Problema afgană agită spiritele la Bruxelles. Trei state se opun primirii refugiaților în Europa

Problema afgană agită spiritele la Bruxelles. Trei state se opun primirii refugiaților în Europa Comisia Europeană / Sursa foto: EVZ

Trei state ale Uniunii Europene nu sunt de acord ca refugiații afgani care fug din țara lor, după ce talibanii au preluat puterea, să se stabilească în Europa.

Miniştrii de interne din Austria, Republica Cehă şi Danemarca au propus că refugiații afgani să rămână în ţările vecine statului Afganistan, iar nu să vină în Europa, transmite agenţia EFE. Cei trei au solicitat oficialilor din Uniunea Europeană să sprijine statele din regiune mai bine decât au făcut-o în anul 2015. Atunci când peste un milion de migranți din Siria au ajuns pe teritorul european din cauza războiului din țara lor.

Cei trei miniştri și-au făcut apariția împreună la reuniunea extraordinară a miniştrilor europeni de interne care s-a desfăşurat la Bruxelles. Întrunirea a fost dedicată implicaţiilor crizei afgane asupra problemei migraţiei în Europa.

„Oamenii n-ar trebui să vină în Europa, ci să rămână în regiune. Sarcina noastră este să stabilizăm regiunea şi să ne asigurăm că organizaţiile internaţionale care lucrează acolo sunt corect finanţate”, a declarat ministrul de interne danez Mattias Tesfaye.

Ne puteți urmări și pe Google News

Oficialul de la Copenhaga a insistat „să nu fie criticate ţările care susţin frontierele europene”.

Şi omologul său ceh, Jan Hamacek, a propus susținerea ţărilor vecine Afganistanului şi „să nu se transmită niciun mesaj fals care ar putea crea speranţe ce nu se pot realiza”. Cel de-al treilea oficial, ministrul austriac Karl Nehammer a subliniat că „important este să fie transmis mesajul corect”. El l-a rezumat astfel, „rămâneţi acolo şi vom sprijini regiunea ca să ajute oamenii acolo!”.

Problema refugiaților afgani crează disensiuni în UE

Conform unor surse citate de agenţia EFE, poziţiile divergente ale statelor UE referitoare la răspunsul în faţa unui posibil val de refugiaţi afgani fac ca această reuniune a miniştrilor de interne europeni să fie tensionată.

Luxemburgul, de exemplu se situează pe o poziție total opusă celei promovate de Austria, Danemarca și Cehia. Reprezentanții micuțului stat din centrul Europei este de părere că fiecare stat membru al UE să primească o cotă de refugiați.

Tot marţi, ministrul german de interne, Horst Seehofer, s-a pronunţat împotriva indicării unui număr precis de refugiaţi care să fie preluaţi din Afganistan, de teama creării unui „factor de atracţie”.