Evenimentul Zilei > EVZ Special > Avem proba! Vasile Blaga, detronat din fruntea PNL cu o făcătură judiciară
Avem proba! Vasile Blaga, detronat din fruntea PNL cu o făcătură judiciară

Avem proba! Vasile Blaga, detronat din fruntea PNL cu o făcătură judiciară

Evenimentul Zilei vă prezintă declarațiile fostului premier Emil Boc, dar și ale lui Adriean Videanu, date în dosarul penal în care Vasile Blaga, fost ministru de Interne și președinte al PDL, a fost acuzat că ar fi primit de la Gheorghe Ștefan, zis „Pinalti”, suma de 700.000 de euro. Blaga a fost achitat de Tribunalul București. Instanța a constatat că fapta nu există

Procurorii DNA au susținut că Gheorghe Ștefan a fost ajutat de Vasile Blaga, pentru ca un anume Horia Hăhăianu să fie numit director al unei sucursale a Transelectrica, și anume Teletrans SA. În urma acestui sprijin, Hăhăianu a fost de acord să încheie o serie de contracte în numele companiei, din care o parte din bani i-au revenit lui „Pinalti”, iar de acolo la PDL și Vasile Blaga.

Nu au existat numiri pe pile

La audieri, la DNA București, a fost chemat în calitate de martor și Emil Boc, fost premier și fost președinte al PDL. Atât Boc cât și Videanu au negat faptul că Vasile Blaga s-a ocupat de numirea lui Hăhăianu la Teletrans SA.

Emil Boc a spus că posturile din aparatul central au fost date în baza unei înțelegeri pe care PDL o avea cu PSD. „În ceea ce privește numirea directorilor de companii, acest palier aparținea nivelului ministerial potrivit cadrului legal. La întrebarea organelor de anchetă dacă ați primit propuneri scrise din partea reprezentanților organizațiilor județene ale PDL și a partidului aflat la guvernare arăt că este posibil”, a spus Emil Boc.

Cât despre Gheorghe Ștefan, fostul premier spune că acesta a obținut rezultate foarte bune la alegeri, ceea ce i-a dat dreptul să ocupe o funcție importantă în ierarhia partidului. „Despre numitul Gheorghe Ștefan, în perioada 2009-2012, dacă m-aș referi aș putea să spun că era o persoană cu rezultate foarte bune în alegeri, în sensul că plasase organizația PDL Neamț în primele cinci-opt organizații din țară, performanță care i-a permis să facă parte din BPN și să ocupe o funcție de vicepreședinte al PDL”, a spus Boc.

A discutat cu „Pinalti”, dar de Blaga nu ştie nimic

Adriean Videanu a fost ministru al Economiei și un greu în PDL. Acesta a fost audiat pentru a explica cum a fost numit Horia Hăhăianu, în funcția de director al Teletrans SA, poziție din care a început să facă bani pentru Gheorghe Ștefan. „În legătură cu ocuparea funcției de conducere în cadrul Teletrans SA, în primăvara anului 2009, invederez că s-au făcut pe baza unui singur CV primit, cel al numitului Hăhăianu Horia … Îmi amintesc că am discutat despre numirea directorului general al SC Transelectrica SA, cu Gheorghe Ștefan. Nu am dicutat nici cu alte persoane cu greutate din conducerea de nivel superior a partidului, nici cu Vasile Blaga”, a declarat Videanu.

Contradicții peste contradicții

În dosarul DNA, care s-a finalizat cu achitarea lui Blaga, sunt foarte multe contradicții, chiar și între martorii acuzării, trei la număr. Gheorghe Ștefan, Dan Grigoriu și Sebastian Selbisz.

Astfel, Gheorghe Ștefan a declarat că i-a dat bani lui Blaga, de trei ori, în anii 2009 și 2010. Dan Grigoriu, apropiat a lui „Pinalti”, prezent la darea banilor, afirmă că sumele au fost plătite în 2012. Nici locul unde au fost dați banii nu este exact. Gheorghe Ștefan spune că a dat banii în sediul PDL din Modrogan 22, la biroul lui Blaga de la etajul 1. Dan Grigoriu îl contrazice pe „Pinalti” și are trei versiuni diferite, în tot atâtea declarații date. Dan Grigoriu a spus că s-a întâlnit cu Blaga, la clădirea din Modrogan 1, după care banii i-ar fi predat unei secretare din clădirea de pe Modrogan 22. Apoi, în a doua declarație a afirmat că s-a văzut cu Blaga în clădirea de pe Modrogan 1, iar banii i-a dat tot acolo, unei secretare care avea biroul un etaj mai sus.

Ce a declarat al treilea martor

„A treia declarație, cea din fața judecătorului, Dan Grigoriu arată că s-a întâlnit cu Blaga la parterul clădirii din Modrogan 22 și banii i-a dat tot acolo, unei alte secretare care avea birou un etaj mai sus”, spune avocatul Călin Budișan, care l-a apărat pe Blaga.

În timp ce „Pinalti” și Dan Grigoriu au afirmat că erau împreună, al treilea martor, Sebastian Selbisz a spus că el era cel care conducea mașina când Dan Grigoriu venea la sediul PDL, pentru a aduce banii, și că acesta de fiecare dată era singur. „La sediul PDL din strada Modrogan, eu așteptam în mașină circa 15-20 de minute, timp în care Grigoriu Dan intra singur în clădire având asupra sa sumele de bani și revenea fără a mai avea banii asupra sa” .

