UPDATE PRIMELE CONCLUZII ALE DECESELOR DE LA SPITALUL „FILANTROPIA”! Unitatea din Craiova a fost amendată cu 25.000 de lei de DSP
Editura Evenimentul si Capital

UPDATE PRIMELE CONCLUZII ALE DECESELOR DE LA SPITALUL „FILANTROPIA”! Unitatea din Craiova a fost amendată cu 25.000 de lei de DSP

Autor: | | 0 Comentarii | 396 Vizualizari

Rezultatele preliminare ale necropsiilor efectuate pe cadavrele celor doi pacienţi morţi, vineri, la Spitalul Municipal "Filantropia” din Craiova, au fost transmise de medicii legişti anchetatorilor, iar surse apropiate anchetei declară că decesul a survenit în urma unui infarct miocardic şi a insuficienţei respiratorii, informează Mediafax.

UPDATE Reprezentanții DSP Dolj au transmis Ministerului Sănătății, informații cu privire la cele șase cazuri de reacţii adverse după administrarea de sânge total şi produse sanguine labile (PSL) la pacienţii din Clinica de hematologie a Spitalul Clinic Municipal „Filantropia” Craiova, județul Dolj.

În data de 24.02.2017 în Clinica de hematologie au fost transfuzaţi 12 pacienţi, şase dintre aceştia dezvoltând reacţii adverse post-transfuzionale. Doi dintre aceștia au decedat, trei au fost duși în Clinica ATI în stare stabilă, iar unul a fost transferat la Spitalul Clinic Fundeni, la solicitarea familiei.

Ca urmare a controlului efectuat, inspectorii din cadrul DSP Dolj au făcut următoarele recomandări Spitalului Clinic Municipal Filantropia Craiova:

1. Unitatea sanitară va finaliza ancheta evenimentului și va completa şi transmite formularele de alertă la DSP Dolj şi CRTS Craiova, conform prevederilor Ordinului MS nr. 1228/2006 pentru aprobarea Normelor privind organizarea sistemului de hemovigilenţă, de asigurare a trasabilităţii, precum şi a Regulamentului privind sistemul de înregistrare şi raportare în cazul apariţiei de incidente şi reacţii adverse severe legate de colecta şi administrarea de sânge şi de componente sanguine umane;

2. Administrarea de sânge se va face strict în conformitate cu legislaţia în vigoare;

Au fost sancţionate persoanele responsabile, conform HG nr. 857/2011 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele din domeniul sănătăţii publice.

Pacientul în vârstă de 67 ani, din Vânju Mare (Mehedinți) avea şi leucemie, aceasta fiind, de asemenea, o cauza probabilă a morții, procedurile de transfuzare fiind respectate.

Totodată, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Dolj a amendat Spitalul Municipal "Filantropia" din Craiova cu 25.000 de lei pentru nerespectarea procedurilor privind transfuzia sanguină și cu câte 1.000 de lei pe medicul de gardă, asistentul de la unitatea de transfuzii și alți trei asistenți din secția de hematologie, în urma controlului efectuat după cele două decese din noaptea de vineri spre sâmbătă apărute în urma transfuziilor de sânge, a declarat, astăzi, purtătorul de cuvânt al instituției, dr. Ștefan Popescu.

Potrivit acestuia, inspectorii DSP Dolj au constat că transfuziile s-au făcut în absența medicului curant, așa cum recomandase comisia de hemovigilență a spitalului încă din luna noiembrie 2016, nu a fost respectat intervalul orar 8.00 — 13.00, iar foile de observație, documentele UTF erau incomplete sau recompletate, nu conțineau acordul bolnavului de a primi transfuzie sau nu aveau menționate ora la care a început transfuzia și ora la care s-a finalizat.

„S-a constatat (n.r. — la controlul DSP Dolj) nerespectarea procedurilor privind transfuzia sanguină. Cea mai mare neregularitate a fost aceea că transfuzia s-a făcut în absența medicului curant, așa cum recomandase comisia de hemovigilență a spitalului încă din luna noiembrie 2016. Recomandarea era ca transfuziile să se facă în intervalul orar 8.00 — 13.00, iar ei au făcut transfuziile după-amiază când medicii curanți nu mai erau la serviciu. De asemenea, au găsit fișe în foile de observație, în documente UTF incomplete sau recompletate, cum ar fi acceptul bolnavului de a primi transfuzie sau ora la care a început transfuzia și când s-a finalizat, deci nu erau completate corect. În urma acestor nereguli spitalul a fost amendat cu suma de 25.000 lei, medicului de gardă, asistentul de la UTF și alți trei asistenți din secția de hematologie cu câte 1.000 lei”, a declarat Popescu.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Sănătate

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate