Probleme de legalitate pentru Florin Cîțu. Probele au ajuns și la premierul Orban

Un scandal major în care este implicat ministrul Finanțelor Florin Cîțu și părinții săi, a explodat în aceste zile.

Conform unor documente prezentate ziaruldevalcea.ro, familia Cîțu se află într-un litigiu cu statul în legătură cu retrocedarea a 50 de hectare de teren, în apropierea domeniul schiabil Transalpina.

Ministrul este acuzat că a făcut presiuni și a pus bețe în roate traseului firesc al actelor, aici fiind vorba și de  incompatibilitate.

Părinții lui Cîțu au câștigat în instanță retrocedarea a 50 de hectare pe marginea lacului Vidra, în apropierea pârtiei Voineasa.

Romsilva a contestat însă decizia de retrocedare, în 5 noiembrie,  și a solicitat anularea dreptului de proprietate pentru o suprafață de 11,6 hectare.

În data de 16 decembrie, prin executor judecătoresc, Vasile Cîțu, tatăl ministrului, a sesizat Ministerul Finanțelor Publice (MFP), instituția la care era șef fiul său. Părinții solicitau, sub amenințarea de acționa în judecată statul, o serie de acte/ informații care să ateste „angajarea statului român în dosarul retrocedării”, precum și ca două structuri ale MFP (ANAF Vâlcea și Craiova), să transmită documentele fiului, ministrului în funcție, Florin Cîțu, nu avocaților sau reclamanților.

Conform acuzațiilor pe care le formulează mai mulți angajați ai Direcției Juridice și documentelor pe care aceștia le-au furnizat, la cabinetul ministrului Cîșu  a fost solicitat dosarul în care Ministerul de Finanțe atacase legalitatea acestor titluri de proprietate. De la 31 ianuarie, dosarul nu a mai fost înapoiat.

 

În urma declarațiilor angajaților, întregul dosar a fost înaintat ministrului Cîțu, care nu l-a mai înapoiat. Probele care atestă incompatibilitatea au ajuns și la premierul Orban.

În plus, Direcția Juridică a fost desființată, conform unui proiect de reorganizare a ministerului, pentru a fi îndepărtată conducerea, care se judecă cu părinții actualului ministru și cu alți 69 de proprietari cărora li se pune la îndoială calitatea de proprietar. De astfel, procesul de retrocedare a fost anulat.

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) trece printr-o etapă de reorganizare, în urma căreia se vor desființa 202 de posturi, printre care și cele ale angajaților Direcției Juridice.

Conform unor proiecte mai vechi depuse de ministru și fratele său, cei doi intenționau să construiască pe domeniul pentru care se luptă acum în instanță părinții un complex turistic cu hotel, pârtie de ski, ștrand plutitor, restaurant, păstrăvărie, zonă de camping și multe alte facilități.

Potrivit informațiilor oficiale, actual ministru Cîțu a lucrat la o bancă străină off-shore și nu a oferit niciodată informații cu privire la sursa sutelor de mii de euro raportați în declarația sa de avere, scrie ziaruldevalcea.ro.