Probleme pentru Dodon. Cu 32 de zile înainte de alegeri, CEC a deschis cele 7 secții de votare în plus

Probleme pentru Dodon. Cu 32 de zile înainte de alegeri, CEC a deschis cele 7 secții de votare în plus

În timp ce unii afirmă că decizia Curții Supreme de Justiție (CSJ) înseamnă că Comisia Electorală Centrală (CEC) ar fi obligată să deschidă 190 de secții de votare, alte voci pretind că CEC-ul nu le va deschide, deoarece ar fi expirat termenele legale.

O parte din moldovenii din ţară pot fi convinși prin diverse mijloace şi încă au temerile inoculate de partidele anti-occidentale. Dar cei din diaspora au reuşit să interacţioneze cu occidentul, să-l cunoască şi să şi-l dorească şi la ei acasă. Mobilizarea fără precedent a acestora a dat planurile pro-ruşilor peste cap, deoarece ei nu sunt incluşi în sondajele de opinie și nu cred ce susțin partidele anti-occidentale.

Curtea Supremă de Justiție a respins recursul depus de Comisia Electorală Centrală care a contestat hotărârea Curții de Apel Chișinău privind constituirea secțiilor de votare în străinătate.

„Prima instanță corect a stabilit că Comisia Electorală Centrală cât și Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, în detrimentul alegătorilor și a cerințelor legale imperative, au conlucrat în mod defectuos și, în consecință, nu au atins scopul urmărit, adică nu au identificat condițiile impuse de legiuitor pentru a fixa cu o precizie maximă numărul necesar de secții de votare în străinătate, pentru buna desfășurare a scrutinului parlamentar și asigurarea dreptului la vot prin crearea condițiilor decente pentru alegători, fără a ține cont de experiența negativă acumulată la alegerile precedente și fără a lua în mod serios situația pandemică, afectată de virusul COVID – 19”, se menționează în hotărârea CSJ.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit magistraților, CEC și-a depășit dreptul discreționar la luarea deciziei privind constituirea secțiilor de votare peste hotare prin discrepanța dintre propunerea Ministerului de Externe și cea aprobată de Comisia Electorală Centrală.

„Este neclară hotărârea Comisie Electorale Centrale care a aprobat inițial doar 139, ulterior modificând hotărârea nr. 4966 din 05 iunie 2021 și aprobând 146 de secții de votare, și din ce motiv nu a acceptat propunerea Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, or numărul secțiilor de votare a fost redus considerabil.

Mai mult, din analiza înscrisurilor anexate la dosar, rezultă că propunerea Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene a fost luată după analiza minuțioasă a posibilităților reale și a proceselor de vot precedente”, precizează CSJ.

Termen legal pentru constituirea secțiilor de votare în străinătate este de 35 de zile

La fel, magistrații CSJ au criticat și argumentele Comisiei Electorale Centrale care au atras atenția asupra expirării termenului-limită de 35 de zile de la data alegerilor pentru constituirea secțiilor de votare în străinătate:

„Acest termen a fost încălcat chiar de CEC prin hotărârea din 8 iunie 2021, deschizând suplimentar 7 secții de votare cu 32 de zile până la data alegerilor anticipate”.

Amintim că CEC a contestat la Curtea Supremă de Justiție hotărârea Curții de Apel Chișinău prin care a fost anulată decizia Comisiei Electorale Centrale de constituire a 146 de secții de votare peste hotare pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Magistrații CA au obligat autoritatea electorală să aprobe deschiderea a nu mai puțin 190 de secții de votare.

În ceea ce priveşte alegerile din 11 iulie, experţii consideră că prezenţa lui Vladmir Voronin, alături de ex-preşedintele pro-rus, Dodon, pe listele pentru viitorul legislativ, va scoate şi mai mulţi moldoveni la urne, pentru a da un vot de blam decisiv.