Chiar dacă ancheta procurorilor e departe de a fi gata, șeful Parchetului General s-a antepronunțat, afirmând că nu e vorba de omor. În schimb, Sebastian Ghiță, membru al Comisiei parlamentare de control a SRI, a transmis următorul mesaj: „Dacă autorităţile nu vin rapid cu un răspuns credibil, serios, care să-i convingă pe oameni că Dan Condrea nu a fost omorât, fiecare dintre noi vom ajunge să ne temem pentru viaţa noastră”
În acest moment pentru investigarea firmei Hexi Pharma și a patronului său, Dan Condrea, au fost deschise trei anchete penale. Două dintre dosare sunt instrumentate la Parchetul General. Unul se referă la dezinfectanţii diluați, având o concentraţie mult scăzută, și care au fost vânduţi în spitale. În cel de-al doilea se fac investigații privind moartea violentă a patronului Hexi Pharma, pe o șosea care leagă Buftea de satul Tamași.
Cel de-al treilea dosar a fost deschis de puțin timp de către DNA şi vizează acte de corupție comise de Dan Condrea și apropiații săi, evaziune fiscală și spălare de bani. Se are în vedere recuperarea prejudiciului creat de Hexi Pharma, sechestarea averii lui Condrea, dar se cercetează și modul în care s-au transferat sume importante de bani din firma Hexi Pharma. DNA a identificat deja transferul operat de Condrea, în plin scandal mediatic, când a alimentat conturile soției Uliana Ochinciuc și ale cumnatului său cu peste 550.000 de euro. Această tranzacție s-a făcut chiar cu câteva zile înainte de moartea lui Dan Condrea.
FOTO: Dan Condrea
Deși sunt încă numeroase semne de întrebare, deși nu s-a terminat expertiza tehnică și criminalistică și nu a rezultat un raport clar, care să spulbere suspiciunile unei mâini criminale, procurorul general Augustin Lazăr a făcut, ieri, la sediul CSM, o declarație șocantă: „Colegii noştri îi audiază pe toţi martorii pentru a identifica circumstanţele în care s-a produs accidentul. De asemenea, este în curs o expertiză tehnică, criminalistică, ce urmează să clarifice modul în care s-a produs accidentul, circumstanţele şi aşa mai departe. Nu e vorba de niciun omor, există o suspiciune că, într-adevăr, ar fi o sinucidere, însă urmează a se clarifica după administrarea probaţiunii, după circumstanţele în care s-au întâmplat lucrurile, modul în care a circulat persoana respectivă pe şosea, de mai multe ori în zona aceea”.
De ce crede procurorul general că Dan Condrea s-a sinucis
Conform comunicatelor și decla rațiilor oficiale, șeful Parchetului General se bazează când vorbește de sinuciderea lui Condrea pe faptul că anchetatorii au stabilit cele 13 drumuri dintre Buftea și Corbeanca, chiar dacă pe camerele de luat vederi nu se vede în mod clar numărul Opel-ului Astra, condus de patronal de la Hexi Pharma. O altă probă despre care ni s-a vorbit este schimbul de mesaje dintre Condrea și nevasta Uliana Ochinciuc, înregistrat cu câteva minute înainte ca mașina bărbatului să fie văzută de martori zburând prin aer, aproape dezintegrată. Așa cum s-a dat publicității în urmă cu circa o săptămână, dialogul dintre cei doi i-a convins pe procurori că sunt mai aproape de o sinucidere decât de un accident sau de un posibil omor. Soția îl întreba unde este şi ce face. Dan Condrea i-a răspuns scurt: „Reflectez” (în prima fază, a fost: „Meditez”). Răspunsul soției a fost un sfat scurt: „Ai gijă să nu faci vreo prostie”.
Nu știm dacă anchetatorii au găsit mesajele și în telefonul lui Condrea și în cel al soției, cum nu știm în care dintre cele două telefoane ale victimei a fost identificat schimbul de SMS-uri. E important pentru că martora Gabriela Pelin declarase că a găsit lângă mașină un telefon care era praf, nu mai avea nici baterie și un alt telefon care ulterior a sunat.
Sebastian Ghiţă, ACUZAŢII ŞOC: „Se urmăreşte ÎNGROPAREA dosarului HexiPharma!”
Invitat la Adevărul Live, deputatul Sebastian Ghiţă – membru al Comisiei pentru controlul SRI – a proferat o serie de acuzaţii incendiare la adresa SRI, DNA şi a Parchetului General. Concret, Ghiţă susţine că oameni din aceste structuri sunt implicaţi în multiple afaceri oneroase, favorizând anumite firme (prin oferirea de informaţii, presiuni exercitate împotriva competitorilor, sau prin arestarea acestora). Totodată, deputatul şi-a manifestat convingerea că se vizează îngroparea dosarului HexiPharma.
„Evenimentul Zilei” vă prezintă cele mai importante declaraţii.
„Pe toate canalele de comunicare, foarte mulţi români au ridicat numeoroase semne de întrebare privitoare la moartea celui mai urmărit dintre români, patronul HexiPharma. Dan Condrea era personajul principal al unei poveşti groaznice din România (...) Dacă autorităţile nu vin rapid cu un răspuns credibil, serios, care să-i convingă pe oameni ca Dan Condrea nu a fost omorât, fiecare dintre noi vom ajunge să ne temem pentru viaţa noastră.”
Discuţia din Comisia pentru controlul SRI
„Comunicarea s-a făcut prin intermediul Comisiei de control a SRI, iar în ciuda impresiei mele că Dan Condrea a beneficiat de tratament special, prioritar, şi că acest caz de vânzare a dezinfectanţilor a devenit un caz de siguranţă naţională, la Comisie ni s-a spus că această situaţie nu a fost considerată de siguranţă naţională (...) Instituţia (SRI n.n.) ne-a răspuns că nu a tratat chestiunea ca o problemă de siguranţă naţională (...) Nu e vorba de moartea lui Condrea, poate mâine rezolvăm misterul acesteia, dar cazul vânzării în majoritatea spitalelor din România a unor dezinfectanţi diluaţi nu va fi elucidat mâine (...) Eu cred că se doreşte muşamalizarea (...). Prezenţa oamenilor din servicii, cu averi mari şi mici, care perturbă concurenţa e ceva de criticat şi eliminat din societate. Azi suntem în momentul în care abia vorbim despre asta. Daca Dan Condrea a fost ajutat să contacteze contracte cu foarte multe spitale din România, ajutat de persoane din servicii, este foarte grav (...) Oamenii din servicii au informaţii discrete pe care le oferă unei anumite firme. Cand firma e favorizată, mecanismul pieţei nu mai funcţionează, e perturbat (...) Nu sugerez doar că HexiPharma avea protecţie, ci mai mult, spun că numeroase firme participă la joc având fie informaţii servite de unii procurori cu putere, fie informaţiile unor oameni ai SRI (...)