Terminalele POS sunt obligatorii în instituțiile publice care încasează taxe și impozite printr-o lege din 2002. Din 2016, instituțiile publice care nu acceptă plăți electronice riscă amenzi de până la 50.000 de lei.

Avocatul Adrian Cuculiș a declarat pentru EVZ că Dragoș Petrescu – un contribuabil din Moreni – a dat în judecată Primăria, după ce anul trecut a stat zeci de minute la coadă pentru a-și plăti taxele și impozitele. Când, în sfârșit, îi venise rândul, omul nu a putut să își achite datoriile, deoarece la ghișeu funcționarii nu acceptau plata cu cardul, iar el nu avea bani cash.

Obligativitatea ca instituțiile publice să aibă terminale POS, adică terminale pentru plăți electronice, este prevăzută de lege: „Operatorii economici furnizori de servicii de utilitate publică, precum și instituțiile publice care încasează impozite, taxe, amenzi, dobânzi, penalități de întârziere, penalități și alte obligații de plată au obligația să accepte încasări și prin intermediul cardurilor de debit și al cardurilor de credit”.

Numai că la Primăria Moreni, la fel ca în multe alte instituții din țară, nici urmă de POS. Supărat că a rămas și dator și cu timpul pierdut, Dragoș Petrescu și-a căutat dreptatea în instanță. Acesta a câștigat atât pe fond, la Judecătoria Moreni, cât și în apel, la Tribunalul Dâmbovița.