Editura Evenimentul si Capital

Procesul de la Craiova, actul de naștere a mitului Ana Pauker

Coperta celebrei reviste „Time” din 20 septembrie 1948 i-a fost dedicată Anei Pauker
Autor: | | 0 Comentarii | 481 Vizualizari

Asemenea altor lideri comuniști în ilegalitate, în 1936, a fost judecată pentru convingerile sale politice. Procesul a fost cea mai bună ocazie pentru Ana Pauker de a-și crea imaginea de eroină comunistă

Preistoria comunismului românesc, copilăria acestuia a fost zbuciumată, prinsă între contradicţiile interne, fuga de autorităţi şi abuzurile „părinţilor” de la Moscova.

Dependența totală față de directivele Kominternului, exotismul ideologic și sectarismul sufocant i-au răpit orice posibilitate de a-și transmite mesajul pe cale legală, iar exponenţii erau priviţi cu o curiozitate morbidă, exemplare sisifice perfecte, oameni care nu vor reuşi niciodată să se impună. Cu toate acestea, a existat şi o minoritate infimă care a crezut în mesajul paradisiac al comunismului promovat de Uniunea Sovietică, intelectuali de stânga care au plonjat în iluzia egalitarismului şi nivelării sociale. Alături de ei s-a aflat marea masă de respinși ai societății, executanții.

Portret de Belu Zilber

O descriere plastică a cadrelor PCdR între cele două războaie este făcută de militantul comunist Belu Zilber – „intelectuali convinşi că acolo sunt adunaţi reprezentanţii pe pământ ai unui viitor fericit [...] unguri şi bulgari care doreau despărţirea de România, muncitori care se vedeau stăpâni pe uzine, evrei îngroziţi de antisemitism, şomeri fără profesiune definită sau profesionişti mediocri, politicieni nerealizaţi şi nerealizabili în alte partide politice, casnice urâte sau bovarice, copii sătui de şcoală.”1

A fost împușcată în coapsă, în timp ce voia să scape de arestare

Totuşi au existat şi momente în care PCdR a avut ocazia să îşi promoveze mesajele prin intermediul marilor publicaţii interbelice.

O astfel de ocazie a venit în 1936, atunci când a avut loc procesul Anei Pauker.

„Pasionaria” Balcanilor

Procesul de la Craiova a constituit rampa de lansare a acesteia, naşterea mitului paukerian, al militantei care a suferit de pe urma acţiunilor organelor de anchetă. Notorietatea conferită de momentul Craiova 1936 i-a adus supranumele de Pasionaria Balcanilor2, cea mai cunoscută personalitate comunistă din România.

Faptul că era deja activ implicată în mişcarea PCdR a transformat procesul ei întrunul al comunismului autohton. În plus, mai era receptat şi ca o manifestare împotriva alogenilor, văzuţi de naţionalişti ca trimişii Moscovei să distrugă România.

De cealaltă parte, Ana Pauker a dorit să profite de ocazie şi să inoculeze în rândurile simpatizanţilor de stânga ideea persecuţiei politice, să deturneze sensul procesului, care ar fi trebuit să devină o platformă de răspândire a ideilor comuniste, al mişcării muncitoreşti paşnice împotriva fasciştilor.

Alături de Ana Pauker au mai fost arestați alți 18 militanți. Momentul primelor reţineri a venit pe data de 9 iulie 1935, la o plenară a CC al UTC. Manevra Siguranţei a reuşit datorită supravegherii unora dintre membri şi neglijenţei altora.


Ana Pauker a fost închisă la închișoarea Văcărești, dar a refuzat sistematic să răspundă întrebărilor anchetatorilor.


Printre cei neglijenți regăsim pe Andrei Bernath, tatăl viitorului diplomat Mircea Răceanu, și Estera Radosovețki (cunoscută mai bine sub numele de Stela Moghioroș ). Câteva zile mai târziu, pe 12 iulie, a fost arestată şi Ana Pauker. Alături de ea au mai fost reţinuţi Şmil Marcovici şi Dimitrie Ganev-Verbanov, toţi membri ai Secretariatului PCdR. Pauker a încercat să scape, dar agenţii de poliţie au tras focuri de avertisment reuşind să o oprească. Un glonț a rănit-o la coapsă, fără a-i cauza probleme grave de sănătate.

Ulterior a fost închisă la închisoarea Văcăreşti. Aici a refuzat sistematic să răspundă întrebărilor anchetatorilor. În schimb a acuzat de fiecare dată regimul dur de detenţie şi imposibilitatea de a-şi pregăti apărarea. Scrisorile trimise primului-ministru Tătărescu, preşedintelui Consiliului de Război al Corpului II de Armată şi directorului general al Penitenciarelor şi Instituţiilor de Prevenţie au primis răspunsuri nefavorabile.

Procesul a început pe 27 februarie 1936 la București într-o atmosferă tensionată. S-au luat măsuri sporite de securitate, în jurul clădirii Consiliului de Război aflându- se sute de muncitori citaţi ca martori. De fapt, majoritatea nu avea habar de acuzaţiile aduse inculpaţilor, erau aduşi ca formă de presiune, în scop propagandistic. O parte a încercat să forțeze intrarea, dar au fost întâmpinați cu focuri de armă trase în aer. În urma incidentului, Prefectura Poliției Capitalei a decis suplimentarea numărului de soldați.

Minoritari

Trebuie precizat faptul că toţi inculpaţi erau minoritari, cu excepţia lui Alexandru Drăghici, singurul etnic român din lotul celor 19. Acest detaliu a fost exploatat intens de presa niaționalistă, în frunte cu Universul. Și autoritățile au încercat să pună semnul egalității între comunism și minorități.

Procesul de accelerare a intoleranţelor etnice şi ideologice, a rinocerizării, cum avea să fie denumită mai târziu aderenţa molipsitoare a oamenilor la fascism de către Eugene Ionesco, începuse să separe apele în societatea românească. O dovadă elocventă în acest sens o constituie descrierea făcută acuzaţilor de corespondentul Universului la procesul din 27 februarie: „frunţi strâmte, figuri mediocre, seamănă mai degrabă a infractori de rând decât a apostoli ai unei lumi noi.”3

Din cauza agitației și împușcăturilor din fața Consiliului, după parcurgerea tuturor procedurilor legale, judecătorii decid suspendarea ședinței pentru o dată ulterioară. Peste câteva săptămâni, în urma unei adrese a Comandamentului Corpului II Armată, se decide mutarea procesului la Craiova din motive de siguranţă. Aici se va desfăşura epopeea procesului Anei Pauker, între 5 iunie şi 7 iulie.

ALERTA METEO! Ciclonul ajunge AZI in Romania! Jumatate de tara, afectata

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI