Foștii procurori Lucian Onea și Mircea Negulescu au deschis, ieri, „sesiunea” de toamnă la Înalta Curte, unde un grefier a strigat catalogul cauzelor penale după două luni de vacanță judecătorească.
Unii inculpați au venit cu emoții, la fel ca la deschiderea anului școlar, iar alții afișau o aparentă relaxare, deoarece trebuie spus că la sediul instanței de pe strada Batiștei niciun justițiabil nu vine zâmbind școlărește.
Ponta și Ghiță, absenți
Primul care a ajuns a fost Lucian Onea, fost șef al „unității de elită” DNA Ploiești, mijindu-și neprietenos ochii spre camerele video care îl așteptau la intrare. Al doilea inculpat „silitor” a fost Mircea Negulescu, fost procuror la același Parchet. Cei doi s-au prezentat pentru prima înfățișare în cameră preliminară în procesul în care au fost trimiși în judecată pentru represiune nedreaptă după ce au „fabricat” dosarul „Ponta-Blair”.
Este dosarul în care Sebastian Ghiță a fost strigat ca victimă, ieri, în ședință secretă, ajungându-se astfel și la primul mare absent. Fostul deputat și om de afaceri este încă în Serbia, dar s-a constituit parte civilă prin avocați și, potrivit unor surse judiciare, cere despăgubiri de 1 milion de euro de la Onea și Negulescu. Sebastian Ghiță a fost strigat, ieri, și în calitate de inculpat în dosarul în care a fost achitat alături de fostul primar al Ploieștiului Iulian Bădescu, mai exact cauza privind finanțarea echipei de handbal Asesoft, instrumentat tot de „echipa” Onea-Negulescu, cea „premiată” de Laura Codruța Kovesi, apoi sancționată de Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție. Iulian Bădescu a răspuns prezent la apelul cauzei care a avut loc la Completul de 5 judecători, prezidat de magistratul Iulian Dragomir, avându-l în compunere și pe judecătorul Ionuț Matei.
Păstrând proporțiile, dar și comparația cu începutul anului școlar, Dragomir este un fel de „Domnu Trandafir” al Instanței supreme, în timp ce Matei se apropie puțin de Marius Chicoș Rostogan din „Un pedagog de școală nouă”, cu mențiunea că în loc de note mici, dă pedepse mari. Victor Ponta a fost al doilea mare absent de la Înalta Curte în procesul în care el și Dan Șova au fost achitați în dosarul Turceni-Rovinari. ICCJ a amânat însă, ieri, dosarele în apel, în așteptarea motivării deciziei Curții Constituționale, cea legată de nelegalitatea constituirii completurilor de judecată. CCR a hotărât că Inalta Curte nu a avut completuri specializate pe infracțuni de corupție, astfel că toate dosarele în care completurile de 3 au dat soluţii pe fond înainte de ianuarie 2019 se vor rejudeca – un fel de corigență a magistraților.