Evenimentul Zilei > International > Probleme de comunicare sau război psihologic? A intrat sau nu armata israeliană în Fâșia Gaza
Probleme de comunicare sau război psihologic? A intrat sau nu armata israeliană în Fâșia Gaza

Probleme de comunicare sau război psihologic? A intrat sau nu armata israeliană în Fâșia Gaza

Inițial, armata israeliană a anunțat că soldații săi au pătruns în Fâșia Gaza în noaptea de joi spre vineri.  Acum, invocând o „problemă de comunicare internă", armata revine și afirmă că „în prezent nu există trupe în Fâșia Gaza”.

„Aviaţia israeliană şi trupele terestre efectuează un atac în Gaza”, a scris iniţial armata într-un scurt mesaj. Întrebat de AFP, purtătorul de cuvânt al armatei, Jonathan Conricus, a confirmat că soldaţii au pătruns în Fâşia Gaza controlată de islamiştii din Hamas, fără a specifica numărul, nici durata şi nici întinderea operaţiunii.

Două ore mai târziu, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a emis o „clarificare” pentru a spune „în prezent nu există trupe în Fâşia Gaza”.

Probleme de comunicare, dar bombardamentele continuă

Întrebat din nou, purtătorul de cuvânt al armatei a explicat acest imbroglio aparent printr-o „problemă de comunicare internă” şi că trupele bombardează Gaza, dar din afara teritoriului.

La scurt timp după miezul nopţii, grupuri armate palestiniene din Fâşia Gaza au lansat un nou baraj de rachete spre sudul Israelului, limitrof enclavei palestiniene.

Armata a deplasat tancuri şi autovehicule blindate de-a lungul teritoriului palestinian de unde trupele israeliene s-au retras unilateral în 2005. Ministerul Apărării a dat undă verde armatei pentru a mobiliza, la nevoie, mii de rezervişti.

Ultima operaţiune militară israeliană în Fâşia Gaza, un teritoriu de două milioane de locuitori supuşi unei blocade israeliene de mai bine de 10 ani, datează din 2014.

Războiul dintre Israel şi Hamas a durat atunci 50 de zile şi a făcut cel puţin 2.251 de morţi de partea palestiniană, majoritatea civili, şi 74 de partea israeliană, aproape toţi soldaţi.

În timpul nopţii, aviaţia israeliană şi-a continuat bombardamentele asupra siturilor Hamas, în timp ce sute de locuitori palestinieni au fost nevoiţi să-şi părăsească casele în grabă pentru a fugi de lovituri, potrivit martorilor şi corespondenţilor AFP aflaţi la faţa locului.

De la începutul acestui nou ciclu de violenţe, luni, 103 palestinieni, printre care 27 de copii, au fost ucişi în Fâşia Gaza şi 580 răniţi, potrivit unui ultim bilanţ al ministerului local al sănătăţii.

În Israel, şapte persoane, printre care un copil de şase ani şi un soldat, au fost ucişi, titrează Agerpres.