Prizonierii români de război în Rusia nu au fost uitați. Pelerinaj pentru sfințirea a 7 monumente ridicate de in memoriam

Prizonierii români de război în Rusia nu au fost uitați. Pelerinaj pentru sfințirea a 7 monumente ridicate de in memoriam

Vasile Soare, ambasadorul României la Moscova întreprinde un amplu pelerinaj pentru comemorarea prizonierilor români de război în Rusia.

Turul comemorativ are un traseu de 5000 de km prin Federația Rusă și are că scop sfințirea a 7 monumente ridicate în 2018 de statul român. Misiunea  de pelerinaj a ambasadorului Vasile Soare a ajuns departe de Moscova, la a patra oprire, tocmai în orașul Mojga, în Republica Udmurtia. Primul popas a fost pe 3 iunie în localitatea Ceobakovo, al doilea la Mihailovo si al treilea la Usta.

„Potrivit datelor din arhivele ruse, în această republica autonomă a F ederației Ruse, situată între Volga și Urali, în anii 40-50 au existat mai multe lagăre pentru prizonieri de război străini. 407 prizonieri români (inclusiv 3 civili) au murit în timpul prizonieratului în Udmurtia, fiind înhumați în 5 cimitire multinaționale, cel de la MOJGA fiind cel mai mare - aici sunt înhumați 1893 prizonieri străini de război (cca.30 % din numărul total înhumați în această republica), morți în Spitalele Speciale NKVD 3880 și 5888 amplasate în zona, între aceștia 222 fiind prizonierii români. 

Însoțit de colegul meu Ilie Schipor, cu care de ani de zile cercetăm destinul prizonierilor români, și de Părintele Ștefan Stanciu de la Parohia "Sfinții Arhangheli" din Ghencea/București, am fost întâmpinați la MOJGA/Udmurtia de preotul paroh Antonin și, surpriză, de o basarabeancă care trăiește aici de peste 30 de ani și care a fost extrem de bucuroasă să ne salute și să vorbească cu noi într-o frumoasă limba română - Viorica Palienco, absolventă de filologie română la Chișînău, care în prezent activează în consiliul parohial local.

Ne puteți urmări și pe Google News

Subsemnatul a prezentat gazdelor scopul deplasării noastre și date despre soarta prizonierilor români ajunși în lagărele sovietice din zona, iar preotul Ștefan Stanciu a săvârșit slujba de sfințire a monumentului românesc, după care i-a pomenit pe fiecare dintre cei 222 de prizonieri români care sunt înhumați la în acest cimitir de la MOJGA. Preotul local a participat de asemenea la ritualul sfințirii monumentului prizonierilor noștri, iar la finalul momentului comemorativ la cimitir ne-a invitat să vizităm biserica unde slujește și ne-a oferit un ceai.  Am mulțumit gazdelor din Mojga pentru că ne-au fost alături la pomenirea prizonierilor români de război care și-au găsit somnul de veci în orașul lor și i-am rugat să le păstreze memoria și locul de înhumare în demnitate, în spiritul tradiției noastre creștine comune.

Misiunea noastră de comemorare continuă, pe 8 iunie 2019 urmând să ajungem în orașul Magnitogorsk, în sudul Munților Urali, cam la jumătatea traseului", scrie ambasadorul Soare pe pagina sa de Facebook.