Autorii petiției, localnici din minoritatea românească, arată că autoritățile ucrainiene le-au majorat prețul gazelor, introducând o taxă nouă pentru transport, în condițiile în care președintele a promis că va reduce aceste tarife. În Transcarpatia trăiesc mulți cetățeni de origine română, dar și o importantă comunitate maghiară.

„Deși regiunea noastră are cea mai mică datorie din Ucraina pentru plata gazelor consumate, acest tarif pentru transcarpatieni este cel mai mare. De exemplu: Rusia pentru transportul unui metru cub de gaz pe teritoriul Ucrainei la 100 km plătește doar 0,07 grivne (moneda ucrainiană – n.red.). Aceasta este de 20 de ori mai puțin decât plătim în noi în Transcarpatia (1,37 grivne)”, au arătat autorii petiției.

Ei acuză societatea de distribuție a gazelor naturale, „Zakarpatgaz”, că îi înșeală, introducând tarife mai mari pentru distribuția și face apel la cei interesați să se alăture demersului lor.

„Credem, că societatea «Zakarpatgaz» ne păcălește în cel mai nerușinat mod. Tarifele pentru transportul gazelor ar trebui să fie cu cel puțin 50% mai mici. Le sugerez tuturor transcarpatienilor să semneze o petiție online prin care să solicite anularea noului tarif și să verifice prețul impus de «Zakarpatgaz». Alătură-te nouă!”, se arată în petiția locuitorilor din Transcarpatia, conform flux24.ro.

Rețelele de gaze sunt private

În petiție se arată că rețelele de distribuție a gazelor din zonă au fost construite din fonduri locale din banii adunați de localnici, iar firma de distribuție nu a plătit nimic pentru utilizarea lor.

„Probabil că nu știți, domnule președinte, că toate rețelele de gaze cu presiune medie și joasă au fost construite pe seama   bugetului local și al locuitorilor din regiune. Ne-am folosit propriii banii pentru a cumpăra țevi pentru transportul gazelor naturale către casele noastre și am plătit pentru instalarea și punerea în funcțiune a conductelor de gaz și conectarea la rețea”, se arată în petiția destinată președintelui Ucrainei.

Autorii mai arată că furnizorii de gaze utilizează aceste rețele ilegal și susțin că ar fi trebuit să plătească pentru aceasta, dat fiind că este vorba de o rețea privată de distribuție.

„În toți anii de independență, Zakarpatgaz nu a transferat nici un ban în bugetul local și în conturile locuitorilor pentru funcționarea rețelelor de transport de gaz de presiune medie și joasă. Și asta în ciuda faptului că transcarpatienii au plătit la timp și continuă  să plătească  pentru gazul consumat. Regiunea are cele mai mici restanțe în ceea ce privește plățile de gaze din Ucraina”, au mai arătat petiționarii.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE