderea procedurii de insolvență față de TENDER SA, după ce o bancă a cerut acest lucru. Termenul a fost preschimbat de urgență de tribunal. Acest lucru vine după ce, pe 13 mai, un alt complet de judecată a decis să pună sechestru asigurator pe toată averea familiei Tender. Ulterior, sechestrul a fost anulat.
Condamnarea de la Tribunal
Tribunalul Bucureşti i-a condamnat, în decembrie 2014, pe Ovidiu Tender la 11 ani şi patru luni de închisoare şi pe Marian Iancu la 13 ani şi opt luni de închisoare, în dosarul Carom, în care sunt acuzaţi de înşelăciune şi spălare de bani.
Decizia Tribunalului Capitalei nu a fost definitivă, motiv pentru care a fost contestată la Curtea de Apel Bucureşti.
În acest dosar, Ovidiu Tender şi Marian Iancu au fost trimişi în judecată în 2006, rechizitoriul fiind întocmit de fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, trimisă în judecată, în stare de arest, în dosarul despăgubirilor pentru un teren supraevaluat.
- Tender şi Iancu sunt acuzaţi că au preluat ilegal controlul companiei Carom SA Oneşti şi au prejudiciat-o cu 1.400 de miliarde de lei vechi, sumă stabilită la nivelul anului 2003.
- Înainte de 1990, Carom SA a făcut parte din Platforma Petrochimică Oneşti. Cei doi oameni de afaceri sunt acuzaţi că au drenat resursele Carom prin intermediul unui circuit financiar complex.
În acelaşi dosar au fost trimişi în judecată Cicilia Dumitrescu, Marin Badea, Toader Găurean şi Bogdan Sălăjan.
"Se poate constata că avem de-a face cu un grup infracţional bine definit, în care fiecare persoană are un rol structurat şi determinat, urmărind îndeplinirea unor activităţi punctual stabilite de către iniţiatorii grupului, inculpaţii Iancu Alexandru Marian şi Tender Ovidiu Lucian", au notat anchetatorii, în rechizitoriu.
Magistratul a precizat că principala infracțiune, cea de înșelăciune, se prescrie pe 9 iunie 2015, adică peste cinci zile.
Dosarul Rafo-VGB
Omul de afaceri Marian Iancu se află în închisoare, după ce a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti, în 14 octombrie 2014, la 12 ani de închisoare în dosarul de evaziune fiscală şi spălare de bani cunoscut ca "RAFO". Procesul a durat în acest caz aprope 10 ani.