„Buldogul” face cu ochiul PNL-ului

„Evenimentul zilei” a vrut să afle intențiile politice ale fostului copreședinte al PNL, acum că Tribunalul București a dat o decizie de achitare în dosarul în care a fost acuzat de procurorii DNA de trafic de influență.

EVZ: Ce planuri aveți pe viitor în PNL?

Vasile Blaga: N-am nimic de declarat.

N-aveți nimic de declarat nici despre colegi, despre conducerea PNL?

Nici despre nimic.

Nu vă mai implicați deloc în partid?

V-am declarat eu asta dvs? Am spus că nu am nimic de declarat.

Nu mai vizitează așa des Modrogan

Surse din PNL au spus, pentru EVZ, că fostul lider al partidului nu se duce prea des la sediul formațiunii din Aleea Modrogan. Cât a condus PNL și anterior fostul PDL, Blaga frecventa zilnic Modrogan-ul. Totuși, el va fi membru cu drept de vot în Biroul Executiv Național al PNL, după ce liberalii au modificat statutul, stipulând că foștii președinți aleși într-un Congres beneficiază de acest lucru, iar Blaga este ex președinte ales al PDL.

Două reacții la achitare

Deputatul PNL, Adriana Săftoiu, a atacat DNA. „Înainte să aruncați cu pietre, încercați să vă răzvrătiți după ce vă imaginați că vi se face un dosar, iar în baza acelui dosar trebuie să renunțați la carieră, să suportați oprobriul public, ca apoi să vină judecătorul să vă achite pentru că nu există fapta. (…) Asta e Justiția visată?”, a scris, ieri, ea, p Facebook. Și fostul lider al PNL, Alina Gorghiu, a reacționat: „Adriana are dreptate. E vorba despre oameni, despre răspundere și responsabilitate.

Și în cazul magistraților! Întâmplarea face că PNL a pierdut un candidat la primăria generală fix în campania electorală, plus un Copreședinte al PNL fix în campania pentru parlamentare (…)”.

Cum a fost construit dosarul și autodențul lui Pinalti

Mita luată de Gheorghe Ștefan, zis „Pinalti”, din afacerea Teletrans, după ce și-a impus favoritul în funcția de director, pe Horia Hăhăianu, a fost de 2,35 milioane de euro. „Pinalti” a decis de unul singur cât la sută să păstreze pentru el și cât la sută să dea, mai departe, la PDL. „A fost aprecierea mea personală și decizia mea, pentru diferență asumându-mi consecințele raportat și la modul la care am folosit banii”, a spus „Pinalti”.

Mai departe, după ce afirmă în autodenunț, că a avut girul lui Vasile Blaga pentru a-l numi pe Horia Hăhăianu, director la Teletrans SA, Gheorghe Ștefan se contrazice categoric. „Menționez că i-am adus la cunoștință inculpatului Vasile Blaga faptul că persoana pe care intenționez să o numesc la conducerea Teletrans SA, Horia Hăhăianu, era o persoană pe care mi-o recomandase martorul Grigoriu Dan, acesta din urmă fiind un cunoscut de-al Robertei Anastase”, a spus „Pinalti”, după care a întors-o ca la Ploiești. „Abia după numirea lui Hăhăianu și discuția cu Berdilă, în care am convenit cu acesta să contribuie cu bani la finanțarea partidului, am adus la cunoștința inculpatului Vasile Blaga această convenție”, a susținut, din nou, „Pinalti”.

Cert este faptul că procurorii DNA nu au mișcat un deget pentru a lămuri lungul șir de contradicții între martori și între afirmațiile făcute de ei, contradicții care au ridicat un dubiu, care în cele din urmă i-a folosit lui Vasile Blaga, acesta fiind achitat.

Cine a dus banii?

Gheorghe Ștefan a declarat că i-a dat bani lui Blaga, de trei ori, în anii 2009, mai exact o contribuție pentru campania de la alegerile prezidențiale din 2009. Dan Grigoriu, prezent la predarea banilor, susține că banii au fost plătiți la campania electorală din 2012, ocazionată de referendumul pentru demiterea președintelui Traian Băsescu.

Nici asupra sumelor de bani, martorii DNA nu s-au înțeles. „Pinalti” a susținut că era luna mai-iunie 2009 când a mers la sediul PDL, fiind însoțit de Dan Grigoriu, unde acesta a predat suma de 50.000 de euro etc: „În cele patru dăți când m-am dus cu banii la partid, inculpatul Vasile Blaga s-a aflat în biroul lui, dar banii i-am dat secretarei care avea biroul ei”.

Celălalt martor, Dan Grigoriu, a spus altceva, și anume că nu au fost patru remiteri de mită, ci doar trei. Întrebat fiind dacă i-a dat banii direct lui Vasile Blaga, Grigoriu a spus că da: „Da, de trei ori: 50.000 de euro, 50.000 de euro și 100.000 de euro. Era anul 2012 … În fiecare dintre aceste trei dăți era de față și martorul Gheorghe Ștefan, iar inculpatul m-a întrebat din gesturi ce sume am adus, indicat pe degete”.

„Dosarul DNA nu are logică”

Avocatul Călin Budișan, care l-a apărat pe Vasile Blaga și a obținut achitarea acestuia, susține că dosarul penal al DNA este construit fără nicio logică. „Construcția înfrânge orice logică, în mod invariabil. Culmea este faptul că Vasile Blaga nu îi cunoaște personal pe Horia Hăhăianu, Horațiu Berdilă și Grigoriu Dan”, explică avocatul.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: EVZ Special
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: