Evenimentul Zilei > International > Probleme mari și la vecinii Bulgari. Președintele a dizolvat parlamentul și guvern interimar. Cum s-a ajuns la acestă situație
Probleme mari și la vecinii Bulgari. Președintele a dizolvat parlamentul și guvern interimar. Cum s-a ajuns la acestă situație

Probleme mari și la vecinii Bulgari. Președintele a dizolvat parlamentul și guvern interimar. Cum s-a ajuns la acestă situație

Incertitudine politică și la sud de Dunăre. Preşedintele bulgar Rumen Radev va dizolva cea de-a 46-a Adunare Naţională şi va numi un cabinet interimar joi, 16 septembrie, a anunţat luni secretariatul de presă al preşedintelui.

Legislativul trebuie dizolvat după ce trei grupuri parlamentare („Există un astfel de popor”, „GERB-UDF” şi „BSP pentru Bulgaria”) nu au reuşit să-şi îndeplinească mandatul de formare a cabinetului. Alegerile parlamentare anticipate urmează a fi programate în termen de două luni de la dizolvarea Adunării Naţionale.

Radev a anunţat deja că programează alegerile parlamentare la 14 noiembrie pentru a avea loc concomitent cu primul tur al scrutinului prezidenţial.

„În acest fel vom economisi atât banii publici, cât și timpul oamenilor. Este evident că cele două campanii pentru Adunarea Națională și pentru președinte și vicepreședinte se vor derula simultan”, a spus președintele bulgar.

Bulgaria a organizat alegeri parlamentare pe 4 aprilie și pe 11 iulie, dar niciun partid din legislativul divizat nu a reușit să formeze o coaliție majoritară necesară pentru a forma un cabinet, scrie Agerpres.

Votul din noiembrie va însemna al treilea scrutin parlamentar din acest an după ce alegerile neconcludente din aprilie şi iulie nu au reuşit să producă un guvern pe fondul creşterii infecţiilor cu coronavirus şi a preţurilor la energie.

Partidul anti-establishment Există un Astfel de Popor (ITN), condus de moderatorul de talk-show-uri şi cântăreţ Slavi Trifonov, a câştigat la limită votul din 11 iulie cu promisiuni de combatere a corupţiei larg răspândite, dar nu a reuşit să obţină sprijinul partidelor mai mici anti-corupție pentru a forma un cabinet. Alte două încercări de formare a unui guvern ale altor partide politice de asemenea au eşuat.

Un sondaj recent de opinie sugerează că noile alegeri ar putea produce din nou un parlament fracturat, complicând şansele partidelor de a depăşi diferenţele şi construi o majoritate pentru un legislativ funcţional.

Un singur candidat la președinție

Adunarea Națională a Bulgariei a decis pe 2 septembrie ca următoarele alegeri prezidențiale ale țării să aibă loc pe 14 noiembrie. Radev a spus că va candida pentru un al doilea mandat.

Până în prezent, el este singurul candidat care și-a anunțat oficial participarea în cursa prezidențială.

Două partide – Partidul Socialist Bulgar și Există un Astfel de Popor – au declarat că vor susține candidatura lui Radev pentru un al doilea mandat, mai degrabă decât să-și prezinte proprii candidați la funcție.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: