Tribunalul Bucuresti a declarat ca fiind nule mai multe probe strânse de anchetatori în dosarul în care primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, a fost trimisă în judecată de DNA pentru infracțiuni de coruptie. Judecătorii au stabilit că acesteia i s-a incălcat dreptul la apărare.
Astfel, Tribunalul București a decis excluderea de la dosar a declarațiilor date de trei martori în fața ofițerilor de poliție judiciară, deoarece acestia nu aveau delegare din partea procurorului de caz pentru a efectua acte de urmărire penală, precum și excluderea declarației date de denunțătorul Ionuț Pârvulescu.
Magistratii au mai stabilit ca DNA trebuie să îi anunțe pe judecători dacă solicită restituirea dosarului sau continuă procesul în instanță.
Judecătorii de la Tribunalul București au admis marți mai multe cereri și exceptii formulate de Lia Olguta Vasilescu și celelalte doua persoane judecăte în acest dosar, respectiv Radu Cosmin Preda, fost administrator public al Craiovei, și Elena Daniela Popescu, reprezentant al unei asociatii non-profit.
"Admite în parte cererile și exceptiile formulate de inculpații Preda Radu Cosmin, Popescu Elena Daniela și Vasilescu Lia Olguta. în baza art.345 alin.2 Cpp rap.la art.328 alin.1 Cpp constata neregularitatea actului de sesizare a instantei în ceea ce priveste stabilirea obiectului și limitelor judecății cu referire la inculpații Preda Radu Cosmin, Popescu Elena Daniela. în baza art.345 alin.2 Cpp rap.la art.282 alin.1 Cpp și art.102 alin.3 Cpp, cu ref. la art.6 din CEDO constata nulitatea relativa a actelor de urmărire penală privind pe inculpata Vasilescu Lia Olguta, prin încălcarea dreptului acesteia la aparare. Exclude actele de urmărire penală efectuate de ofiterii de poliție judiciară fără a avea delegarea procurorului de caz și anume: declarațiile martorilor Selavartea Constantin, Vlasceanu Ion, Miereanu Gabriela și denuntul (declarație) formulat de Pârvulescu Ionut Cosmin la data de 07.03.2016. Exclude proba constand în interceptarea convorbirii ambientale dintre Vlasceanu Ion și Pârvulescu Ionut din data de 19.02.2016, aceasta fiind obtînuta în mod nelegal. încheierea motivata se va comunica procurorului care în termen de 5 zile de la comunicare trebuie să înstiinteze judecătorul de camera preliminara dacă mentine dispozitia de trimitere în judecată sau solicita restituirea cauzei", se arata în decizia tribunalului.
Lia Olguța Vasilescu a fost trimisă în judecată pe 19 iulie, fiind acuzată de luare de mită (patru infracțiuni), folosirea autoritatii sau influentei în scopul obtinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (doua infracțiuni) și spalare de bani (doua infracțiuni).
Potrivit rechizitoriului procurorilor, în anul 2012, cu prilejul campaniei electorale pentru alegerea primarului municipiului Craiova, mai mulţi oameni de afaceri au fost determinaţi de Olguţa Vasilescu, personal sau prin intermediul unor persoane din echipa de campanie, să facă diverse sponsorizări.
Procurorii spun că, în cadrul “donaţiilor”, Olguţa Vasilescu ar fi primit de la un om de afaceri, “ca urmare a exercitării influenţei sale politice”, suma de 25.000 de euro pentru plata concertului susţinut de un artist străin. Aceşti bani şi alţi 25.000 de euro, a căror provenienţă nu a fost stabilită de anchetatori, ar fi fost daţi în preziua concertului din 14 mai 2012, unui organizator de evenimente, care a dat întreaga sumă staff-ului artistului, conform contractului depus la dosarul cauzei.